изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:26 EEST
Младите шофьори няма да карат през нощта?    
Парламент
Шофьорите, които са с току що придобити свидетелства за правоспособност няма да могат да шофират през тъмната част на денонощието – от 23 до 6 часа поради усложнената обстановка.


Статистиката показва, че смъртността и травматизмът при новите шофьори, в първата година от придобиване на правоспособност, е най-висока и това налага някои ограничения по отношение на тези лица, заяви Миков, цитиран от БТА.
Те ще имат не по 50, а по 40 точки и след една година, ако нямат нарушение, ще придобият нормалния брой точки. Мисли се за ограничения за новите шофьори за тъмната част на денонощието, когато загиват най-много млади хора, добави министърът. Спорен въпрос, който подлежи на дискусия, е идеята за новите шофьори да важи с 10 км. по-ниска скорост от обозначената на знака. Искаме да кажем на хората, които са взели книжки току-що, да внимават през първата година, докато натрупат опит, каза Михаил Миков.
Обсъжда се и друга мярка - когато нов шофьор вози младежи в колата, трябва задължително да има и шофьор с повече опит до него. По думите на вътрешния министър статистиката показва, че са много случаите, в които група младежи се качват в една кола и после обвиват в черно няколко семейства. Предлагаме, както и при футболното хулиганство, санкцията за някои от случаите на нарушения да е с мярката "полагане на обществено полезен труд", заяви Миков.
Кметът на съответното населено място, след решението на съда ще прецени къде да става това - в общината, в болницата или да мете улиците, но да полага обществено полезен труд, добави той. По думите на министър Миков зачестяват случаите, когато лица с отнети свидетелства за правоуправление, включително и с влезли в сила осъдителни решения за употреба на алкохол, се залавят от органите на КАТ по няколко пъти и не може нищо да им се отнеме, защото нямат свидетелство.
Тук става въпрос за фактическа превенция, чрез налагане на мярката "обществено полезен труд" от две седмици до един месец, добави той.
Следващата седмица правителството ще обсъди още идеи за промени в Закона за движение по пътищата, предложени от МВР. Министърът на вътрешните работи Михаил Миков заяви пред журналисти, че след като бъдат обсъдени, мерките ще вървят заедно, в пакет промени на Закона за движение по пътищата. dir.bg
 


Сходни връзки

Младите шофьори няма да карат през нощта? | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Младите шофьори няма да карат през нощта?
Автор: Anonymous да 2008-11-18 @ 08:56 EET

Това за младите шофьори е добър ход. Но се очудвам как на шофьор употребил алкохол и с отнета книжка да не може да се прилага друга санкция; когато той отново е заловен да шофира.Това е безумието на закона.

В нашия блок имаме такъв случай и човека с отнета книжка си кара пиян ;при паркиране чупи колите на доросъвестните съседи;да не говорим че на пътя какво може да се случи ако е с много висока скорост на движение. И всички се учудваме на бездействието на пътна полиция.

че на такъв човек е задължително да му се отнеме колата за известно време и ако трябва да се отдава под рента кар или нещо друго да се измисли. Но искаме спокойствие но останалите добросъвестни граждани.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди