изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:01 EEST
Консумацията на дяволски гъби вероятно е причинила натравянето на петима души от Кюстендил    
Новини Кюстендил. Дяволска гъба, позната като манатарка, е консумирал единият от натровилите се кюстендилци. Това съобщиха за радио „Фокус” – Кюстендил от Спешния център. Мъжът, който е в сравнително добро физическо състояние, е успял да опише консумираната гъба като червена на бели точки. И петимата пострадали са от Кюстендил и са на възраст между 30 и 50 години. Няма данни да са от едно семейство.

Според запознати дяволската гъба лесно може да бъде объркана с обикновената манатарка.
Както “Фокус” съобщи петима души от Кюстендил са натровени след консумация на гъби. Пострадалите са докарани за лечение в София. Двама мъже са хоспитализирани в „Пирогов”, като единият е в кома. Двама мъже и жена са настанени във Военна болница. Петимата са с опасност за живота.
Венцеслав ИЛЧЕВ

НДТ УТОЧНЯВА

ДЯВОЛСКА ГЪБА

  • Шапка: С различен диаметър от 10 до 25 см. при развитата гъба. Цвета на кожицата е сивобелезникав до бледокафяв с жълто-зелен оттенък. Кожицата е леплива и не се отделя от плодното месо, което при разчупване става синьо, а при престояване на открито-черно. Шапката отдолу е червена, а при ядливата манатарка е зеленикава.
  • Тръбички: Къси, незаловени за пънчето (при натискане посиняват), порите са жълто червени.
  • Спори: Жълти
  • Споров прашец: Жълтозеленикав, до кафяв.
  • Пънче: Високо 5-12 см. и доста дебело (около 4-10 см), с бухалковидна форма. В горната част е жълто, а в основата сиво-жълто до кафяво (също при натиск и нараняване става синьо-зелено). По цялото пънче има карминеночервен мрежест рисунък. Гъбата се появява през лятото, расте и през есента в широколистните и иглолистни гори. Съдържа атропинови токсини, които поразяват храносмилателната система на човека.

 

  • [imageX],
  • [imageX],
  • [imageX],
 


Сходни връзки

Консумацията на дяволски гъби вероятно е причинила натравянето на петима души от Кюстендил | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди