изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 16:51 EEST
Атанас Атанасов в разговор за дейността на ДАНС и случващото се около ДПС    
Интервюта БНР, "Преди всички" / Агенция "Фокус": Атанас Атанасов, депутат от Демократи за силна България


Водещ: Народният представител от „Демократи за силна България” Атанас Атанасов е първия гост в „Преди всички”. Добро утро, господин Атанасов.
Атанас Атанасов: Добро утро, добро утро и на слушателите на „Хоризонт”.
Водещ: Вашето присъствие в ефира на „Преди всички” е знак, че ще си говорим по най-актуалните и най-горещи теми на деня – ДАНС, корупция, скандали, емоции, политици. Да вземем повод от приключилото доста късно вчера заседание на Комисията за борба с корупцията. Една теза, която вие упорито отстоявате в последните дни, че ДАНС не провежда операции, а произвежда скандали. Два последователни дни вие изслушвате Петко Сертов като член на вътрешната и на антикорупционната комисия. Промени ли се отношението ви, промени ли се тази ви теза?
Атанас Атанасов: Не, разбира се, няма никакво основание да ми се промени отношението към ДАНС. На вчерашното заседание на Комисията по корупция не се случи нещо особено. Просто Петко Сертов разбра от народните представители, че материалите, които изготвя неговата агенция, страдат от сериозна дефекти. На първо място, засекретяват се информации, в които няма нищо класифицирано. На второ място, има сигнали, които не се проверяват от ДАНС и се подава заоблена информация. Общо взето това беше – не се е случило нищо особено вчера.
Водещ: Нищо конкретно и нищо, което очаквахте, не чухте отвъд от така наречената „заоблена” информация?
Атанас Атанасов: Да, беше казано, че по тази информация, която се подава на комисията, продължават проверките съвместно с други институции. Те ще продължават сигурно дълго и нищо няма да разберем накрая.
Водещ: Днес вестниците се позовават на председателя на комисията Бойко Великов, който е казал, че поне нещо конкретно – някои от имотите, свързани с лидера на ДПС Ахмед Доган, са сменили вече собствениците си през последните няколко месеца. Развитие в тази посока да очакваме ли?
Атанас Атанасов: Но тази информация, трябва да подчертая, че не сме я получили от ДАНС, а от Националната агенция по приходите (НАП). Доста интересни факти има там. Например, по отношение на прословутите сараи на Доган в Бояна става ясно, че собствеността е минавала през ръцете на лица, които са забъркани в източване на Държавния резерв, т.е. явно с откраднатите пари са построени тези сараи. Една от разпоредителните сделки с тези сараи в Бояна е извършена, т.е. фирма, която е била собственик, е прехвърлила имота четири дни преди да получи данъчно-облагателен акт 1.4 млн. неплатени данъци и т.н.
Водещ: Има ли конкретни факти, които ви насочват към лица и фирми, свързани действително с източване на Държавния резерв?
Атанас Атанасов: Да, разбира се, няма да споменавам сега, разбира се, всички имена или конкретни имена. Вчера се уточнихме на заседание на комисията, че когато бъде събрана цялата информация и анализирана в цялост, тогава ще я коментираме.
Водещ: Сега, още една интересна теза развиха „Демократи за силна България”, които представлявате и вие, в последните дни, че БСП е планирала операция срещу ДПС, но в шестте месеца преди изборите, когато не може да се иска вот на доверие. Смъртта на Емин ще провокира ли, според вас, ускоряване на този процес или ще провокира отпадане на една такава идея?
Атанас Атанасов: Получава се обратен ефект, но аз искам да кажа няколко факти, които са важни във връзка със смъртта на Емин. На практика след това събитие авторитетът на Ахмед Доган в неговата етническа общност рухна. Той не се появи на погребението на най-близкия си съратник, дизертира от там и с това задълбочи съмненията, че тази смърт е свързана с неговото поведение.
Водещ: Ако наистина говорим за рухване на авторитет, до какво ще доведе той, до какви логични последици?
Атанас Атанасов: Това обаче, което виждаме като реакция от неговите приятели от бившата комунистическа партия, искам да коментирам. Тук искам да кажа, че по принцип национализмът винаги е бил последното убежище, последното пристанище на комунистите. Нека да ви припомня 1985 – 1989 г. – Тодор Живков, да ви припомня бивша Югославия – Милошевич и войните, които бяха запалени там, и всичко това на националистическа основа. Сега какво ни разказват някои хора, които генерират идеите в средите на бившата компартия. Те казват така: абе, вижте, тези в ДПС крадат, ама по-добре да крадат, отколкото да сме изправени пред етническа криза, отколкото да сме изправени пред опасността от етнически тероризъм. Такива неща четем по вестниците, чуваме от...
Водещ: Теорията за по-малкото зло.
Атанас Атанасов: ...но трябва да ви кажа, че това, първо, не отговаря изобщо на действителността. В България няма никакъв риск от етнически конфликт, няма никаква заплаха за България от етнически тероризъм. Това са абсурдни неща, но тази теза...
Водещ: Кой има интерес да лансира такава теза?
Атанас Атанасов: Приятелите на Ахмед Доган от бившата компартия, с които той управлява толкова години и които крепят неговия авторитет толкова години. И сега отново се казва - понеже е заплашен авторитетът на Доган именно в средите, откъдето го избират, средите, откъдето той получава властта – етническите турци, на практика сега се казва: Вижте, заплашен е крепителят на етническия мир - това е по-голямата ценност и ние трябва да се постараем този човек да остане на политическата сцена.
Водещ: Доста обстоятелствено развитие на такава една теза чухме вчера от столичния кмет Бойко Борисов.
Атанас Атанасов: При Борисов има един особен нюанс. Той говори за опасност от етнически конфликти, ако ДПС бъде отстранена от властта, т.е. след едни избори. Това е нюансът, но трябва да ви кажа, че и това не е много сериозно, защото турците, видяхте каква беше реакцията на близките на починалия в родното му село. Тези хора излязоха и казаха: тоя човек не може да се самоубие, това е политическо убийство, него го убиха. Те губят доверие в своя елит и са наясно, че на практика големият проблем на върхушката на ДПС са кражбите и корупцията, а не нещо друго.
Водещ: Много отдавна се говори, че електоратът на ДПС е загубил доверие в своя елит, но нищо не произтича от това, както знаем.
Атанас Атанасов: Да, така е, през годините турците винаги са считали, че трябва да гласуват за своите. В това отношение всички български партии и изобщо политическия елит има голяма отговорност за това, че позволи тази етническа група да бъде капсулирана и експлоатирана от своята върхушка за обогатяване.
Водещ: Сега, да ми кажете, господин Атанасов, докъде се простират амбициите ви по отношение на делото „Лиани” – имате ли вече ясна позиция кой и защо прикрива „Лиани” и какво съдържа това нещо?
Атанас Атанасов: Управляващите, най-общо казано, правят всичко необходимо тази информация да не стане публично достояние, но аз смятам, че вече нямат изход, тъй като ние два пъти представяме подписка от 10 народни представители, които се подписват във вътрешната комисия с искане на следващото заседание да има точка в дневния ред –корупционните практики на ДПС, по този въпрос да се докладва от вътрешния министър и от председателя на ДАНС с цялата конкретика. Така че аз мисля, че другата седмица този въпрос ще получи своята развръзка и ще разберем в крайна сметка къде са тези папки, кой ги е крил през годините и най-важното, което е – трябва да се носи отговорност за прикриването на корупцията.
Водещ: Оптимист сте и не вярвате, че кулоарните игри ще докарат до там „Лиани” никога да не види бял свят.
Атанас Атанасов: Не, аз съмнения имам, разбира се, защото през този 6-7-месечен период, откакто ние настоятелно поставяме този въпрос, тези, които съхраняват тези папки, при които се намират, са имали достатъчно време да ги прочистят, разбира се.
Водещ: Кореспондират ли си по някакъв начин скандалът около тази разработка, напрежението, което възникна между БСП и ДПС, напоследък и фактът, че антикорупционната комисия започна проверка около имотите на Ахмед Доган?
Атанас Атанасов: Тези проверки за имотите на Ахмед Доган започнаха много отдавна – те започнаха още през май месец по наш писмен сигнал, и парламентарната комисия нямаше друг избор, защото всеки един сигнал, който постъпва в комисията, се проверява, така че не можеше този сигнал да не се провери. Въпросът е, че твърде дълго се протакат проверките, някъде нещо се бави и всичко се планира с оглед на определени събития това да се случи преди конгреса на БСП, а пък другото да се случи след Нова година, когато няма да може да се иска вот на недоверие на правителството и т.н. А и друг нюанс искам да посоча: разбира се, че трябва да бъде разбулена корупцията на ДПС, но това не означава, че управляващата партия БСП трябва, прикривайки се зад тази мнима борба с корупцията на ДПС, да крие своята корупция. Защото аз преди малко слушах при вас информацията, която изтича. Европейският съюз ще ни спрат всичките пари накрая, след като виждат, че тук няма никакви резултати, напротив – има всякакви опити да се прикриват спонсорите на управляващите партии. Водещ: Мислите, че може да се стигне до такъв черен сценарий.
Атанас Атанасов: Ами, вчера се появи информация, която не сме проверили в цялост, че има опасност да бъдат спрени парите по още два проекта, още две линии – едното за административен капацитет, другото така и не разбрах, но така или иначе тези публикации, които излязоха от „Ню Йорк Таймс” и в „Интернешънъл Хералд Трибюн”, са един много сериозен знак, който се разчита от политическия елит, но се пази да не достигне до широката общественост, защото в тези авторитетни издания по този начин поднесена информацията – в България мафията управлява, това е много сериозен знак към западните инвеститори, че те не трябва да сътрудничат на българската мафия.
Водещ: И още една теза да ви помоля да доразвиете. Последните дни дадоха ли ви някакво основание да конкретизирате и да допълните информация, за която загатнахте преди няколко дни, че управлението на ДАНС се извършва от някакъв извънинституционален център?
Атанас Атанасов: Вижте, аз знам, че са готвени писмени документи в ДАНС, които са изпратени до председателя на парламента, до президента, до министър-председателя, до главния прокурор с подобно съдържание. Не съм запознат със съдържанието, но знам, че в тези информации са сочени конкретни отношения между определени лица с председателя на ДАНС, че решенията за, включително и за кадрови въпроси в ДАНС, се вземат някъде навън и извън институциите от определени хора, които имат някакви съветнически функции около министър-председателя.
Водещ: Можем ли да имаме по-конкретни предположения – някъде навън, от някакви хора?
Атанас Атанасов: Имена няма да спомена, защото не искам да правя внушения. Аз обаче смятам, че след като тази информация в писмен вид е достигнала до председателя на Народното събрание, би следвало с нея да се запознаят по-широк кръг от хора, включително и опозицията. Ние ще настояваме опозицията да знае и през опозицията българското общество да разбере къде се вземат решенията в страната.
Водещ: Добре, и накрая да ни кажете, за да затворим кръга и да се върнем оттам, откъдето започнахме – дейността на комисията по корупция. Имате ли вие парламентарни механизми някакви, така че да предотвратите този процес, за който вече много анализатори, включително и депутати, говорят, че ДАНС много често си измива ръцете и прехвърля топката, като препраща проверки за различни сигнали, препраща проверките за данъчни, митнически измами към икономическа полиция?
Атанас Атанасов: Решението е радикално – в този си вид, с това си ръководство, ДАНС не може да се справи с тези задачи, защото е изключително политически зависимо и на практика обслужва управляващите. Принципът е елементарен: с корупцията могат да се борят само тези, които не са зависими от властта. Така че не случайно ние заявихме, че ДАНС трябва да бъде разпусната, закрита, имайки предвид именно нуждата от радикални реформи в сектора за сигурност.
Водещ: Т.е. не кадрови проблеми, а още по-радикални.
Атанас Атанасов: Да, така е, защото, вижте, така наречените президентски служби – Националната разузнавателна служба, Служба „Военна информация” и Националната служба за охрана, нямат законова регламентация изобщо и ние не знаем там изобщо какво се случва. Така че всичко трябва да се реши в комплект, а не... Когато беше създаван ДАНС миналата година по това време, ние го казахме в парламента, от парламентарната трибуна, че Станишев си създава политическо оръжие за решаване на вътрешнопартийни проблеми. Тогава не бяхме чути. Ето ги днес доказателствата с какво се занимава ДАНС. Защото например този скандал със смъртта на Емин му служи да се покрие с един слой мъгла, всичко това, което се случи преди това – заглъхна скандалът около разработката „Галерия”. Там не излязоха всички факти, които са изключително важни, че на практика са били подслушвани журналисти и издатели на медии, за които е нямало никакви данни, че през тях е изтичала някаква класифицирана информация, т.е. те са били...
Водещ: Ами, така е у нас, за съжаление, господин Атанасов – един скандал отмества предишния скандал, за да бъде отместен след време от следващ скандал.
Атанас Атанасов: Ама жалко е това, че от скандал в скандал ние... Няма управление на държавата, а има влизане от скандал в скандал и тези, които са засегнати от предния скандал, се радват, когато избухне другия, защото ги забравят.
Водещ: 30 октомври е датата, която ви казаха вчера, че вътрешната комисия ще изслуша отново ДАНС.
Атанас Атанасов: Ще очакваме другата седмица, за да чуем информацията и след това да поискаме действие на компетентните органи за търсене на отговорност.
Водещ: Нещо от това, което до момента е подадено като сигнали в Комисията по корупция, и така да завършим, подадено ли е в прокуратурата?
Атанас Атанасов: О, има много тежка и трудна комуникация между Комисията по корупция в парламента и прокуратурата. Около 80% от сигналите, които ние получаваме, са с адресат прокуратурата. Оттам много късно и много тежко получаваме обратно информация и тя обикновено е, че няма основание да се образува досъдебно производство, или проверката се проточва и т.н. Много тежка комуникация имаме с прокуратурата. Това е един много сериозен въпрос – как работи прокуратурата в България, с какво се занимава тя, но нямаме време да го обсъждаме.
Водещ: Тема на един следващ разговор. Благодаря ви. Народният представител от Демократи за силна България Атанас Атанасов. 


 

 


Сходни връзки

Атанас Атанасов в разговор за дейността на ДАНС и случващото се около ДПС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди