изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:17 EEST
Георги Лозанов: Безплатните вестници приличат на рекламна брошура и не отразяват журналистическата истина    
НовиниСофия. Безплатните вестници не могат да формират достатъчно обществено мнение, заяви пред Агенция „Фокус” медийният експерт Георги Лозанов. Според него именно това е причината за тяхната спорна роля на пазара. Той обясни, че според него безплатните издания, които се появиха през последните месеци в столицата, създават усещането, че приличат по-скоро на рекламна брошура и в по-слаба степен отразяват журналистическата истина.


„Когато не си купил сам вестника, като че ли той не е продукт на твоя собствен избор. Безплатните вестници не могат да формират обществено мнение и в това отношение е големият спор - дали това ще се случи или те ще останат винаги в рамките на една прибавка. Същинското издание и истинската медия е тази, до която се стига по собствен път и със собствен ресурс”, коментира експертът.
Във всички случаи безплатните вестници променят вестникарския пазар и ще откъснат известна част от аудиторията на останалите вестници, макар че цената на платените вестници в момента не е сериозен социален аргумент, смята Лозанов. „Не цената е тази, която ще спре обаче хората, които са социално активни дотолкова, че да си купят вестник и да се информират от него”, допълни още той. Безплатните вестници имат един много голям проблем с рейтинга, тъй като никога не може да стана ясна реализацията на техния тираж. „Могат да се печатат огромни тиражи, но как и доколко стигат до крайния потребител и доколко той им се доверява, е трудно изчислима величина”, посочи Лозанов. Според него безплатният вестник до голяма степен повтаря на хартиен носител информирането по интернет, където има огромно количество информация, до която имаш свободен достъп.
Експертът обясни, че издаването на безплатни вестници в световен мащаб в момента е в застой, тъй като модната тенденция е отминала преди години. „Имаше една идея, че платените вестници ще изчезнат, че цената на вестника е остаряла величина и че никоя медия не се издържа от нея”, посочи той. По думите му появата на безплатни вестници у нас е закъсняла, тъй като повечето издатели на платените вестници преди години са се чувствали заплашени, тъй като сме по-бедно общество и дори 50 ст. за брой биха затруднили хората. Безплатният вестник обаче запълва една определена ниша от читатели, която няма да детронира платения вестник, смята още Лозанов.
Галина ДИМОВА
 


Сходни връзки

Георги Лозанов: Безплатните вестници приличат на рекламна брошура и не отразяват журналистическата истина | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди