изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:30 EEST
Открили депутат шпионин    
Ред и сигурност
ДАНС е разработвала депутат за връзка с чужда тайна служба. Агентите се интересували с кои други хора въпросният депутат поддържа връзки и така се стигнало до телефонните разпечатки на председателя на вътрешната комисия на НС Минчо Спасов.


Това съобщи самият Спасов, след като се срещна заедно със свои колеги с шефа на ДАНС Петко Сертов, за да разберат защо телефонните им разговори са следени.
Народният представител уточни, че става дума за разпечатки от негови телефонни разговори през 2008 г. във връзка с разследвания депутат, предаде Медиапул.
Спасов установил, че спецслужбите са искали негови телефонни разпечатки и за 2006 г. Шефът на вътрешната комисия не каза кой от колегите му е "къртица" на чужда служба (и на коя), но уточни, че в момента ДАНС го разследва.
БТА цитира думите на Спасов, че "негов познат" е разговарял с чужд разузнавач, след което е имал няколко разговора със самия Спасов.
На пресконференция след срещата в ДАНС Минчо Спасов каза още, че исканите разпечатки на неговите разговори, а и разговорите на Татяна Дончева и Румен Овчаров, са били заради разработка за евентуално изтичане на класифицирана информация от агенцията към медии, започнала през юни. Петко Сертов е дал указание на служителите си да бъдат взети всички необходими мерки за разкриване на каналите на изтичане на информация и да няма ограничения за установяване и проверка на телефони, допълни Спасов. Разработката не била по жалба, а като мярка за осигуряване на сигурността на информацията вътре в агенцията.
"Исканията за разпечатки и СРС-та трябва да бъдат мотивирани. Заради оперативна необходимост е стандартният мотив", каза още Спасов. Според него обаче това не е достатъчно, а трябва лично Петко Сертов, като председател на ДАНС, да оформи в заповед за надлежно мотивирано искане. Депутатът от НДСВ уточни, че от събраната информация не може да се установи какви точно данни са изтекли съм сайтовете „Опасните“ и „Афера“. Установено е, че е имало разговори на Татяна Данчева с Огнян Стефанов и служители на ДАНС. Тъй като не са били използвани СРС не се знае за какво е говорено.
Само два дни, след като от ДАНС съобщиха, че са уволнили шефа на сигурността си, днес Петко Сертов призна, че това не е вярно, съобщи БГНЕС. Въпросният директор на дирекция "Сигурност" в агенцията Владимир Писанчев заяви още на другия ден, че не е уволнен. (Виж линка) Минчо Спасов потвърди, че Писанчев не е изгонен.
На въпрос каква е ролята на бившата барета Алексей Петров в ДАНС, депутатите днес са получили отговор, че той има статут на съветник към кабинета на Сертов. Петров работел активно по няколко разработки, от които в скоро време се очакват резултати „Стигнахме до извода, че това, което се прави в ДАНС, не се прави според закона. Има създадени лоши практики, които са наследство от бившата Държавна сигурност. Това категорично трябва да бъде изкоренено. Със законови промени тези проблеми могат да бъдат решени, за да се чувства българският гражданин ощетен, а конституционните му права – нарушени. Трябва да започне коренна промяна в дейността на ДАНС”, коментира пък Борислав Българинов от БНС, който също е беше в агенцията, предаде Фокус.
На разговора, който продължи повече от четири часа и половина, са присъствали още Татяна Дончева (Коалиция за България), Касим Дал (ДПС), Елиана Масева (ДСБ) и Ася Михайлова (ОДС).
dir.bg
 


Сходни връзки

Открили депутат шпионин | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.21 секунди