изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:31 EEST
ЕС въвежда "синята карта" до края на 2011 г.    
Европейски съюзСтраните членки на ЕС постигнаха принципно споразумение до края на 2011 г. да въведат т. нар. "синя карта", местен аналог на американската "зелена карта", която ще позволява на квалифицирани имигранти да пребивават и работят във всяка страна от общността законно, коментира на електронната си страница испанският вестник "Ел Паис".

"Синята карта" бе одобрена от външните министри на страните членки на Европейския съюз ЕС на 22 октомври т.г.

Тя ще позволи на специалистите от страните, които не са членки на ЕС, до получават същите права като на жителите на Евросъюза.

Чехия и България, които имаха резерви относно предложението, оттеглиха възраженията си по време на заседание в Брюксел, което ще позволи окончателно приемане на законопроекта в края на ноември. България и Чехия изразиха притеснение от "изтичане на мозъци" от страните си към "старите страни-членки", където трудът им ще бъде по-добре заплатен.

"Синята карта" ще позволява на имиграните 30 месечен престой, след което трябва да се актуализира, и има за основна цел да легализира статута на професионалисти, от които има нужда трудовия пазар.

Въвеждането на тази карта е част от пакет от мерки, чрез които ЕС възнамерява да контролира миграционните процеси. За да получат този документ, желаещите трябва да изпълнят редица условия, като на образователната им степен трябва да отговарят минимум три години обучение, както и професионален опит минимум пет години.

Притежателят на европейската "синя карта" ще може да работи във всяка една страна от единна Европа и при наличието на свободни места ще може да се мести от една държава в друга. Има съществено условие обаче: в първата страна той трябва да отработи не по-малко от две години, а във всяка следваща - не по-малко от една година.

expert.bg

 


Сходни връзки

ЕС въвежда "синята карта" до края на 2011 г. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.17 секунди