изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-12-05 @ 03:38 EET
Добричкият окръжен съд отхвърли иск за заличаване на Училищно настоятелство в с. Крушари    
Ред и сигурностДобричкият окръжен съд отхвърли днес иска на Окръжна прокуратура – Добрич, за прекратяване на юридическо лице с нестопанска цел „Училищно настоятелство „Христо Смирненски” при СОУ и СПТУ”, с. Крушари, и за заличаването му в търговския регистър.


Държавното обвинение пледира, че Сдружение „Училищно настоятелство „Христо Смирненски” при СОУ и СПТУ”, с. Крушари, което е регистрирано в регистъра на Окръжен съд – Добрич, с решение от 17.11.1997 г. по отменения Закон за лицата и семейството не е привело устава си според изискванията на влезлия в сила през 2000 г.  Закон за юридическите лица с нестопанска цел. Според него юридически лица с нестопанска цел запазват правоспособността си, без да се пререгистрират, заварените фондации и сдружения са длъжни да приведат уставите или учредителните си актове в съответствие с новия закон. Проверка на Окръжна прокуратура – Добрич, е установила, че изискването не е изпълнено от ответника.
Първоинстанционният съд обаче намира, че искът е неоснователен. Представените писмени доказателства потвърждават твърдението на прокуратурата, че учредителният акт на сдружението не е приведен в съответствие с новия закон. Но в Закона за юридическите лица с нестопанска цел не е предвидена изрична санкция за неизпълнение на задължението да приведат уставите или учредителните си актове в съответствие с него. В тази насока и решение на Върховния касационен съд от 07.06.2007 г. Затова Добричкият окръжен съд приема, че не привеждането на учредителния акт на сдружението с разпоредбите на ЗЮЛНЦ не следва да бъде санкционирано с прекратяване на дейността на „Училищно настоятелство „Христо Смирненски” при СОУ и СПТУ”, с. Крушари. Няма основания и за заличаване на сдружението в търговския регистър, тъй като при учредяването му то е отговаряло на изискванията на действащия тогава Закон за лицата и семейството.
Решението на Добричкия окръжен съд подлежи на обжалване в 14 дневен срок пред Апелативен съд – Варна.
15.10.2008 г.                        Пресслужба Добрички окръжен съд

 


Сходни връзки

Добричкият окръжен съд отхвърли иск за заличаване на Училищно настоятелство в с. Крушари | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди