изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:09 EEST
НЯМА ДА ОСТАВИМ ДЕЦАТА БЕЗ КУКЛЕН ТЕАТЪР    
Интервюта

Един от основните ни проблеми в момента е свързан с кадрите, заяви пред НДТ директорът на кукления театър "Дора Габе" в Добрич Петър Петков

- Г-н Петков, нека започнем нашия разговор с новия творчески сезон на театъра. С какво беше поставено неговото начало?

 

- Новият ни творчески сезон започна добре - с премиера на спектакъла "Трите прасенца" на режисьорката Теодора Попова, която е автор и на драматизацията. Сценографията е на Наталия Гочева, а музиката - на Георги Гаргов.



 

 Дойде една нова актриса от НАТФИЗ, която се включи много добре в постановката. Тя обаче работи малко време при нас и реши да напусне. Така се наложи да вкараме ново лице в спектакъла, а именно гост-актрисата Димитрина Славова. Всъщност, получи се доста качествено представление, с което - живот и здраве, напролет смятаме да участваме във фестивала "Михаил Лъкатник" в Ямбол. Ако там специалистите дадат висока оценка, ще предложим спектакъла за селекция на фестивала "Двама са малко, трима са много" в Пловдив, на който преди две години взехме голямата награда с "Откъде дойдоха бебетата".

 

- Казвате, че театърът е във временна криза. В какво се изразяват проблемите?

 

- Оказа се, че поради една или друга причина, в рамките на една година ни напуснаха три актриси. В момента в кукления театър работят общо четирима актьори - Румен Куртев, Димитър Ялнъзов, Мирослава Йорданова и Димитрина Славова. Тази численост на актьорския състав обаче е крайно недостатъчна. Лошото е, че по линия на кадрите проблемите ще стават още по-тежки. Липсва такава политика, която да окуражава завършващите НАТФИЗ и други театрални школи и да ги насочва към театрите в градове като Добрич. Защото подобни проблеми се наблюдават и на други места - в Русе, Шумен, Габрово и т.н. На този етап кадрите са основният ни проблем. Младите актьори търсят София - като място, където, според тях, има по-големи възможности за реализация. Там са киното, рекламата, телевизията... Моето лично мнение е, че се търси не толкова творческото израстване, а по-скоро - бързата популярност.

И всичко това ще даде отражение върху развитието на българския театър въобще. Не става дума нито само за театъра в Добрич, нито само за куклените театри. Става дума за театралното изкуство въобще.

 

- Каква би трябвало да е числеността на актьорите, за да работите пълноценно?

 

- Числеността на актьорския екип би трябвало да е съобразена със задачите, които си поставя всеки творчески колектив. Изхождайки от потребностите на Добрич и областта, според мен, оптималният вариант е едно основно ядро от шестима актьори. А, ако говорим за брой на спектаклите годишно, става дума за 5-6 заглавия. Това предполага максимална натовареност на актьорския състав и в същото време - изцяло задоволяване на потребностите на детската публика.

Но искам да вметна тук, че донякъде това, което се случва, не е толкова лошо и опасно. Въпросът е сега да реагираме по-бързо и да се получи едно обновяване на състава, което всъщност си има и своите положителни страни. То ще даде един творчески импулс, ще засили вътрешната конкуренция. Имам обещанието на професор Боньо Лунгов да ни помогне и напролет да дойдат тук няколко нови актьори от НАТФИЗ.

 

- Бихте ли пояснил как стои въпросът с финансирането на кукления театър в Добрич?

 

- В момента получаваме субсидия за заплати от Министерството на културата и средства за дейност от община Добрич, които за тази година са в размер на 10 000 лева. За сравнение мога да посоча само един град като Плевен, където общината дава за двата театъра общо 180 000 лева. Издръжката на театъра - телефони, ток, вода, отопление, ремонти, покриваме със собствени средства. Допреди 2-3 години нашите приходи що-годе стигаха за издръжка и за реализирането на нова постановка. Инфлацията и повишаването на всички цени обаче "изядоха" тези суми, които влизат като приход. А това са около 30 000 лева годишно от продажбата на билети и около 10 000 лева от наеми. В момента билетът при нас е 3 лв., а в София играят на 4-5 лв.

Ако Министерството на културата и община Добрич не проявят разбиране, това означава, че театърът ще го чакат доста тежки дни. За да се измъкнем бързо от тази временна криза, трябва да реализираме няколко нови заглавия, с които да възстановим равновесието. С една дума - необходима е финансова помощ и то различна от тази досега.

 

- И все пак, предполагам, че няма да лишите децата на Добрич от възможността да гледат куклен театър.

 

- Разбира се, ние няма да оставим децата без театър - въпреки трудностите. Поканили сме гостуващи театри, така че малчуганите в Добрич ще има какво да гледат. Ще намерим и артисти, но просто това не става толкова лесно. Ние обаче трябва да поддържаме нивото.

И въобще, в контекста на казаното дотук, искам да подчертая, че става въпрос за институцията театър. Много е лесно да се разруши нещо, в последните години сме се нагледали на това. Трудното е да отглеждаме, съхраняваме и развиваме.

