изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 13:56 EEST
ПРЕДИ 27 ГОДИНИ Е ОТКРИТ ПАМЕТНИКЪТ НА ХАН АСПАРУХ    
КултураНа събитието присъстват много високопоставени личности. Монументът е висок 24 метра

27 години от официалното откриване на паметника на хан Аспарух в Добрич се навършиха вчера. Монументът е висок 24 метра /до върха на меча/ и е дело на художника Велико Минеков и архитекта Иван Николов. Паметникът е бронзов и е отлят в генералтошевския цех на художествения комбинат за монументални изкуства към творческия фонд на Съюза на българските художници.
Тържествената церемония по откриването на паметника се състои на 16 октомври 1981 г. в присъствието на много високопоставени гости, които произнасят слова относно значимостта на събитието. Сред тях са членът на Политбюро на ЦК на БКП и председател на Министерския съвет Гриша Филипов, секретарят на ПП на БЗНС Алекси Иванов, министърът на финансите Белчо Белчев, министърът на строителството и архитектурата Иван Сакарев, председателят на Съюза на българските художници Светлин Русев и много други. При паметника са поднесени венци и цветя.
На същата дата се състои и официалното откриване на сградата на драматичния театър в Добрич, като автор на проекта е арх. Рачо Стоянов. Двете събития са свързани с честването на 1300 години България.
 


Сходни връзки

ПРЕДИ 27 ГОДИНИ Е ОТКРИТ ПАМЕТНИКЪТ НА ХАН АСПАРУХ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди