изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:58 EEST
"ВиК" Е ДЕКАПИТАЛИЗИРАНО. МРЕЖАТА Е НЕПОДДЪРЖАНА    
Новини

Според кмета на община Шабла Красимир Кръстев реално "ВиК" е декапитализирано като дружество, а мрежата изобщо не е поддържана. "Дори от дни Шабла и селата в общината са на воден режим. Изчаквам справка и смятам да проведа сериозен разговор с управителя на дружеството Величко Василев, защото реално услугата, която трябва да отговаря на стандартите, не се предоставя.



Дотолкова е слабо налягането, че дори в някои от селата не могат да се напълнят водоемите и част от къщите стоят изобщо без вода" - каза още Кр. Кръстев.  Според него физическите загуби на дружеството са далеч над 40 %. "Не смятам, че едва 40 на сто са физическите загуби на дружеството. Ясно е, че има и недобросъвестни платци, но в малките населени места консумацията е по-малка и хората там са свикнали, независимо от затрудненията си, да плащат редовно ток, вода и други консумативи. Тръбопроводите са изключително амортизирани към селата, с множество течове, които са белязани с полета от поникнал камъш. Самите тръби са етернитови, които отдавна трябваше да бъдат премахнати, най-малкото от хигиенна гледна точка. Когато "ВиК" оправи един сегмент - това са 6-метрови тръби, съединени с гумени уплътнения, то избива в другия край. Самите водопроводи са правени през 50-те и 60-те години на миналия век" - разказа още шабленският градоначалник. Загуби държавната фирма търпи и от безконтролните течове от магистралния водопровод на територията на община Шабла, откъдето идва и основното количество вода в областта, каза още Кръстев. "Магистралният водопровод е с метални тръби, които от годините така са корозирали, че на места липсват цели такива участъци и те също са белязани с буйно израснал камъш, защото водата слиза надолу към по-пропускливите хоризонти и се получава заблатяване" - допълни Кръстев.
Като изключително неуредено определи той законодателството във водния сектор, което водело до спъването работата на общините. "Не съм съгласен с това, че когато общините кандидатстват с проекти за ВиК мрежа, след това трябва с акт да я предадат за стопанисване от дружеството, което е държавно. Нашата община има проект по САПАРД за 3 млн. лв., от които над 1 млн. лв. са средства от общинския бюджет за финансирането на проекта точно за ВиК мрежа. Друга спънка пред общините е, че не могат да кандидатстват по различни програми за подобряване и развитие на водната мрежа, защото собствеността не е наша, а държавна. От позицията на кмет на Шабла мога да заявя, че ако може само град Шабла да се отдели в мрежа с помощта на европари, ще подобрим водния цикъл и цената на водата в пъти ще е по-ниска. Надявам се с новия закон за водите тези проблеми да бъдат уредени. Така ще може общините чрез публично-частни партньорства да реновират мрежите си. По същия начин, ако магистралните водопроводи и кладенци се дадат на концесии и на други оператори, общините ще имат възможности отново чрез публично-частни партньорства в по-широк аспект да участват" - разказа кметът на община Шабла Кр. Кръстев.
От своя страна зам.-министър Димчо Михалевски заяви пред репортер на НДТ, че се планира МРРБ да отпусне до 8 млн. лв. през тази и следващата година за "ВиК" - Добрич, с цел подобряване на мрежата. "Това обаче ще доведе до намаляване на загубите от около 5 на сто. Най-бърз ефект в дружеството ще има, ако всички започнат да плащат" - каза зам.-министър Д. Михалевски.
 


Сходни връзки

"ВиК" Е ДЕКАПИТАЛИЗИРАНО. МРЕЖАТА Е НЕПОДДЪРЖАНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди