изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:13 EEST
Проф. д-р Антоний Гълъбов: Българската национална общност е в дълбока криза    
Интервюта

БНР, „Преди всички” - проф. д-р Антоний Гълъбов, социолог



Водещ: Етническо напрежение, етнически пожари, етнизация на политическия живот, етнизиране на политическите дебати. С тези реплики, взети назаем от актуалното публично политическо говорене към момента, влизам в разговор, чиято тема ще бележи вероятно не само вчерашния и днешния, а и много от следващите дни. С политолога Антоний Гълъбов ще опитаме да намерим поне някои от опорните точки на страховете ни от етнически конфликти и обвиненията в предизвикването им. Добро утро.
Антоний Гълъбов: Добро утро.
Водещ: Г-н Гълъбов, позовах се на актуалността на говоренето за етнически конфликти. Приближаването на избори ли всъщност актуализира тази тема в дневния ни ред или някъде другаде да търсим генезиса?
Антоний Гълъбов: Със сигурност има и други фактори, но ако ми поззволите, тъй като повече от двайсет години се занимавам с етническа проблематика и ми се струва, че, имайки предвид интервюто на г-н Доган днес във вестник „Труд”, струва ми се, че трябва да бъде казано нещо много ясно по отношение ту към движението за права и свободи, отношението към българските граждани от турски произход или българските граждани мюсюлмани и отношението към Република Турция са три различни неща. Някогашният модел на Възродителния процес, на Живковия тоталитаризъм разчиташе на това смесване – че българските турци в България се пета колона на Република Турция. Така беше формирано отношението към тях, така беше създадено това особено изкривяване на политическото пространство, което позволи в крайна сметка да се достигне и до този примитивен национализъм, който виждаме в момента. така че говоренето за това, което се случва в една политическа партия, която е мандатоносител на сегашното управление, няма и не може да има абсолютно нищо общо с отношението към изповядващите исляма в България или към българските турци. Това е манипулация, която за мое огромно съжаление се провежда изключително систематично. И това е защитният щит пред Движението за права и свободи (ДПС), което го създава като някаква изключително особена политическа партия. И не е, ДПС е политическа партия като всяка друга и отношението към нея трябва да бъде точно такова.
Водещ: кому вреди и кого ползва в крайна сметка твърдението, че има партии, пазителки на етническия мир в България?
Антоний Гълъбов: Това е една от митологиите на прехода. Между другото, вчера г-н Първанов каза, че това е вътрешна забрана на прехода, че не се говори така, упреквайки г-н Борисов. Това е една от митологемите на прехода, зад която стои страхът на мнозинството от малцинствата. За мое голямо съжаление българската национална общност е в дълбока криза. Ние нямаме общи цели. И точно затова е толкова удобно политици със среден обсег да спекулират с отношения, които са изграждани през вековете. Така че наистина се намираме в много неприятно изкривяване на пространството, в което започват да отекват неща, които бяха използвани през годините, за да могат да бъдат направени политически кариери, да бъде изградена политическа митология на недосегаемост на определени политици.
Водещ: Добре, г-н Гълъбов, ако години наред градяхме един етнически модел, с който не пропускахме да се погордеем тук и там, защо толкова лесно сега допускаме, че страната ни може да се дестабилизира от някакви такива фактори?
Антоний Гълъбов: Нека да кажем къде е проблемът на така наречения етнически модел. Тъй като дори самият г-н Доган, аз съм го писал многократно, дори самият г-н Доган отказа да обясни какво всъщност има предвид под това. Така нареченият български етнически модел се основава единствено и само на политическо представителство на българските турци през своя самостоятелна политическа формация. Ако бяха налице всички други условия за пълноценната интеграция на българските турци във всички други сфери на публичния живот, това нямаше да е никакъв проблем. За мое огромно съжаление това остана единствената форма на активно участие на българските турци в публичния живот на страната. Нещо повече, квотният принцип на подбор, по който имаше възможност да бъдат лансирани хора в публичното пространство от така наречения турски етнос, създаде възможността да се смята, че ДПС е нещо като централен разпределител на реализацията на тези хора в публичното пространство на страната. Това е много сериозен проблем, защото създаде представата за това, че квотата, квотното представителство, което е ляв социалдемократически модел на политическо участие на регионални или малцинствени общности, че това квотно представителство създава един фалшив етнически елит или, така, както винаги съм го наричал, етническа номенклатура. Томно такава имаше и по времето на г-н Живков. Имаше по един представител на ромския етнос, по един представител на турския етнос на равнище Окръжен комитет на партията.
Водещ: За цвят. Преди дни президентът Желю Желев прогнозира, че ДПС може да пострада морално и политически от смъртта на Ахмед Емин. Как изглежда през вашите очи ситуацията? Какви процеси вътре в партията ДПС, от една страна, и сред електората на ДПС, от друга страна, предстоят?
Антоний Гълъбов: Аз смятам, че връзката е точно обратната, не съм съгласен с г-н Желев, връзката е точно обратната. Общественото мнение и коментаторите видяха в смъртта на г-н Емин нещо много повече, именно защото вече се случват тези неща в отношението към ДПС. Не забравяйте, ДПС за трети път е пряко ангажирано с изпълнителната власт в страната. През последните седем години има ключово значение за управлението на страната. А имаме невиждана досега криза на доверие в публичните институции. В момента правителството на Република България се ползва с доверието на по-малко от 15% на пълнолетното българско население.
Водещ: Да, това сочат статистиките.
Антоний Гълъбов: Това означава, че няма как партията, която е носител на този мандат, няма как партията, която беше включена в управляващото мнозинство почти безапелационно да не понесе политически щети от това. Ако отношението към ДПС беше като към една демократична партия, която полага всички усилия, за да преодолее тази криза на доверие, със сигурност трагичният случай и с г-н Емин щеше да остане в сферата на личното, в сферата на интимното, в сферата на неговото лично решение да сложи край на живота си. Но именно защото отношението към ДПС вече е много различно, нямаше как този факт да не оцвети по друг начин, да не предизвика друг тип коментар на случващото се.
Водещ: Това до какви процеси сред електората, сред хората, които традиционно отиват и гласуват за ДПС, ще доведе?
Антоний Гълъбов: Опасявам се от това, че този механизъм, който беше задействан, този механизъм на фалшива връзка между три или четири различни неща ще доведе до същата реакция. В крайна сметка това, което казва г-н Доган, е, че българските турци ще бъдат уплашени от отношението към ДПС. Няма нищо общо между двете неща. Но за пореден път ще бъдем свидетели на ситуация, в която в районите със смесено население ще се каже – ето, говорят пак срещу турците, ето пак ще ни сменят имената. През годините чувахме това. Повярвайте ми, наистина всеки изследовател, който е работел върху тази проблематика, знае за какво става дума. И това е нещо, което е абсолютен риск пред сигурността на българската нация. Перспективата на българската нация е да се получи една наистина модерна, съвременна европейска нация.
Водещ: И като опит за обобщение на края на разговора ни в три изречения, смятате ли, че пред предстоящите парламентарни избори етническата карта ще бъде размахвана често като опит за политически шантаж?
Антоний Гълъбов: Тя беше размахвана и през 2005 година. Как се появи „Атака”? Как се появи „Атака”? „Атака” се появи благодарение на съществуването на ДПС в сегашния му вид. Двете политически формации взаимно са си необходими и взаимно подкрепят съществуването си. Така че със сигурност отговорът ми е „да,” ако сега не направим нещо малко по-смислено, малко по-европейско.
Водещ: Какво бихме могли да направим?
Антоний Гълъбов: Да се отнасяме към ДПС като нещо различно от българските турци. Защото българските турци са граждани на Република България, докато ДПС е просто една от политическите партии, които съществуват в страната, която носи отговорност за мандата на това управление.
Водещ: Благодаря ви. Така да завършим нашия разговор. Антоний Гълъбов в „Преди всички”.

Агенция "Фокус"

 


Сходни връзки

Проф. д-р Антоний Гълъбов: Българската национална общност е в дълбока криза | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.18 секунди