изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:20 EEST
Полицейски кордон огради Министерския съвет    
Новини
Протестиращите кремиковски металурзи пристигнаха пред сградата на Министерския съвет. Кордон от полиция ограничава протеста на около 100-200 м пред входа на сградата, предаде БТА.


Повече от 2 хиляди работници от „Кремиковци“ се събраха рано сутринта пред храм-паметника Св. „Александър Невски“, откъдето потеглиха към Министерския съвет. Протестиращите настояват да не се затваря комбинатът и искат да се запазят работните им места.
Лидерът на Федерация "Металици" към КНСБ Васил Яначков заяви на площада, че очаква още днес Министерският съвет да излезе с решение по въпроса с оцеляването на "Кремиковци" и с плащането на заплатите на работниците. Ако комбинатът спре работа, синдикатите искат обезщетение от 30 брутни работни заплати на работник. По думите на Яначков именно държавата ще носи вина, ако комбинатът бъде затворен. Засилено е полицейското присъствие на площада.
"Рано е да погребваме „Кремиковци”. По-добре е да го спрем, да го държим в латентно състояние и ако ситуацията на пазара отново тръгне в обратна посока, ще има кандидати да го оживят", заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров пред bTV, цитиран от "Фокус".
"Трябва да сме наясно с реалната ситуация около „Кремиковци”. През септември един тон метал струваше около 720-730 евро. Сега на италианския пазар, който ни е основен купувач, струва около 410-420 евро, а себестойността в „Кремиковци” е около 610 евро, така че няма как да съществува по този начин комбината. Това е и причината да се изнесе Жеваго от комбината, това е и причината „Арселор Митал” да не проявява вече интерес към него", посочи още министърът.
Той изтъкна, че мръсните производства от комбината спират, "така че в това отношение софиянци трябва да знаят, че комините, които ги тровеха, ще спрат". По думите му около 1200 души трябва да бъдат съкратени, а около 3500 ще продължат да работят в тези условия. dir.bg
 


Сходни връзки

Полицейски кордон огради Министерския съвет | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.26 секунди