изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:25 EEST
Парите за втора пенсия се топят    
Икономика
Световната финансова криза вече се отразява на компаниите, които управляват и трябва да умножават парите на хората, решили да пестят за втора пенсия на старини.


Един от най-тежките ефекти от срива на българската фондова борса е, че започнаха да се топят спестяванията на хората в доброволните пенсионни фондове, съобщи bTV.
"Във време, в което всички инвеститори реализират загуби и заспиваме и се събуждаме с новини за световната криза, в никакъв случай не може да се твърди, че българските пенсионни фондове нямат проблем с доходността", отбеляза Даниела Петкова, от Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.
"Ако трябва да сравнявам пенсията, която би получил тази година в сравнение с тази, която би могъл да получи миналата година, но ако е имал това право, би била по-ниска с около 20%. Но в момента, в който тази отрицателна корекция, която е валидна за целия пазар започне да се възстановява, тя ще бъде увеличена', коментира Петкова.
Около 1/4 от парите на клиентите на доброволните пенсионни фондове са депозирани в банките, това им дава сигурност като за всеки друг банков депозит. Един от най-рисковите начини вашият фонд да ви осигури по-висока доходност е като купува акции на фондовата борса. Сривът там обаче води до солидни загуби.
"Нека вземем българските акции - 65% има корекция, но тези фирми са най-големите, те продължават да работят, проблем би бил ако всички те фалират - тогава пенсионните фондове биха си загубили парите", обясни експертът. По думите й няма опасност вложителите в допълнителните пенсионни фондове да загубят парите си: "Колкото и рискова да е една политика това може да доведе до отрицателна доходност, но не и до изгубване на всички пари", отбеляза Петкова.
Спестяването за пенсия е дълъг процес, напомнят от фондовете - затова днешните загуби ще бъдат наваксани с времето и не са показател за проблем с осигуровката за старини.  dir.bg
 


Сходни връзки

Парите за втора пенсия се топят | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.56 секунди