изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:43 EEST
ДАНС разработвала ”почти всички” медии    
Новини
Почти всички медии са проверявани от ДАНС. Това заяви депутатката от ДСБ Елиана Масева, цитирана от Фокус. Тя отказа да посочи конкретни имена на журналисти, защото разработката все още е действаща, но заяви, че управляващите се опитват да наложат тотален контрол върху медиите, използвайки методите на Държавна сигурност.


“Това, което разбрах от колегите след като са били в ДАНС, ме смущава. Т. нар. дело, предостането на колегите, е от вида информационни. Завеждането на информационно дело означава, че се обхваща оперативно цял сектор от обществения живот. Ще настояваме с всички средства тези материали да дойдат в парламента, защото според нас е била поставена задача да се контролират медиите и да бъдат предприемани определени действия спрямо тези, които работят срещу управляващите”, каза колегата й от ДСБ Атанас Атанасов.
Включването на ДАНС в разследването на побоя над журналиста Огнян Стефанов е заради това, че агенцията е имала преки контакти с него. Това призна и вътрешният министър Михаил Миков, който днес трябва да запознае депутатите по разследването на инцидента, съобщи Дарик. Министърът допълни, че не знае коя е конфликтната информация в сайта „Опасните”, която е провокирала ГДБОП и ДАНС да се занимават със случая. Той обаче заяви, че ще провери защо разработката е била изтеглена от ГДБОП в агенцията. Според него по случая с Огнян Стефанов са събрани много данни, но той отново заяви, че част от свидетелите отказват да помагат на полицията.
По-късно обаче от пресцентъра на МВР публикухава официално съобщение, в което се казва, че в ГДБОП не е правена разработка за анонимния интернет-сайт “Опасните”. "Поради тази причина не е вярно твърдението, че ДАНС са иззели разработката от отдела за противодействие на компютърните престъпления на ГДБОП. Службата е оказвала единствено поисканата от ДАНС помощ при работата по “Опасните”", се казва още в съобщението на МВР.
По въпроса за скандала със следенето на депутати от ДАНС, Миков каза, че в МВР винаги е имало изкисване да се регламентират и да има обосновано искане за използване на телефонни разпечатки. Той добави, че звеното, което се занимава с това, няма повече информация от един офис на мобилен оператор. Според министъра често зад репликата „оперативна необходимост” се крият и други интереси, "като понякога желанието да се злоупотреби с властта в МВР е изключително голяма".
Прокуратурата не е сезирана за скандала с подслушването на депутати в ДАНС, заяви междувременно главният прокурор Борис Велчев, цитиран от Дарик. Той отказа да коментира действията на агенцията, защото не ги познава. Но уточни, че прокуратурата се самосезира по изключение и е нормално да го правят компетентните органи.

„Аз не твърдя, че има конфликт в ДАНС. Ако ме питате за този скандал, мисля, че, както се оказа, това е много шум за нищо. Този, който е протичал от институциите към сивия сектор, или е имал контакти с представители на службите, няма как да не излезе в една или в друга разпечатка", коментира пък президентът Георги Първанов.
Междувременно от ДСБ настояха официално в парламента за оставката на шефа на ДАНС Петко Сертов, както и да бъде направена ревизия в агенцията. Според него са събрани няколкостотин подписа в подкрепа на освободения директор на сигурността в ДАНС Владимир Писанчев. "Това е вот на недоверие срещу ръководителя на ДАНС. Подчинените на Сертов му нямат доверие, защото според тях той иска да ги употребява в полза на управляващите”, коментира още Атанасов, който е бивш шеф на службата по сигурност, цитиран от Фокус. dir.bg
 


Сходни връзки

ДАНС разработвала ”почти всички” медии | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди