изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:42 EEST
ПРИКАЗКА ЗА ЧЕРГАТА ЩЕ ТВОРЯТ В ЦДГ №10 "СЛЪНЧИЦЕ"    
НовиниДеца, майки, баби и учителки ще тъкат калъфи за GSM

Калъфи за мобилни телефони ще бъдат изтъкани на стан от деца, майки и баби в целодневна детска градина "Слъничце" в Добрич. Това предвижда проектът  "Приказка за чергата - ателие за тъкачество на баба, мама и внуче"  на родителското настоятелство Сдружение за развитие на деца "Слънчице". Той е сред одобрените проекти в конкурса на национален фонд "Култура" за финансиране проучването, опазването и популяризирането на традиционната българска култура и автентичен фолклор. Общо 17 проекта от страната са одобрени.
Проектът на сдружение "Слънчице" цели да се проучат и продължат традициите на тъкачеството в Добруджа, като се съберат зрънцата от все още живата културна традиция и чрез реализацията на проекта да се запазят и се предадат на следващите поколения. Той е насочен към представяне на традиционни дейности и умения като тъкачеството в един по-нов контекст, обвързан със съвременните технологии. Така чрез изтъкаването на калъфи за GSM младите участници в проекта ще прехвърлят мост между традициите и съвремието, а тъкачеството ще бъде по-разбираемо за младото поколение българи.
Чрез ателие за тъкачество децата, както и техните учители, майки и баби, ще се обучат в изработване на традиционните производи на тъкачеството с помощта на дългогодишната тъкачка Стоянка Симеонова, член на Задругата на майсторите на художествени занаяти. В рамките на проекта ще бъде проведена кампания "От раклата на баба" за издирване на старинни тъкани и информация за тях и подреждането им в изложба в Етнографската къща. В края на проекта ще се организира ревю "От раклата на баба до GSM-а на мама" с експонати от изложбата и изработените от участниците в ателието изделия. Ще бъде издадена и цветна книжка "Приказка за чергата" с информация за тъкачеството и снимков материал от проявите по проекта и работата в ателието. Партньори на сдружението и ЦДГ "Слънчице" са община град Добрич, Регионалният исторически музей и вестник "Нова добруджанска трибуна".
Това е третият проект, който Сдружение за развитие на деца "Слънчице" печели през тази година.
 


Сходни връзки

ПРИКАЗКА ЗА ЧЕРГАТА ЩЕ ТВОРЯТ В ЦДГ №10 "СЛЪНЧИЦЕ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди