изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 20:40 EEST
БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК Е ТРУДЕН, НО ЩЕ ГО НАУЧИМ    
ОбществоТова споделят англоезични заселници в Добричка област и определят за себе си животът в България като спокоен

Българският език е коренно различен от холандския. Още ми е трудно и не мога да говоря много добре. Първите думи, които научих, бяха "Да" и "Не", а най-трудна като произношение ми е "Съжалявам". Това сподели пред НДТ Джесика Дехеер от Холандия, която е преводач по професия и от известно време живее в село Росен. Тя е част от групата "The End Blues Band", която вчера изнесе концерт във Висше Училище Международен колеж в Добрич. В състава влизат още Алън Лориар, Гари Брадли, Керън Брадли и преподавателят им по български език Драгомир Цукев. Проявата бе част от проекта "МОБИЕЙДЖ - Европейски ресурсни центрове за възрастни хора, живеещи извън страната си на произход", по който 23 англоезични заселници в Добричка област учат български език. Другият им преподавател е Христо Боев. Сред тях има хора с различни професии - учители, преводач, медицинска сестра, водопроводчик и т.н.
Клайв Хорскрофт и Хелън Морис живеят в с. Сърнино и са от Великобритания. Пред НДТ те споделиха, че в тяхната държава животът е по-забързан и динамичен, а в България е по-спокойно. Българският език е труден, но малко по малко ще го научим, каза Хелън. От месец ноември пък Клайв ще започне работа като преподавател в Международния колеж.
Стремим се в обучението да не подхождаме много академично. Още повече, че някои от чужденците живеят тук от година и половина и вече са научили някои диалектни форми, сподели Драгомир Цукев.
 


Сходни връзки

БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК Е ТРУДЕН, НО ЩЕ ГО НАУЧИМ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди