изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:28 EEST
Кой провокира Възродителния процес?    
Интервюта Костадин Чакъров, бивш политически съветник на Тодор Живков

Водещ: Сега в нашето студиo сяда бившият политически съветник на Тодор Живков Костадин Чакъров. То не за първи път гостува в нашето предаване. Този път то е провокирано от темата за Възродителния процес. Беше намесено отново името на бившия първи в нашето студио миналия петък от Бойко Борисов, който имаше близък контакт с Тодор Живков и би могъл да коментира с него тази тема. Добро утро, г-н Чакъров.
Костадин Чакъров: Добро утро.
Водещ: Темата с Възродителния процес и с етническите конфликти в България стана отново актуална двайсет години след края на прехода, може би, защото това е незараснала рана сред политическия елит, така и нямаше възмездие за тези събития. Какъв е вашият коментар, защо тази тема отново застана в дневния ред на политиците?
Костадин Чакъров: Какво разбирате под възмездие?
Водещ: Да е ясно поне кой е измислил Възродителния процес и кой го е провел.
Костадин Чакъров: Съжалявам, че за такива сложни теми отделяме много малко време и трябва да пробягаме епизодично, хаотично. Едва ли мога да бъда в състояние. Но искам да ви кажа, че проблемът с така наречения Възродителен процес, той не е проблем на българската държава последното десетилетие или ако щете за цялото управление на социалистическата държава. Аз ръководя едно гражданско движение, национално обединение, което се казва „Държава и воля”. Един от нашите експерти, полковник Веселин Божков, който беше началник на турския отдел, „Турски национализъм” в Шесто управление, издаде една книга „Вековната агресия”, от която може да се види, че тези процеси в България не протичат само около така наречения Възродителен процес, а протичат 120 години в българската държава. Той е изследвал документално, това е третата му книга, е изследвал работата на Царство България, Царска България, по този въпрос. Ще се види, че проблемите са абсолютно едни и същи. Ще се види, че от Освобождението на България до 9 септември полицията, разузнавателните, контраразузнавателните структури на Царство България са работили точно по същия маниер да разбиват конспиративни групи, да разбиват групи, които искат сепаратизъм, отделяне, териториално обособяване, присъединяване към майката родина Турция и т.н. Най-силното...
Водещ: Това е така, но за пръв път такава мащабна акция имаше през...
Костадин Чакъров: Най-силното оръжие обаче на Царство България е било следното, те са държали това население в пълна изолация и капсулиране по отношение на образование. 96% от това население, мюсюлманите в България, са били неграмотни. Могли да са пишат и да четат само ходжите. Това е било най-силното оръжие на Царство България. След 9 септември започва тяхното масово навлизане в образованието. Това е много добре, много направи държавата като инвестиции, като култура и т.н.
Водещ: Те имаха включително отделни квоти и права, и привилегии при взимане на висше образование.
Костадин Чакъров: Имали са привилегии и т.н. Аз искам да кажа тук едно постановление, което е повелително, аз съм го изпълнявал. Това е постановление №5, в което държавата даваше такива привилегии, които, ако трябва да говорим за геноцид, трябва да говорим спрямо българите.
Водещ: Е, как да си обясним, как да си обясним, че при тази политика спрямо това българско малцинство в 80-те години нещата взимат коренен обрат?
Костадин Чакъров: Знаете ли защо, защото сме били много наивни и цялото управление, тук Бжежински е прав, че комунизмът пропада, защото не познаваше човешката природа. Оказа се, че национализмът взема връх над всичко онова, което ние сме правили през всичките години.
Водещ: То имаше едно друго изказване, че всъщност национализмът е последното убежище на комунизма в Източна Европа.
Костадин Чакъров: Да, в този смисъл да. Но национализмът взе връх и през всичките години всичко това, което сме правили в крайна сметка се пречупи през една религия, каквато е исляма, а ислямът е бъдещето може би на Европа, защото християнската църква се провали в последното столетие, поне се вижда и че ислямът и будизмът ще бъдат религиите на 21 век. И така, през всички години над 40 организации, имам предвид 60-те, 70-те, 80-те, бяха разбити, конспиративни организации, които имаха една и съща задача – да поддържат, да капсулират това население. Турската директива на турската държава... Ето защо, когато говорим за Възродителен процес, за ДПС и т.н, това въобще отклоняваме вниманието. Проблемът е в силната, мъдра, военнополитическа машина на турската държава. Ние нямаме никакви проблеми с българите мюсюлмани, те са скромни, честни, трудолюбиви. Но, както казваше и Тодор Живков, така са обособени, така ги капсулират и ги държат, както той образно се изразяваше, че Анкара иска, България е именно буре с барут, фитилът на което да бъде в Анкара, те да го палят, те да го гасят.
Водещ: Добре, а защо тогава Живков при положение, че предишният режим прави толкова много за декапсулизацията на българските турци...
Костадин Чакъров: Сега ще ви кажа кои са фактите.
Водещ: ...прави точно така, че да капсулира тези хора и дори...
Костадин Чакъров: Ние не ги капсулирахме.
Водещ: ... и дори това нещо да премине като една реакция спрямо държавата.
Костадин Чакъров: Забранено им беше да се женят за гяурите, за българите. Много трудно можеше да стане това, бракове да се сключат, да участват в работата на териториалните органи, да се включат в ритуали на българската държава и т.н. И това работеше, г-н Бареков, искам да ви кажа. Сега, конкретните факти. Освен, че бяхме военнополитически противник по силата на разделението Изток – Запад и на военна...
Водещ: И на Анкара...
Костадин Чакъров: Искам да ви кажа, че ние сме имали военно противопоставяне, те са си правили сметки и ние сме си правили някакви сметки. Но интересното беше, че турската държава не разчита само на военен сблъсък, а изграждаше в България структури, които бяха по принципа на „Алкайда”, спящи структури в населените места от агентура, националистически нелегални структури. И във военно време все пак доколко са разчитали на този ресурс, на това население, те си ги подготвяха за оперативно-диверсионни действия, операцията се казваше „Гладио”, от латинското „меч”.
Водещ: Кога това откритие беше направено от българските тайни служби?
Костадин Чакъров: 70-те, края на 70-те години.
Водещ: Това откритие ли поставя началото на Възродителния процес?
Костадин Чакъров: Не. След това дойде Кенан Еврен в България. Както винаги сме ценили нашите отношения с Република Турция, когато направиха военния преврат Кенан Еврен дойде, той Живков го покани тук. Това беше първото му излизане от международната изолация, в която беше поставена Турция, тъй като те дойдоха на власт чрез военен преврат. И Кенан Еврен като турски държавен глава каза – ние в България наши братя нямаме. Живков настояваше – не може да нямате, дайте да решим, тези, които са разделени да им решим имуществените въпроси, пенсия, да се съберат разделените семейства. – Не, нямаме. Преди да си тръгне обаче военните го натиснаха за този ресурс, съвещанието, което проведоха те тогава беше в Коня, това е турски военен окръг, който цялата тази стратегия, те казаха, че разчитат и тогава Кенан Еврен на последната среща каза – ние имаме два милиона братя в България. Не можеше това да бъде подминато на фона на бързите действия, изострени, процесите, които протичаха Изток – Запад.
Водещ: Да не е Тодор Живков да го е натискал да го каже?
Костадин Чакъров: Кое? Не. Той сам, сам без никакъв натиск. Той сам призна. Първият път искаше да... колко са разделени.
Водещ: Кое все пак провокира и къде беше провокиран за първи път Възродителният процес? В структурите на Държавна сигурност (ДС) или в тези на Централния комитет на партията?
Костадин Чакъров: 1984 година започнаха бомбените атентати. Те не са свързани с Възродителния процес, започнали през есента на 1985 година. Бомбените атентати, първите, които започнаха, бяха през 1984 година и нямат нищо общо с така наречения Възродителен процес. Сега, след като се натрупаха безброй данни за това население, че то навлиза, турцизира, ислямизира районите, които са в Смолян, районите, които са гранични с Кърджали и т.н., това беше инициатива на местните органи, които казаха,че ние този процес и този въпрос можем да го решим. Нямаше решение нито на Политбюро, нито на...
Водещ: На кои местни органи?
Костадин Чакъров: Имам предвид партийни и държавни.
Водещ: На Държавна сигурност и на партията?
Костадин Чакъров: Не на Държавна сигурност. Съвети, общини, окръжни...
Водещ: Тоест Възродителният процес тръгва отдолу според вас по партийна линия?
Костадин Чакъров: Тръгва отдолу като инициатива партийно-държавна. Искам няколко неща да кажа. Освен големите привилегии, сега ще кажа едно число, някои да не ги стресне, но много трудно някой би обвинил българската държава в геноцид, тъй като всеки трети от активното население в тези смесени райони е бил агент на ДС. Всеки трети.
Водещ: Това ми е въпросът, след като толкова високопоставени лидери на ДПС, включително и Ахмед Доган се оказаха фигури в ДС...
Костадин Чакъров: Ако те отидат в Страсбург да ни съдят, такава обилна законова, подзаконова, решение, практика и т.н., от което ще се види, че това е един блъф, че ще ни осъдят, чуе това е геноцид, че това е нещо насилствено...
Водещ: С какво ги държим, че са били агенти на ДС?
Костадин Чакъров: Не, не, нищо подобно. Просто аз ви казвам, давам ви постановление, в което да се види, че българското население няма такива привилегии, каквито имат – икономически, социални, образователни и т.н.
Водещ: как си обяснявате, че точно тези високопоставени агенти на ДС в следващия момент ставаха...
Костадин Чакъров: Оставете високопоставените. Те казваха така – ние ще проведем този процес, вие не се бъркайте.
Водещ: Кой ви го е казвал?
Костадин Чакъров: Местните, населението. Това са кметовете от тези региони, това са мюсюлманите, които казаха – ваши хора да няма, да не се появи дори един милиционер.
Водещ: Тоест мюсюлмани-агенти на ДС?
Костадин Чакъров: Не агенти, просто редови и агенти, и всички. Започна с връщане на паспорти. Разбира се, тези паспорти бяха подготвени по линия на Министерството на вътрешните работи. Акцията протече много мирно. Около три месеца пълно мълчание. Изведнъж, то нямаше информация, турската държава след три месеца изведнъж тя се усети и започна бясна кампания заради това, че тя е протекла насилствено. Някъде имаше сблъсъци на националистически елементи отделни, но започна с една голяма международна кампания, че тук те са избивани, че Марица плува, че Дунава е с трупове, че в Момчилград са изнасилили три хиляди жени, а то целият град е три хиляди. Започна бясна пропаганда да влезе ислямската конференция, използва се по това време. И най-големият удар не ни дойде, знаете ли, от турската държава.
Водещ: А от къде?
Костадин Чакъров: Най-големият удар ни дойде някъде 1988 година, поради което не можа да се провали....
Водещ: От Русия, от Съветския съюз.
Костадин Чакъров: По това време Кремъл беше изцяло в една мъгла ултралиберална, перестроична и т.н. и линията, която наложи старополският селяндур и международен престъпник Михаил Горбачов беше следната. 1988 година той се срещна с турския министър-председател Тургут Юзал, на срещата присъства Гайдар Илиев и те, и Горбачов заявява, че те ни (...) политиката. Те са многонационална държава, ние сме нещо друго, еднонационална държава, на смяната на имената. Тургут Юзал, един много динамичен, много агресивен политик, се върна и даде директива на турските служби, които започнаха, при положение, че те разбраха, че ние нямаме политическата подкрепа на Кремъл, а виждаме, тогава какво беше Съветският съюз и Кремъл за нас, и дадоха заявление за оперативно изостряне на обстановката.
Водещ: Все пак като...
Костадин Чакъров: Тогава започнаха майските събития. И какво се получи? Стигна се до това да се даде директива за сблъсъци, бяха въоръжени с възстановки, перестройка, гласност, зад която се криеха националистическите...
Водещ: Българската интелигенция застана явно тогава на страната на българските турци и на нарушените им права.
Костадин Чакъров: Ще ви кажа защо. Българската интелигенция не може да се каже. Тогава имаше отделни групи от български дисиденти. Българските дисиденти ляха по начало по състав социална, политическа принадлежност и т.н. Това бяха борци за по-голям черпак, това бяха хора, които бяха на власт,те и техните родители. Малко бяха хората като Илия Минев, които са минали през затвори, които са минали през „Белене” и т.н.
Водещ: Искам да ви върна към оценката, която Тодор Живков даде за Възродителния процес.
Костадин Чакъров: Само един момент. Това наложи, тъй като ние вече бяхме пред бунтове и вълнения, на 29-ти Живков да излезе – отваряме границата, който се чувства турчин и иска да бъде в турската страна, заповядайте, да напусне. И сега искам да кажа нещо...
Водещ: Между другото, същото нещо каза в петък и Бойко Борисов в нашето студио – който се чувства турчин, да отива в Турция.
Костадин Чакъров: Да, точно така. Искам да ви кажа един документ, който се опитвам напразно, с изключение на политическа партия „Нова зора”...
Водещ: Може ли да ми го покажите?
Костадин Чакъров: Да.
Водещ: Има ли съвпадение в оценката, която даде Тодор Живков на Възродителния процес, и това, което чухме преди няколко дни, че това е процес, който е правилен в своите цели, сгрешен е в методиката и в начина, по който са репресирали етническите турци?
Костадин Чакъров: Той е сгрешен в методиката дотолкова, доколкото протичаше накъсано през динамиката на тези събития. Това, което ви показвам в момента е една стенограма от разговор на Тодор Живков, десет дена след така наречената...
Водещ: 13 юни 1989-та с посланика на Република Турция Йомер Лютем.
Костадин Чакъров: Така.
Водещ: С две изречения.
Костадин Чакъров: Само политическа партия „Нова зора” и нейният вестник я публикуваха, тъй като те не правят компромиси с националната...
Водещ: Есенцията? Какво се...
Костадин Чакъров: Той казва – не ги гонете тези хора с вашата пропаганда, не ги правете жертва. И аз тук искам да обявя...
Водещ: Кой го казва това, Живков на Лютем или Лютем на Живков?
Костадин Чакъров: Живков, обратно, Тодор Живков го казва. Те оставиха животните в оборите гладни без храна, без вода, наложи се да прехвърляме лекари, учители, армия, които...
Водещ: Пожарникари, както стана ясно.
Костадин Чакъров: Също. Бойко Борисов също по тази линия. Те трябваше да пазят стоката. Нека да се сетят в този момент в каква тежка ситуация поставиха целия отрасъл, животновъдство, растениевъдство. Оставиха нивите и т.н. Но знаете ли кое е страшното? Страшното е, че създадоха впечатление, че са били гонени. Затова искам тук да кажа пред всички – нека да излезе един от тези хора да посочи милиционер, държавен, общински, партиен служител, който му е казал тръгвай и напускай България. Няма такъв.
Водещ: Бихте ли ни изяснили в едно изречение високопоставени полици от ДПС се оказаха агенти на ДС и е ли ДПС продукт тъкмо на този Възродителен процес?
Костадин Чакъров: Не ДПС, не е продукт на Възродителен процес. Пак ви казвам, просто се създаде след 10 ноември един вакуум. И вижте, политическите партии в България през тези двайсет години са една политическа бакалия. Като нямат на етажерката стока, те прибягват до стоката, наречена ДПС. Веднага след като Петър Младенов и Андрей Луканов регистрираха ДПС, разговарял съм с Луканов, викам погребвате усилията, 120-годишни, на българска държава. Ти какво искаш – отговор – да оставим Турция в ръцете на СДС? Ето как партийният интерес...
Водещ: Тоест ДПС според вас беше създадено насилствено от Българската комунистическа партия?
Костадин Чакъров: Не насилствено. Този процес, те си му сложиха политически...
Водещ: Е как високопоставени лидери ни ДПС се оказаха агенти на ДС?
Костадин Чакъров: Те бяха най-грамотни, те бяха най-активни, най-грамотни, най-подготвени. Още един момент. След това СДС 1992 година стана гафа с онзи списък и т.н. Началникът на службите за сигурност докладва, премиер, президент, министър-председател... Реакцията на Стефан Савов – не ме интересува колко комунистически шпиони са разбити и т.н., интересува ме коалицията. Това са думи на Стефан Савов. Така ДПС излезе извън закона, излезе пред скоби...
Водещ: Благодаря за този разговор на Костадин Чакъров, неговата гледна точка като политически съветник на Тодор Живков. В петък Бойко Борисов открехна завесата на Възродителния процес със задна дата. Сега, разбира се, трябва да се търсят повече гледни точки към тези събития. Завършвам с есенцията на казаното от Чакъров – БКП създаде ДПС.
Агенция "Фокус"

Раздаваха ли се “червени милиони” в куфарчета?

Скрит транзит 3

Как бяха създадени държавните канали за контрабанда

 


Сходни връзки

Кой провокира Възродителния процес? | 4 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Кой провокира Възродителния процес?
Автор: Anonymous да 2008-11-04 @ 04:41 EET
  1.  
Кой провокира Възродителния процес?
Автор: Anonymous да 2008-11-04 @ 04:42 EET
Другарю чакъров,партията ви е научила да лъжете и не можете да отвикнете от този страничен ефект ,колкото и ще години да минат.Почти 90% процента от казаното ви са лъжи,а най-голямата е като казвате \"Да излезе един и да посочи милиционер,държавен служител или партиен служител,който е изгонил някои ot България\" А СЕГА ДА МИ ОТГОВОРИТЕ,КАК СЕ КАЗВА НА ТОВА НЕщО КОГАТО ТИ ДАВАТ ЗАДГРАНИчНИЯ ПАСПОРТ,КОИТО НЕ Е И МЕЖДУНАРОДЕН,А САМО ЗА ТУРЦИЯ И ТИ КАЗВАТ ДО 24 чАСА ДА СИ НАПУСНАЛ СТРАНАТА, И АКО ТОВА Е ДОБРОВОЛНО НАПУСКАНЕ НА СТРАНАТА С ГОРДОСТ ще чЛЕНУВАМ ВЪВ ВАШАТА ПАРТИЯ
Кой провокира Възродителния процес?
Автор: Anonymous да 2008-11-07 @ 21:21 EET
 Юнал Лютви,  още преди така наречения възродителен процес си смени името на Юлиян Лютов. Другаря Лютов, беше член на ЦК на ДКМС, след което отиде на работа в Комитета по култура, воден тогава от "първата лейди" Людмила Живкова. В качеството му на представител на етноса, му е искано нееднократно мнението по преименуването на помаците, циганите и турците с мюсюлманско вероизповедание. Доклад за настроенията сред малцинството прави и сегашния лидер Доган, заедно с Лютов и проф. Ибрахим Татарлъ, в интерес на истината преди "възраждането"........
Кой провокира Възродителния процес?
Автор: Anonymous да 2011-10-18 @ 10:11 EEST
др.Чакъров толкова много лъжи не скоро не бях чел,то бива ама вие сте ненадминат.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди