изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:44 EEST
Сияна Фудулова за скандалите около ДАНС, предложенията за парламентарен контрол и подписката    
Интервюта Сияна Фудулова, депутат от Коалиция за България, член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в предаването „Това е България” на Национална радиоверига „Фокус”

Водещ: Депутатът от Коалиция за България Сияна Фудулова, член на няколко парламентарни комисии. Ще бъде ли внесено утре (бел.ред. днес) проекторешение за двете подкомисии – едната към Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред за контрол на ДАНС, агенцията за национална сигурност и използването на СРС, а другата - Комисията по отбрана за контрол на Националната разузнавателна служба, Национална служба “Охрана”и Дирекция „Военна информация”?
Сияна Фудулова: Вниманието на обществото и на медиите беше насочено в последните дни точно към нашата комисия по вътрешен ред и сигурност и съвсем естествено е сега, действително с вас и със слушателите да дискутираме и да коментираме темата по предложенията, които ние като политически отговорна партия сме внесли, а именно за създаването на тези две подкомисии.
Водещ: На какъв принцип ще бъдат конструирани те?
Сияна Фудулова: От това, което е като наше предложение – на паритетен принцип, което да отговаря на обективните обстоятелства в парламента. И съвсем естествено е да има представители и на управляващото мнозинство, и на опозицията.
Водещ: И на опозицията. Днес обаче (бел.ред. вчера) представител на опозицията, г-н Йордан Бакалов, вашият колега от ОДС каза, че е възможно опозицията да бойкотира създаването на двете подкомисии? Това вътрешни противоречия в опозицията ли са израз или самия принцип не приемат – за паритета?
Сияна Фудулова: Аз не съм учудена от заявлението на г-н Бакалов, още повече, че в последните месеци действат не толкова конструктивно и мисля, че в този момент, когато действително ние трябва да подходим съвсем отговорно, едно такова становище и изказване съвсем не са не в реда на нещата, и мисля, че тук опозицията много сериозно трябва да обърне внимание на вътрешните си конфликти, и ако те не могат да намерят общата точка, просто действително трябва да се седне и да се поговори сериозно, защото това ни е необходимо на нас в момента.
Водещ: Всъщност въпросът за контрола над спецслужбите е огромен въпрос по цял свят. По различен начин ги контролират, по различен начин спорят, тук-там избухват скандали, къде по-малки, къде по-големи, за нашите мащаби скандалът около българската агенция за национална сигурност е голям скандал. Според вас кой спечели, кой губи от този скандал?
Сияна Фудулова: Аз не мога да направя равносметка кой загуби и кой спечели.
Водещ: Той още продължава.
Сияна Фудулова: Да. Още повече, че преди няколко месеца ние с изключително голям консенсус създадохме тази агенция и някак си съвсем неоснователно беше възбуден този скандал, и няколко пъти вече коментирам, че хората, които в крайна сметка вдигнаха този скандал или са в ядрото на този скандал, много ясно трябва да си дадат сметка и да носят отговорността какво правят, защото тук става въпрос отново за националната ни сигурност и за основата на държавата и държавността.
Водещ: Така е. Все пак различни версии имаше за възникването на този скандал, като се започне от вътрешнопартийни боричкания в БСП, боричкания пред Конгреса или напротив – изравняване на позицията и уталожване на боричкания и се стигне до не знам вече къде, просто имам чувство, че хората са страшно объркани какво се случи около ДАНС. В този смисъл според вас ще има ли скоро развръзка и то окончателна развръзка за тази служба, която би трябвало да бъде една от най-тихите и незабележимите?
Сияна Фудулова: Аз съм убедена, че с мерките, които ние предлагаме, а именно създаването на такива подкомисии, нещата от съвсем естествен порядък ще дойдат в правата линия, т.е. ще бъде създадена една реална среда, в която ДАНС да върши своята дейност, за това, за което ние, пак повтарям, с консенсус постигнахме като създаването на тази най-важна структура за нас в момента. Още повече, вие сам знаете, че идеята, около която ние се обединихме, беше именно борбата с корупцията по високите етажи и това мисля, че неслучайно възникна този скандал във времето, когато действително имаше някакъв резултат и то в тази посока.
Водещ: Конкретни резултати в тази посока.
Сияна Фудулова: Някой има интерес.
Водещ: Сега, в този смисъл корупцията според вас как може да бъде изкоренена? Тя е една от бедите на България, от големите беди на България, тя и в другите държави е беда, но там е в рамките на умереното.
Сияна Фудулова: Аз мисля, че начинът и нормалният подход е институциите, които трябва да упражняват и това да бъдат в подходящата кондиция, и в рамките на това да бъде създадена и една добра работна среда,м защото ние в момента не мисля, че с приказките около скандала с ДАНС помагаме много на нейната дейност, и съм убедена, че и служителите вътре в агенцията са сигурно не в подходящата форма и кондиция, в която...
Водещ: То не може да не се отрази по някакъв начин.
Сияна Фудулова: Разбира се. Затова аз и тези дни също споделих, че ние действително трябва да си направим, политиците, сметка докъде и как трябва да продължим в тази ситуация – с говорене, защото това може би и малко пречи.
Водещ: Но при всеки случай винаги с контрол върху спецслужбите.
Сияна Фудулова: Определено, защото това дава основания на обществото да е сигурно, че в крайна сметка спецслужбите вършат това, за каквото трябва, за каквото са там, т.е. и гарантиране на националната ни сигурност, и тяхната сигурност.
Водещ: В БСП вървят отчетно изборни събрания, тези въпроси, за които говорим с вас – задават ли се или друго вълнува хората?
Сияна Фудулова: Често казано, в по-голямата си степен по тези събрания хората много, много малко се интересуват от това какво се случва като скандал. Още повече, че голяма част от тях споделят с нас, че скандалите са в основата на политиката на опозицията и това за тях не е приемливо, и начинът, по който те изразяват своето несъгласие за това, е много категоричен и ясен. Това, от което се интересуват, са техните ежедневни неща, това,от което се интересуват, е съвсем естествено каква ще бъде новата програма на партията като нова визия за България, за следващите няколко години, защото още повече, че в нея се съдържат много актуални за нас, социалистите, неща. Отговаря и на въпроса защо в крайна сметка ние сме социалисти и какви...
Водещ: Да ви провокирам обаче - събранията активни ли са или просто идват няколко човека, полузаспали?
Сияна Фудулова: Не.
Водещ: И един –двама активисти викат?
Сияна Фудулова: Не, не, много съм далеко от мисълта за такъв вид събрания. Трябва да ви кажа, че на местата, където съм присъствала, има изключителен интерес, още повече, че освен всичко това ние си дискутираме и проблемите, които ги има в ежедневието. И това е съвсем естествено и съвсем нормално, така че заспали събрания аз, честно казано...
Водещ: Това е /.../ на фона на всеобщата апатия в България, доколкото се усеща, за гражданска изява, гражданско самосъзнание и граждански инициативи, някакви.
Сияна Фудулова: Да, но в крайна сметка...
Водещ: Имам чувството, че хората са се свили в семействата си и извън бита друго нищо не...
Сияна Фудулова: Но в крайна сметка в партията ни върви един процес, който е съвсем очакван и интересен, и може би това продиктува и интереса на социалистите, които идват, и симпатизантите естествено, защото ние не разделяме само членове на...
Водещ: Споменахте за опозиционно държание, но на фона на скандалите около ДАНС гръмна още един – с открадната урна на опозицията със заповедите за уволнение на кабинета. Ако не беше той щеше ли да се усети, че е имало мащабна опозиционна акция срещу правителството? Всъщност тя, опозицията, като че ли не съществува нещо. Не забелязвате ли това?
Сияна Фудулова: Аз съвсем отговорно го казах, че политиката, която води опозицията в момента, са само да правят някакъв вид скандали и това е изключително смешно, изключително неразумно, и дава повод всички ние да си мислим, че нямат актуални теми, с които те да поддържат интереса на обществото към себе си.
Водещ: Така. Именно това е едно продължение на въпроса и за пасивността. Следващият въпрос - след известни европейски провали на властта не последваха обещаните масови протести през лятото и ще ви цитирам депутата Нено Димов от ДСБ – „Опозицията е напълно безсилна да организира хората по искания от нея начин” – това са негови думи днес пред Агенция „Фокус”. Според вас тези протести не се случиха защо – дали опозицията е безсилна, дали хората са уморени, както вече попитах, и са се „укрили по домовете”, или просто управлението не е толкова некадърно, както опозицията го рисува?
Сияна Фудулова: Това са няколко въпроса.
Водещ: Да.
Сияна Фудулова: Но аз ще започна оттам, че действително опозицията не предлага алтернатива и това е видно, след като се стига до там дори да фалшифицират подписката, за да покажат едва ли не колко много хора са се присъединили към нея. И за мен фактът, че тази подписка е фалшифицирана, е много тревожен, защото това ни навява и на мисълта да не би това да е новият морал с фалшифицирането на подписи. Утре – в други ден идват избори как продължаваме? Сдали те ще предложат отново с фалшифицирани и манипулирани избори да бъдат спечелени и по този начин те да дойдат на власт? Още повече – хайде да си припомним и изборите в Петрич. Поради каква причина имаше сега избори в Петрич? Просто съдът обяви, че има купуване на гласове и то от членове и симпатизанти, така да кажа, на /.../.
Водещ: Криминализира ли се според вас българската политика?
Сияна Фудулова: Явно е. Последните избори това се доказва и винаги съм твърдяла, че ние имаме последователна политика за това, и не случайно ние сме инициатори, автори на Закон за политическите партии.
Водещ: Отношението ви към малтретирането и побоя над журналисти и над политици, както и случая в Петрич, който споменахте също?
Сияна Фудулова: Това е страшно. Това е ужасяващо на фона на демократичното ни общество, още повече, че сме извървели много дълъг път досега без да има такива случаи, но в последните седмици това е стряскащото, че едва ли не това става като някакъв модел за някакво разбирателство или за налагане на нечия чужда воля, и това е ужасяващото, и мисля, че тук и гражданското общество най-после трябва да се събуди, и заедно трябва да проявим и обща воля, защото целта ни е да запазим морала на обществото ни и нашите ценности.
Водещ: Вие сте депутат от Коалиция за България, но и сте депутат от българския парламент. С какво бихте окуражили хората от вашия избирателен район – Добричкия?
Сияна Фудулова: Аз бих казала следното, че куражът, който ние го имаме да водим тази последователна политика на Българската социалистическа партия, идва точно от тях. /.../ са тези хора и те ни дават стимул да бъдем честни да запазим собственото си достойнство, защото вие преди малко казахте за протести, че не са могли да...
Водещ: Да.
Сияна Фудулова: ... да бъдат организирани, разбира се, защото ние, ако отречем, че в последните няколко години правителството направи доста за обществото като цяло и трябва да бъдем съвсем черногледи, ако отричаме този факт, защото всеки сам по себе си го усеща и неслучайно отчитаме и виждаме, и го чувстваме и икономическия растеж, и преките чуждестранни инвестиции, в същото време ние много внимателно подхождаме към световната финансова криза и затова ние не се крием, и говорим откровено с това, което е настояще.
Чавдар СТЕФАНОВ
 


Сходни връзки

Сияна Фудулова за скандалите около ДАНС, предложенията за парламентарен контрол и подписката | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди