изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 22:17 EEST
КАВАРНА ЧЕСТВА ЮБИЛЕЯ НА ПОЕТЕСАТА КЕРАНКА ДАЛАКМАНСКА    
Култура С живописна изложба и поетичен спектакъл на 2 октомври отпразнува своя 60-годишен юбилей поетесата от Каварна Керанка Далакманска.  Картини по повод празника изложиха в художествена галерия “Христо Градечлиев” румънката Лаура Сенуик, Долорес Дилова, Андрей Янев, Дарина Янева, Ива Владимирова, Бисера Вълева, Ванко Урумов, Боян Боев, Евелина Ханджиева, Валентин Шалтев и Илиана Атанасова.

       Всички те са тясно свързани с юбилярката, освен духовното общуване през годините ги събира  искрено приятелство, отбеляза на откриването на изложбата галеристката Галина Димова.

   Поетични откровения по стихове на Далакманска пък поднесе актрисата Пламена Гетова малко по– късно в салона читалище “Съгласие”. Нейният спектакъл премина под формата на радиопредаване, поставящо въпросите за простичките, но съществени неща в живота, чиито отговори достигаха до слушателите чрез размислите на самата юбилярка. Интерес сред присъстващите предизвика и филмът “Пътуване към Керанка” с отправени пожелания от страната на най-близките й хора, сред които съвсем

естествено – и на нейната майка.

   Трогателни са признанията на някои от нейните приятелки, отправени към Керанка Далакманска. Археоложката ст.н.с д-р Бони Петрунова  пише: “Една нощ не ми се спеше, не ми се работеше и реших да почета нещо. Ръката ми попадна на “Безсънни мигове”. Усмихнах се на комичното съвпадение между заглавието и моето състояние, прелистих страниците...и не помня кога съм седнала, но не престанах да чета, докато не свърши....Това, което открих в книгата, буквално ме разтърси. Сякаш надникнах в мислоема на вълшебника Дъмбълдор от книгите за Хари Потър. Забързани в поглъщащото ни ежедневие, наистина забравяме вечните въпроси, забравяме да вдигнем поглед към небето или да се вслушаме в красивия миг. Забравяме, че светът и хората около нас могат да се възприемат по друг начин, чрез душата и сърцето. Докато четях стиховете, чувах морето, което се блъска в червените скали на Калиакра, усещах мириса на узряло жито, спомнях си забравените приятели, замръзвах в зимата и се пробуждах в пролетта... Прочитането на тази книга е като концерт, на който потъваш в мелодията на думите и си казваш:”Господи, аз съм преживял това, но колко красиво е казано тук!...” Днес е популярна една модерна молитва: “Господи, дай ми приятели и любов, всичко друго може да се купи в магазина!”. В “Безсънни мигове” е всичко, което не може да се купи. Там са нашите задрямали души, забравили колко красиво може да бъде всичко, дори болката.”

Искрени пожелания за много светлина в живота напред юбилярката получи също от кмета на общината Цонко Цонев, представители на общинска администрация, роднини, приятели, колеги и съграждани.

 

 

Текст и снимки:

Димитър АПОСТОЛОВ

 


Сходни връзки

КАВАРНА ЧЕСТВА ЮБИЛЕЯ НА ПОЕТЕСАТА КЕРАНКА ДАЛАКМАНСКА | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
КАВАРНА ЧЕСТВА ЮБИЛЕЯ НА ПОЕТЕСАТА КЕРАНКА ДАЛАКМАНСКА
Автор: Anonymous да 2012-08-03 @ 13:16 EEST
КЕРИ И КАВАРНА МИ ЛИПСВАТ

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.19 секунди