 

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА

Снимка Любен ЖЕЛЯЗКОВ

 

 


Сходни връзки

НЯМА ДА ОСТАВИМ ДЕЦАТА БЕЗ КУКЛЕН ТЕАТЪР | 19 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
НЯМА ДА ОСТАВИМ ДЕЦАТА БЕЗ КУКЛЕН ТЕАТЪР
Автор: Anonymous да 2008-10-14 @ 13:46 EEST
Възмутени сме от наглостта на този директор.Имаме деца на по 8г. и за всичките тези години, през които сме посещавали кукления театър не видяхме някакво обновление на залата-столовете са в окаяно състояние,таваните са мръсни и от тях висят паяжини,не е изградена дори платформа за детските колички пред главния вход.Да не говорим,че не можем да преминаваме от струпаните маси и столове.Много е лесно да обвиняваш общината и държавата в безпаричие,лесно е и да се оправдаваш.
НЯМА ДА ОСТАВИМ ДЕЦАТА БЕЗ КУКЛЕН ТЕАТЪР
Автор: Anonymous да 2008-10-14 @ 15:17 EEST

Преди си беше по-добре театърът. Сега програмата е еднообразна и виждам все едни и същи лица. Не ми се мисли като дойде зимата къде ще водя децата през почивните дни... А те обичат да ходят на театър.

Имаше една много добра актриса, не й знам името, но не съм я виждала скоро, явно е от напусналите. Децата много я харесваха.

Като вариант занапред е да ходим на куклен театър във Варна. Просто вече няма какво да се гледа тук!

Съжалявам ако съм обидила някого, просто това ми е мнението.

НЯМА ДА ОСТАВИМ ДЕЦАТА БЕЗ КУКЛЕН ТЕАТЪР
Автор: Anonymous да 2008-10-14 @ 15:40 EEST

Напълно съм съгласна с мненията по-горе.Има  какво да се желае- примерно отопление , обновяване на залата , както и сцената (да поясня , че така изглеждаше и  преди 20 години ).Постановките са много хубави обаче , синът ми е очарован както и аз .Това с томболата също не ми допада особенно т.к. има деца ,които нищо не печелят и те не могат да разбрат ЗАЩО?По добре би било на всички да има по нещо малко (било и дъвка да е) , но да е за всяко дете -така според мен няма да има разочаровани детски личица.

 

НЯМА ДА ОСТАВИМ ДЕЦАТА БЕЗ КУКЛЕН ТЕАТЪР
Автор: Anonymous да 2008-10-14 @ 16:06 EEST
Реално дори общината и държавата да имат съществен дял в издръжката на театъра, все пак ми се иска да вярвам, че кадърен и интелигентен ръководител на куклуния театър, би могъл да измисли и други варианти за финансирането му. Важно е децата да не останат без куклен театър, защото той е едно от малкото останали детски забавления в града. Но също така е важно да бъде намерен оптимален вариант от ръководещите, за подобряване на условията в сградата, за поставянето на нови постановки и др.
НЯМА ДА ОСТАВИМ ДЕЦАТА БЕЗ КУКЛЕН ТЕАТЪР
Автор: Anonymous да 2008-10-14 @ 17:08 EEST
Според мен просто сте слаб мениджър и не успявате да генерирате средства за да развиете театъра и да поставите нови, интересни постановки. Затова ви напускат и хората. Всички чакат на държавата, а на частните трупи кой им дава пари? Сами си ги изкарват.А който е некадърен и не може да си менажира театъра се оправдава с държавата и липсата на пари. Аман!
НЯМА ДА ОСТАВИМ ДЕЦАТА БЕЗ КУКЛЕН ТЕАТЪР
Автор: Anonymous да 2008-10-14 @ 17:22 EEST
1. няма нужда от куклен театър в настоящия му вид
2. директорът от пловдивските села го съсипа и окраде и единственото, което умее е да поставя глупости и прави постановки в диарбекир, като приходите прибира в собствения си джоб и изнудва директорки на детски градини
3. ако искате децата ви максимално да затъпеят - заведете ги на куклен театър в Добрич, с малоумен крадец директор - малоумен продукт
4. няма смисъл Министерството и Общината да поддържат с нашите пари на редовни данъкоплатци този развъдник на тъпотии и некадърност
5. Добрич има нужда от един добър куклен театър, който да бъде оглавен от човек с квалификация, подход, умения и образование.
6. Умни и квалифицирани хора за този пост - директор на Куклен театър Добрич - има! няма нужда данъкоплатците да издържат и хрантутят крадци и некадърници и децата ни да страдат от това безобразие!

НЯМА ДА ОСТАВИМ ДЕЦАТА БЕЗ КУКЛЕН ТЕАТЪР
Автор: Anonymous да 2008-10-14 @ 17:28 EEST
....мдааааа, много е лесно да съсипеш театъра, господин директоре! спревихте се отлично с това дело! отличе (6)!
НЯМА ДА ОСТАВИМ ДЕЦАТА БЕЗ КУКЛЕН ТЕАТЪР
Автор: Anonymous да 2008-10-14 @ 17:49 EEST

Това са кадрите на Иванчо Костов!От кьдето минат трева не никне!

НЯМА ДА ОСТАВИМ ДЕЦАТА БЕЗ КУКЛЕН ТЕАТЪР
Автор: Anonymous да 2008-10-14 @ 17:51 EEST

Имам дългогодишен опит в работата си с деца и съм изгледала почти целия репертоар на Кукления театър,  но  за съжаление този директор не съм го срещала и не съм разговаряла въобще с него. За слабите постановки не са виновни актьорите, а самия мениджър на заведението. Той определя какво да се играе, кой да режисира и т.н., без да се съобразява с потребностите на децата в гр. Добрич. За това сме си говорили много пъти с моите колежки, така че това не е само мое мнение. Така че вместо да се жалва в безпаричие по- добре да си ходи от където е. Добрич няма нужда от такива хора.

НЯМА ДА ОСТАВИМ ДЕЦАТА БЕЗ КУКЛЕН ТЕАТЪР
Автор: Anonymous да 2008-10-14 @ 18:01 EEST
tozi nekadurnik e ovurshal vsichki partii i samo chakam da si slogi fescheto.............
НЯМА ДА ОСТАВИМ ДЕЦАТА БЕЗ КУКЛЕН ТЕАТЪР
Автор: Anonymous да 2008-10-14 @ 18:09 EEST
дайте залата на добри трупи и ще гледате качествен театър; нали сме в условията на пазарна икономика, защо се издържа един държавен цирей като има много добри частни театрални трупи? дайте им залата и всичко ще си дойде на място!
НЯМА ДА ОСТАВИМ ДЕЦАТА БЕЗ КУКЛЕН ТЕАТЪР
Автор: Anonymous да 2008-10-14 @ 18:28 EEST
Години наред тук имаше прекрасна трупа! Защо да се дава на частни трупи? Та нима частни трупи не ходят по детските градини? Знаете ли какво правят? Халтурки, игрички, шоа. Децата искат да гледат приказки. Дори 5-годишната ми дъщеря ги оценява като "боклук".
НЯМА ДА ОСТАВИМ ДЕЦАТА БЕЗ КУКЛЕН ТЕАТЪР
Автор: Anonymous да 2008-10-14 @ 20:39 EEST
Лицето на снимката се пробва и в политиката? Катастрофа: Обещаваше да вкара 2-ма депутата, 5 общински съветника....Вкараха само един съветник, и то, защото посредсвеника се отказа от листата! Груб, недиалогичен, надут пуяк!!! Не го знам как е като кукловод, но като селски политик е..........головодник!!!
НЯМА ДА ОСТАВИМ ДЕЦАТА БЕЗ КУКЛЕН ТЕАТЪР
Автор: Anonymous да 2008-10-15 @ 00:38 EEST

Дали някой от писалите по-горе да създали нещо /освен децата си/ през живота си? Много е лесно да се плюе и руши, трудно е да се съгражда. Не плюйте директора - той е част от системата. По мое мнение се справя добре и произвежда по-качествени неща от драматаичния театър например.

За политическите му залитания - зае достойна позиция и напусна поста, който заемаше в ДСБ след като съпартийците му решиха да подкрепят Пеперудата.

НЯМА ДА ОСТАВИМ ДЕЦАТА БЕЗ КУКЛЕН ТЕАТЪР
Автор: Anonymous да 2008-10-15 @ 12:43 EEST
А какво е съградил този нещастник?ЕДНО ГОЛЯМО.......НИЩО.Ако бе достоен човек сам щеше да види,че нестава за ръководител и сам щеше да се оттегли поне с малко достойнство.
НЯМА ДА ОСТАВИМ ДЕЦАТА БЕЗ КУКЛЕН ТЕАТЪР
Автор: Anonymous да 2008-10-16 @ 15:25 EEST
Съпартийците му решили да подкрепат Пеперудата???? Вижте го, колко уважава мнението на партийните членове  и избраната за общински съветник негова съпартийка....
НЯМА ДА ОСТАВИМ ДЕЦАТА БЕЗ КУКЛЕН ТЕАТЪР
Автор: Anonymous да 2008-10-16 @ 19:02 EEST
Aбе с една дума кукловод!
НЯМА ДА ОСТАВИМ ДЕЦАТА БЕЗ КУКЛЕН ТЕАТЪР
Автор: Anonymous да 2008-10-20 @ 16:08 EEST
Чунчуков, спри да лееш мръсотии срещу Петко Петков.  Злобата ти нищо не може да заглуши. Написал си повече от 15 поста срущу този възпитан човек, ти известен градски коцкарю, който сам не знае какви ги върши. Намери капка достойнство и си напиши името, не се крий зад полите на най-различни майки с колички, п....о, такава
НЯМА ДА ОСТАВИМ ДЕЦАТА БЕЗ КУКЛЕН ТЕАТЪР
Автор: Anonymous да 2008-10-21 @ 20:24 EEST
Не знам дали Чунчуков е коцкар, не съм му светил. Но Петков определено се разминава с елементарно възпитание и морал!!!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди