изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:11 EEST
НОИ ИЗДАВА УДОСТОВЕРЕНИЯ ЗА СТАЖ    
Интервюта В интервю за НДТ директорът на НОИ - Добрич, Пламен Петров сподели, че се радва, че най-после в съда влиза случай, чието дознание трае вече 7 години

- Г-н Петров, колко време бе нужно да разкриете схемата за източване на средства от института от ДОО /държавно обществено осигуряване/ чрез бременни?
- Веднага искам да кажа, че този случай е изключително стар - реално става дума за случаи през 1999-2000 г. Всъщност  информацията не е подадена от нас и ниеу, дори бяхме забравили този случай. Веднага, когато нашите служители усетиха тези случаи започнаха ревизии и през 2001 г. предадохме нещата в ръцете на други органи. Дознанието обаче трае вече 7 години и наистина е радващо, че след толкова време най-после ще влезе в съда. Тогава бяха заловени 8-9 фирми, като една част от тях вече погасиха старите си задължения, а тези, които не са - са предадени на Агенцията за държавни вземания.
- Възможно ли е днес да се случи такова нещо?
- Реално с промените, които бяха направени, такива измами са почти невъзможни. От 2006 г. НАП събира осигурителните вноски.
- Вие изплащате обезщетенията при временна нетрудоспособност или т. нар. болнични. Как стои въпроса с тях?
- От тази година вече изцяло обезщетенията по болничните, както са по-известни, се изчисляват и изплащат от специалистите в НОИ. Вече и срокът за превеждането на сумите по сметките на хората е съкратен. Първоначално бе едномесечен, после го съкратиха на две седмици. Системата ни е така разработена, че лично при нас, ако всички документи са попълнени правилно и работодателят коректно е внасял осигуровки на лицето, то до седмица биват превеждани средствата.
- В последно време много коментирани са пенсиите на хората от третата възраст. Има упреци, че някои банки ги плащат по-рано, други по-късно - каква е системата Ви на работа в това отношение?
- Нашата обслужваща банка е Сибанк. Според Наредбата за пенсиите превеждането на сумите става на 7-о число на месеца. Винаги първо обаче започват изплащането на пенсиите в "Български пощи", а в останалите търговски банки това става до три дни след тази дата на месеца. Като стана дума за пенсиите, искам да отбележа и още един много болен въпрос по темата, който касае увеличението на пенсиите. Сега от октомври преведохме увеличените пенсии, но такива имаj хората, които са излезли в пенсия до 2000 г., като то е изчислено на база на средния осигурителен доход за 2007 г.  Всички останали, които са се пенсионирали след тази година - нямат увеличение на месечния размер на пенсията. През ноември пък всички, които имат минимален размер пенсия, ще получат по 50 лв. като добавка.
- Каква е последната новост в НОИ?
- Най-новото е създаващия се електронен регистър, в който се сканират всички архиви. НОИ вече притежава и съхранява архивите на всички прекратили дейността си осигурители без правоприемник. Освен това е създаден и регионален архивофонд, който се намира в Силистра и ние издаваме удостоверения за стаж. Всеки, който има нужда от такъв документ, може да подаде при нас молба и в рамките на едномесечен срок ние му изпращаме удостоверението или го уведомяваме да дойде да си го вземе.
 


Сходни връзки

НОИ ИЗДАВА УДОСТОВЕРЕНИЯ ЗА СТАЖ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди