изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:10 EEST
ОСТЕОПОРОЗА    
ЗдравеОстеопорозата е хронично заболяване, при което се намаляват плътността и качеството на костта, което води до намаляване на здравината на скелета и повишен риск от счупвания /фрактури/, най-често в областта на гръбнака, китката, бедрото, таза и горната част на ръката. Наричат остепорозата “Тихия крадец”, тъй като костната загуба протича “безшумно” и прогресивно, без наличието на обичайни симптоми до появата на първата фрактура.

 Заболяването и свързаните с него фрактури са важна причина за смъртност и инвалидизация. Отделно от личната и човешка цена, остеопорозата е и главен здравен проблем с огромно социално и икономическо въздействие:

Ø           Като социално значимо заболяване, остеопорозата е на 3-то място по разпространение в световен мащаб, съгласно международните проучвания;

Ø           Една от всеки три жени над 50 години и един от всеки петима мъже в света ще получат фрактура вследствие на остеопороза до края на живота си /което е повече, отколкото при рака на гърдата и рака на простата/;

Ø           Между 12 и 15 % от хората с бедрена фрактура умират в рамките на година;

Ø           80 % от жените с висок риск от остеопороза и с поне едно счупване, не са били диагностицирани или лекувани за заболяването.

По повод 20 октомври - Световния ден без остеопороза, в Министерство на здравеопазването се проведе пресконференция за представяне на мерките по Националната програма за ограничаване на остеопорозата в България за периода 2006-2010 г. Дейностите се осъществяват съвместно от Министерство на здравеопазването, Асоциация “Жени без остеопороза” и Българска лига за профилактика на остеопорозата. През тази година проявите в страната се провеждат под мотото на Международната фондация по остеопороза “Останете високи, говорете открито за здравето на вашите кости”.

През 2008 г. основните приоритети в дейността на Националната програма за ограничаване на остеопорозата са свързани с установяване разпространението й чрез провеждане на първия – пилотен етап от Национално представително проучване, което ще обхване 6 областни центъра – София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора и Добрич. Ще бъдат анкетирани и изследвани 420 случайно подбрани жени на възраст от 50 до 80 години. Този етап от проучването стартира в област Добрич от месец октомври до края на месец ноември. Националният статистически институт е предоставил случайно подбрана  извадка с имена на жени, които ще подлежат на изследване с Декса скенер. Изследването ще се провежда безплатно в МЦ “Вива Феникс” – гр. Добрич, който е Национален център по остеопороза за област Добрич. През 2009 г. проучването ще продължи, като ще бъдат обхванати още около 1000 жени.

 През месец ноември в същите градове ще бъде поставено началото и на създаване на пилотен регистър по остеопороза при жени над 60 годишна възраст, като ще бъдат анкетирани и изследвани около 1500 жени в тази възрастова група. В област Добрич в МЦ “Вива Феникс” – гр. Добрич ще бъдат изследвани 150 жени на възраст от 60 до 79 години, разпределени в 4 възрастови групи. Ще бъде изследвана една анатомична област – лява бедрена шийка. 90 % от цената на изследването ще бъдат поети от Министерство на здравеопазването.  

Според данни на НЗОК, здравноосигурените лица над 18 г. с остеопороза се диспансеризират от специалисти по ендокринология или травматология и остават под наблюдение до края на живота им. За тях годишно се предвиждат 2 диспансерни прегледа и 1 консултация с акушер-гинеколог и ортопед. До момента  у нас под диспансерно наблюдение са поставени 2154  души с остеопороза с патологична фрактура. Съгласно Наредба 38 на МЗ, определяща списъка на заболяванията, за чието домашно лечение НЗОК заплаща лекарствата напълно или частично, в лекарствения списък са договорени и включени 7 бр. лекарствени продукти, за които НЗОК заплаща между 25% и 75%.

Не забравяйте: при поява на оплаквания, незабавно потърсете консултация с вашия личен лекар или със съответния специалист!

Диагнозата остеопороза се поставя въз основа на данните от измерването на костната плътност чрез:

[                      Декса скенер – извършване на двойно-енергийна рентгенова абсорбциометрия / DXA /на прешленни тела и горната част на бедрото – това е “златният стандарт“ в диагностиката на заболяването и проследяване ефекта от лечението.

[                      Количествен ултразвук на петна кост и долната част на предмишницата – широко разпространено у нас изследване, което има значение като скринонгов метод за оценка на фрактурния риск и предварително проучване на кандидатите за DXA.

[                      Рентгенографски изследвания – подходящи са за откриване на вече налични фрактури.

 

Профилактиката и диагностиката на остеопорозата трябва да са своевременни. Лечението на това хронично прогресиращо заболяване се свежда най-вече до намаляване на фрактурния риск и ограничаване на счупванията, респективно намаляване на смъртността от усложнения на остеопорозните фрактури.

 

 

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

  РЕГИОНАЛНА ИНСПЕКЦИЯ ЗА ОПАЗВАНЕ И КОНТРОЛ

НА ОБЩЕСТВЕНОТО ЗДРАВЕ- ДОБРИЧ

 


Сходни връзки

ОСТЕОПОРОЗА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди