изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:21 EEST
РОДИТЕЛИ НА КОНТАКТНИ С ХЕПАТИТ А ДЕЦА НЕ ВЗЕМАТ НУЖНИТЕ МЕРКИ    
ЗдравеДва епидемични взрива на хепатит А бяха регистрирани от 24 септември до 21 октомври в училище и детска градина в Добрич, припомнят от РИОКОЗ.

Установени са и единични случаи в организирани колективи в общините Тервел и Генерал Тошево. От здравната инспекция обясниха, че при направените епидемиологични проучвания е установено, че въпреки информирането на родителите за случай на заболяло от хепатит А дете в съответното детско или учебно заведение и необходимостта от медицинско наблюдение и изследване на контактните лица от личните лекари, те не винаги спазват предписаните противоепидемични и профилактични мерки.
Вирусен хепатит тип А е широко разпространена остра чревна инфекция, която се характеризира с увреждане на черния дроб и поява на иктер /жълтеница/, обясняват специалистите. Причинява се от вирус, който е един от най-устойчивите във външната среда. Той се отделя с фекалиите, урината и слюнката на болния човек – източник на заразата, предимно в преджълтеничния период, продължаващ около 3 седмици. Заболяването се разпространява по фекално-орален механизъм, като най-често заразяването става чрез поглъщане на вируса с вода и хранителни продукти, замърсени от болни. Замърсените ръце играят важна роля в предаването на хепатит А. Ако болният не измива ръцете си след посещение на тоалетната, ще разсейва заразното начало до всичко, с което има контакт. Замърсените ръце участват активно в контактно-битовия, както и в хранителния път на предаване на хепатит тип А. Затова заболяването е известно и като “Болест на мръсните ръце”.
За ранното откриване на болестта  и предприемане на своевременно лечение, както и за ограничаване разпространението на инфекцията е важно лицата, които не са боледували и не са имунизирани, а са контактни с болен, да бъдат под медицинско наблюдение, осъществявано от техния личен лекар в продължение на 45 дни. При съмнение за заболяване се извършват съответните изследвания на урина и кръв. НДТ
 


Сходни връзки

РОДИТЕЛИ НА КОНТАКТНИ С ХЕПАТИТ А ДЕЦА НЕ ВЗЕМАТ НУЖНИТЕ МЕРКИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди