изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 20:25 EEST
ОБЩИНИТЕ ИСКАТ НОВИ ДАНЪЦИ    
НовиниСпоред финансови експерти има закицляне на реформата. НСОРБ иска допълнително 223 млн. лв. от бюджет 2009

Последният ден от петата Годишна среща на местните в Албена бе разделен на два основни панела, които са и сред най-важните за общините - образование и финанси. В рамките на дискусията независимият експерт Стефан Иванов от "Икономист"  заяви, че реформата в децентрализацията зацикля, защото на общините им са отнети разходните правомощия от нетните приходи от данъка върху доходите на физическите лица /ДДФЛ/, както и несигурност по отношение на размера на капиталовите разходи. Като втори проблем експертът изтъкна агресията на секторните министерства и като типичен пример посочи образованието. В резултат на извършен анализ Ст. Иванов препоръча на общините да настояват за няколко основни неща в бюджет 2009 - първо, въвеждането на поземлен данък включително и за гори, да искат въвеждане на фирмен данък за местни стопански субекти, както и до 3 на сто от данъците от доходите на физическите лица да влизат в общинските бюджети, за да продължи реформата на финансовата децентрализация да върви напред. Кметът на Свищов заяви, че общините у нас трябва да искат финансов закон за местните власти или кодекс и в бюджет 2009 да бъде изведена програма за финансова децентрализация, защото в момента "директорите на училища имат по-големи правомощия от нас", коментира градоначалникът на дунавския град. Според него общините трябва да настояват да имат три основни източника на местни приходи - част от данъка от доходите на физическите лица, собствеността и въвеждането на фирмен данък.
Председателят на ПК по бюджет и финанси към НСОРБ Станка Ангелов заяви, че общините ще искат при подготовката на бюджет 2009 да им бъдат дадени още 223 млн. лв., като от тях 90 млн. за образование, 63.4 млн. лв. за социални дейности, 32 млн. и 600 хил. лв. за здравеопазване и други. "По отношение на инвестиционните разходи ще искаме завишение от над 30 млн. лв., като това ще са средства за общинска пътна инфраструктура и зимно поддържане" - допълни още Ангелова.
 


Сходни връзки

ОБЩИНИТЕ ИСКАТ НОВИ ДАНЪЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди