изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 05:49 EEST
”Българската болест” избухна в Хърватия    
По света
В Хърватия избухна "българската болест", тревожно предупреждават наблюдатели. Серията от поръчкови убийства в страната много напомня на положението в България.


В ЕС това трябва да се тълкува като сериозно предупреждение. Седем убийства само за месец в Загреб - и всички носят подписа на хърватската мафия.
Хората в страната вече се опасяват от нови покушения. Кой ще е следващият, риторично попита президентът Стипе Месич, а премиерът Иво Санадер предупреди: "Не бива да допуснем Загреб да се превърне в Бейрут." Точно в решаващата фаза от преговорите за приемане в ЕС в Хърватия избухна "българската болест", твърдят анализаторите, според които симптомите на тази болест са поръчковите убийства извършвани от професионалисти, за да бъдат защитени интересите на могъщи хора или структури в сянка.
Миналата седмица полицията предприе масирана акция по издирване на престъпниците, но това едва ли е достатъчно, за да са реши проблемът и да се успокоят хората.
Корените на злото са много дълбоко. Точно както и в България, хърватската мафия има добри връзки с политиката, с медиите, с тайните служби и с правосъдието - и това е публична тайна. Без да ги е грижа за правосъдието, престъпни организации укриваха военнопрестъпници, манипулираха приватизационни сделки и изхвърляха от пазара неудобни конкуренти. Това обаче означаваше, че всички замесени ще пазят мълчание и ще избягват явни конфликти помежду си. Трите убийства само за последните три седмици показват, че този консенсус е нарушен, че между отделните кланове в подземния свят започва разчистване на сметките. Има ли опасност и в Хърватия да се повтори онова, от което ЕС сериозно се опари след приемането на България и Румъния, се пита наблюдателят на германския вестник Франкфуртер Алгемайне Цайтунг за региона Михаел Мартенс. Той припомня, че българските и румънските политици обещаха да поведат решителна борба срещу организираната престъпност и корупцията, а в действителност направиха всичко възможно, за да попречат на тази борба.  dir.bg
 


Сходни връзки

”Българската болест” избухна в Хърватия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди