изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:28 EEST
КАЛЕНДАР НА СЪБИТИЯТА - 18 НОЕМВРИ    
КалендарКАЛЕНДАР НА СЪБИТИЯТА:   1928 г. - Уолт Дисни пуска на екран първия си филм с Мики Маус. 1978 г. - В Гвиана (Южна Америка ) 900 души от американската секта “Светиня на народа” извършват  1989 г. - Опозицията провежда първия си масов митинг на площада пред Храм-паметника "Св. Александър Невски". масово самоубийство 2001 г. - Георги Първанов печели изборите за президент на Република България 2002 г. - ЕС закрива главата за енергетиката, III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй" трябва да бъдат закрити до края на 2006 г.


2016 г.
На консултация при президента Плевнелиев БСП отказва да състави правителство в рамките на действащия парламент.

2003 г.

Масачузетс става първият щат на САЩ, който дава право на брак на хомосексуални двойки.
2002 г.

В преговорите в Брюксел за присъединяване на България към ЕС е закрита главата за енергетиката, което означава, че III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй" трябва да бъдат закрити до края на 2006 г. Външният министър Соломон Паси заявява, че след обещаната "партньорска проверка" на двата реактора от страна на ЕС главата може временно да се открие, за да се удължи срокът за действие на реакторите.
Строителството на "АЕЦ Козлодуй" започва на 6 април 1970 г. В изграждането на съоръжението участват над сто хиляди строители и монтажници. Четири годни по-рано - през 1966 година, между правителствата на България и СССР е подписана спогодба за сътрудничество в изграждането на атомна електроцентрала в България. След подробен технико-икономически анализ е избрана площадка, разположена на около 4 км от талвега на река Дунав, 5 км източно от гр. Козлодуй. По изходни данни, подготвени от български институти, Топлоелектропроект - Москва и НИИПИЕС "Енергопроект"-София изготвят технически проект и работни проекти за първите четири блока.
На площадката на централата са осъществени няколко изцяло български проекта, които се внедряват за първи път в световната практика при строителството на атомни електроцентрали.
Въвеждането на мощностите на площадката на "АЕЦ Козлодуй" се осъществява на три етапа.
Първият етап завършва с изграждането на 1 и 2 блок, снабдени с водо-водни енергийни реактори с електрическа мощност 440 мегавата всеки (ВВЕР-440, модел В-230). Блоковете са въведени в промишлена експлоатация съответно през юли 1974 и ноември 1975 г.
Успоредно със строителството на 1 и 2 блок, през октомври 1973 г. е започнато изграждането на следващите два блока, което представлява вторият етап на програмата по въвеждане на мощностите. Блокове 3 и 4 са въведени в промишлена експлоатация съответно през декември 1980 и май 1982 г. Инсталираните реактори ВВЕР-440, модел В-230 имат корпуси с неръждаема наплавка и усъвършенствани системи за безопасност.
Въвеждането в експлоатация на 5 и 6 блок с реактори ВВЕР-1000/В-320 (трети етап) е осъществено съответно през септември 1988 г. и декември 1993 г. Новите блокове са оборудвани със системи за автоматизиране на технологичните процеси.
Изградено е и хранилище за отработило ядрено гориво (ОЯГ) и временно хранилище за ниско и средноактивни отпадъци. Изграден е и комплекс със съоръжения за преработка на радиоактивни отпадъци (РАО) и склад за временно съхраняване на контейнери с преработени РАО.

2001 г.

Провежда се втори тур на президентските избори. Изборите са спечелени от кандидата на "Коалиция за България" и лидер на БСП Георги Първанов с вицепрезидент о.з. ген. Ангел Марин. Те получават 54,13 % от гласовете, докато за действащия президент Петър Стоянов и Нели Куцкова гласуват 45,87 %.
Първият тур на изборите за президент се провежда на 11 ноември 2001 г. Общия брой на избирателите по избирателни списъци възлиза на 6 847 422 души, от тях гласуват 2 850 297 души, което представлява 41.62 % избирателна активност. Издигнатите кандидати за президентския и вицепрезидентския пост са:
- Петър Стефанов Стоянов и Нели Петрова Куцкова (Инициативен комитет)
- Петър Кирилов Берон и Стоян Вълчев Андреев (Партия “Съюз България”)
- Богомил Ангелов Бонев и Атанас Иванов Железчев(Партия “Гражданска партия на България)
- Жорж Ганчев Ганчев и Веселин Стоянов Бончев(Партия “Блокът на Жорж Ганчев”)
- Георги Първанов и Ангел Марин(Коалиция “Коалиция за България”)
- Ренета Иванова Инджова Кръстю Николов Илов (Партия “Демократичен алианс”).
След обявяване на официалните резултати става ясно, че кандидатите Петър Стоянов и Георги Първанов ще трябва да се явят на втори тур. На първия тур Петър Стоянов получава 34.95% от гласовете или 991680 души, а Георги Първанов 36.39% или 1032665 души.
Другите кандидатите получават съответно:
- Петър Берон - 31394 души или 1.11% от гласовете
- Богомил Бонев - 546801 души или 19.27% от гласовете
- Жорж Ганчев - 95481 души или 3.36% от гласовете
- Ренета Инджова - 139680 души или 4.92% от гласовете

2001 г.

Завършва визитата на премиера Симеон Сакскобургготски в САЩ. Той е четиридневно посещение по повод LXI сесия на ООН. По време на посещението си той провежда редица срещи с политици и представители на финансови кръгове.
България е приета за пълноправен член на ООН на 14 декември 1955 г. заедно с Албания, Унгария, Румъния, Австрия, Йордания, Ирландия, Испания, Италия, Камбоджа, Лаос, Либия, Непал, Португалия, Финландия и Цейлон.
През 1960 г. България става член на Комитета по разоръжаването, а през 1962 г. е избрана в Комитета за приложение на Декларацията за предоставяне на независимост на колониалните страни и народи. На 8 октомври 2001 г. ОС на ООН избира България за непостоянен член на СС за периода 2002–2003 г. Това е третото участие на България като непостоянен член на СС, откакто България е член на ООН. За разлика от другите два мандата (1966-1967 г. и 1986-1987 г.), този път за едното място в СС, определено за държава от групата на Източна Европа, страната ни е избрана пред другата държава претендент – Беларус. България печели с мнозинство от 120 гласа още на първия тур от изборите в ОС.
Избирането на България на този извънредно отговорен пост в ООН е признание на международната общност за активната и балансирана българска външна политика, за конкретния български принос в усилията на международния мир и сигурност, особено в района на ЮИЕ. Другото съществено отличие е фактът, че България на два пъти в периода на членството си в СС председателства този най-важен орган на световната организация.

2000 г.

Катрин Зита Джоунс и Майкъл Дъглас сключват брак. Пищната церемония се състои в хотел Плаза в Ню Йорк.
Актрисата Катрин Зита-Джоунс е родена на 25-ти септември 1969 година в Суонсий, Уелс. На единадесет години се снима в лондонска продукция, a на петнадесет години се мести в Лондон и започва да търси актьорска изява. Две години по-късно я приемат в хора за мюзикъла "42nd Street". През 1991 година става известна в обединеното кралство с огромния успех на "Darling Buds of May", комедиен телевизионен сериал, в който играе по-голямата дъщеря във фермерско семейство. Дванадесетте хитови серии я превръщат в секс символ. През 2000 година изиграва съпругата на наркобос в спечелилия Оскар "Traffic"на Стивън Содърбърг. Катрин се омъжва за Майкъл Дъглас на 18-ти ноември 2000 година. През 2003 г. печели Оскар за участието си в музикалния филм Чикаго.

1999 г.

Учениците и ръководството на Художествената гимназия в София протестират срещу решението на Министерството на културата училището да бъде преместено от центъра на София в квартал "Люлин" и да бъде слято с Техникума по художествени занаяти. Със същото решение се закриват и останалите художествени училища в Пловдив, Казанлък и Смолян.

1999 г.

В дните 18 и 19 ноември в Истанбул се провежда среща "на върха" на ОССЕ. България е представена от президента Петър Стоянов и от външния министър Надежда Михайлова. На срещата е подписана Харта за европейската сигурност, в която е изразена тревога от конфликта в Чечня.
Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е основна на 30 юли - 1август 1975 г. с подписване на "Заключителния акт от Хелзинки". Държавите, подписали акта са 53 държави от Европа и Азия плюс САЩ и Канада.
Предмет на ОССЕ са комплексите от теми, обединени в три основни групи:
въпроси на сигурността в Европа; сътрудничество в областите на икономиката, науката, техниката и околната среда; сътрудничество в хуманитарната и други области.
Под формата на общи принципи, директиви и препоръки Конференцията за сигурност и сътрудничество в Европа (КССЕ), която носи от 1 януари 1995 г. названието Организация за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), сключва договорености, които се отнасят до държавните и междуобществените отношения и връзки между държавите, които са ги подписали.

1996 г.

Умира Иван Василев - български биолог, хелминтолог, академик от 1984 г. и изобретател. Роден е на 31 октомври 1919 г. в с. Челопек, Врачанско. Завършва специалност "Ветеринарна медицина" в СУ “Св. Климент Охридски” през 1943 г. Член е на ръководството на филиала на "Mensa academica" до 1941 г., когато е арестуван. В периода 1943-1944 г. е ятак на партизански отряд "Гаврил Генов". През 1945 г. става асистент в Клиника по вътрешни болести. От 1950 г. е старши асистент в Катедра по паразитология на домашни животни при Ветеринарно-медицинския факултет на Селско-стопанската академия, където създава Клиниката по паразитни болести. В периода 1953-1960 г. е старши научен сътрудник и завеждащ Секцията по паразитология към БАН. От 1966 г. е директор на Централната хелминтологична лаборатория. През 1966 г. става професор във Висшия военно-медицински институт - София. От 1967 г. е член-кореспондент на БАН. Председател е на Дружеството на паразитолозите в България от 1978 г.; заместник-председател на Европейската федерация по паразитология от 1980 г., заместник-председател е на БАН от 1982 г. През 1985 г. е признато изобретението му "Антихелминтно средство и метод за неговото получаване". На името на Василев са наречени 3 нови вида хелминти. Автор е на около 150 научни труда в областта на фауната, морфологията, таксономията и разпространението на хелминтите, на биологията и екологията на хелминтите, на имунитета, патогенезата и терапията на хелминтозите. Автор е на учебници по ветеринарна медицина и паразитология.

1996 г.

Президентът Желю Желев провежда последователни консултации с парламентарните сили по въвеждане на валутен борд. На 7 ноември 1996 г. на закрито заседание правителството обсъжда условията за въвеждане на борд в България. Валутният борд в България е въведен на 14 юни 1997 г. Тогава 134 депутата от XXXVIII НС гласуват в подкрепа на въвеждането му. Основните характеристики на валутния борд са: валутният борд е задължен да купува и продава неограничено чужда валута срещу местна валута по определения в закона курс; валутният борд поддържа валутен резерв, който покрива парите в обръщение; валутният борд не провежда монетарна политика и не отпуска кредити на правителството.
Резултат от въвеждането на валутния борд е намаляването на инфлацията.
В периода до 1997 година инвестициите са намалявали средно с почти 9% годишно. След въвеждането на валутния борд инвестициите нарастват средно с над 19 % годишно. Един от важните индикатори за доверието в икономиката е нивото на чужди инвестиции, които влизат в страната ежегодно.

1995 г.

Учреден е Земеделски демократичен съюз от бивши членове на Българския земеделски народен съюз "Никола Петков" в СДС. Регистриран е през януари 1996 г. Председател на партията е Владислав Костов.
Владислав Борисов Костов е агроикономист, политически и държавен деец. Роден е в София на 11 ноември 1934 г. Завършва агрономство. След 10 ноември 1989 г. се включва в обществено-политическия живот на страната. Член на БЗНС. Заместник-министър на земеделието, депутат в ХХXVII и ХХXVIII Народно събрание.

1994 г.

Върховната Рада на Украйна отменя декларацията за суверенитет на Крим.

1994 г.

На общински избори в Прага е регистриран рекорден брой кандидати- 1187. Избирателната бюлетината е с размери 101,5 см на 71,5 см.

1993 г.

СДС отново предлага вот на недоверие на правителството, който е отхвърлен.
Съюзът на демократичните сили внася шест вота на недоверие към кабинета на Любен Беров ( три през 1993 г. и още три през 1994 г.). Всичките гласувания са отхвърлени. Основанията за всеки един от тях са съответно - побой над председателя на Народното събрание Стефан Савов, преговорите по външния дълг, правителствено постановление за местните такси, антисоциална политика, престъпност и неспособност на премиера да организира и ръководи правителството.

1992 г.

Програмата на ООН за развитие (ПРООН) открива своя служба в София.
ПРООН e глобалната мрежа на ООН за развитие, която се застъпва за промяна и осъществява контакти между държавите и източниците на знания, опит и ресурси, с цел да помага на хората да градят по-добър живот. Представители на ПРООН има в над 166 държави, където се работи съвместно за разрешаване на глобалните и националните проблеми.
Мрежата на ПРООН обединява и координира усилията в глобален и национален мащаб за постигане на поставените цели. Основните задачи на развитието, които си поставя ПРООН в България, са: Намаляване на бедността, Демократично управление, ИТ и комуникации, Енергия и околна среда, ХИВ/СПИН .

1992 г.

Канадската полиция изземва 4300 кг кокаин от самолет. Това е най-голямата акция от подобен род в страната.

1989 г.

Опозицията провежда първия си масов митинг на площада пред Храм-паметника "Св. Александър Невски". Той е организиран от независимите клубове и дружества. Осем дни по-рано на 10 ноември 1989 година, Тодор Живков е свален от лидерския пост в Българската комунистическа партия /БКП/.
Съгласно чл.1 на Конституцията от онова време БКП е управляващата партия в Народна Република България. Живков е свален на пленум на Централния комитет на БКП от поста генерален секретар на партията.

1987 г.

В 272 аудитория на Софийския университет се провежда отчетно-изборна конференция на университетската организация на БКП. В изказванията си професорите Никола Попов и Недялко Белев правят сериозна критика на икономическата политика на БКП, а философът доц. Николай Василев обвинява партията, че ограничава свободата на мисълта и словото на интелигенцията. Изказванията им са посрещнати с аплодисменти. На 20 ноември тримата и проф. Васил Иванов, който на събранието критикува "преустройството" в страната, са изключени от БКП. Членството им в БКП е възстановено през ноември 1989 г., като решението за това им съобщава новият генерален секретар на ЦК на БКП Петър Младенов на 12 ноември 1989 г.

1987 г.

Вследствие на пожар в лондонското метро загиват 31 души.

1978 г.

В Гвиана (Южна Америка ) 900 души от американската секта “Светиня на народа” извършват масово самоубийство.

1977 г.

За първи път египетски президент Ануар Садат посещава Израел.
Мохамед Ануар ел-Садат е египетски политик и президент на Египет (1970-1981 г.). Носител е на Нобелова награда за мир за 1978 г. На 6 октомври 1981 г. е убит в столицата Кайро от ислямисти по време на военен парад.

1970 г.

От 18 до 21 ноември се състои официално посещение в България на Николае Чаушеску. На 19 ноември е подписан вторият договор за дружба, сътрудничество и взаимна помощ между България и Румъния.
Николае Чаушеску е роден в с. Скорничешще на 8 януари 1918 г. Той е румънски държавник, общественик и политик. От 1969 г. Чаушеско е Генерален секретар на РКП., председател е на Държавния съвет на СРР от 1967 г., върховен главнокомандващ. на въоръжените сили от 1968 г., президент на СРР от март 1974 г. до декември 1989 г. Заедно със съпругата си е екзекутиран на 25 декември 1989 г.

1969 г.

За първи път от изтеглянето на американските военни части, жители от Южен Виетнам участват в голямо сражение. Около 60 жители на Южен Виетнам са убити или ранени при военен сблъсък между войските, в които участват, и тези на комунистите. Сражението се състои при Меконг Делта. От жителите на Северен Виетнам загиват 14 души. Това е първото голямо сражение в северната част, при което загиват толкова много хора, след като американската 9 дивизия се оттегля и контролът се поема от южновиетнамците.
Виетнамската война се води от 1957 г. до 1975 г. между САЩ и Южен Виетнам (Република Виетнам) от една страна и Северен Виетнам (Демократична Република Виетнам) и Народния фронт за освобождение на Виетнам (Виетконг) от друга.

1965 г.

Умира Хенри Едгар Уолис - американски общественик, политик и държавник. Роден е на 7 октомври 1888 г. в щат Айова. В периода 1933 -1940 г. е министър на селското стопанство, след което е вицепрезидент на президента Ф. Рузвелт (1941-1945 г.). Хенри Уолис е привърженик на Рузвелтовия “нов курс” във външната и вътрешната политика. В годините 1945-1946 г. е министър на търговията. Впоследствие Хенри Уолис се отказва да поддържа курса на “студената война” и е освободен от длъжност от президента Х. Труман. Кандидатира се за президент през 1948 г. След като претърпява поражение на изборите се оттегля от политическата дейност.

1962 г.

Умира Нилс Хенрих Давид Бор - датски учен, физик. Роден е на 7 октомври 1885 г. в Копенхаген. Създава планетарен модел на атома и първата квантова теория на атома, участва в разработването на основите на квантовата механика. Има значителен принос в развитието на теорията на атомното ядро на процесите на взаимодействието на елементарните частици със средата. Завършва университет в Копенхаген (1907-1910 г.) и класическата електронна теория на металите (1908 г.). Работи в Кеймбридж с Дж. Томсън (1911-1912 г.) и в Манчестър заедно с Е. Ръдърфорд. В годините 1914 г. -1916 г. Нилс Бор е преподавател по математическа физика в Манчестър. От 1916 г. той е ръководител на катедра в Копенхаген. Нилс Бор създава институт по теоретична физика в Копенхаген и в периода 1920-1962 г. е негов директор. Датският учен участва в създаването на американската атомна бомба. Има важни открития в областта на ядрената физика. През 1922 г. Нилс Бор получава Нобелова награда за физика.

1961 г.

В канадската провинция Саскачеван е въведено безплатното медицинско обслужване.

1960 г.

Родена е Ким Уайлд - английска поппевица. Става известна в началото на 80-те години (през 1981 г. 3 нейни песни са включени в британски класации). Албуми: “Kim Wilde” (1981 г.), “Select” (1982 г.), “Catch as Catch Can” (1983 г.), “Best of”, “Teases and Dares” (1984 г.), “Another Step” (1987 г.) и др.

1952 г.

Умира Пол Елюар (псевдоним на Йожен Емил Пол Грендел) - френски поет. Роден е на 14 декември 1895 г. Участник е в Първата световна война (стихосбирка "Дълг и тревога", 1917 г.). Той е един от създателите на сюрреализма в литературата. По време на Втората световна война се включва в Съпротивата. Превежда на френски език произведения на Христо Ботев. Поетични книги: "Поезия и истина" (1942 г.), "Среща с германците" (1944 г.), "Политически стихотворения" (1949 г.) и др.

1948 г.

Политбюро на ЦК на БРП (к) решава "със съдействието на съответните административни органи" да бъде изпълнено правителственото разпореждане за интерниране на екзарх Стефан І в с. Баня, Карловско, поради противопоставянето му на намесата на партийните и държавните органи в работата на Светия синод на Българската православна църква. В с. Баня, Карловско той остава до смъртта си през 14 май 1957 г.
Екзарх Стефан I е висш духовник. Светското му име е Стоян Попгеоргиев Шоков. Той е роден на 7 септември 1878 г. в с. Широка лъка, Смолянско. Завършва Духовна семинария в Самоков и Духовна академия в Киев. След завръщането си става учител в Пловдив, а от 1910 г., след като приема монашество, е изпратен за протосингел в Българската екзархия в Цариград. В периода 1915-1919 г. е на специализация в Швейцария, като същевременно изпълнява и някои дипломатически мисии на българските правителства. През 1921 г. е ръкоположен за епископ Маркианополски, а през следващата година получава назначение за софийски митрополит. На този пост остава до 1945 г., когато е избран за български екзарх. Една от големите му заслуги като висш духовник е спечеленото съгласие от Вселенската патриаршия за вдигане на схизмата, наложена от нея на Българската екзархия още през 1872 г. На екзархския пост Стефан І не се задържа дълго. Поради отрицателното му отношение към отечествено-фронтовската власт през 1948 г. е отстранен от него, а скоро след това и изпратен в с. Баня, Карловско, където живее до края на живота си.

1945 г.

Проведени са избори за XXVI ОНС. Изборите са бойкотирани от опозицията. От общо 4 501 035 имащи право на глас гласуват 3 853 097 или 85,60 %. От тях 3 397 672 или 88,18 % са гласували за ОФ. Недействителните бюлетини са 455 425.
Отечественият фронт е обществено-политическа организация, образувана през 1942 г. На 17 юли 1942 г. по нелегалната радиостанция "Христо Ботев" е оповестена неговата програма. С нея се отправя призив за обединяване на патриотичните и демократичните сили в България, без разлика на политическа и верска принадлежност, за обща борба срещу хитлеристите и техните български поддръжници. В програмата се поставят общонационални външнополитически задачи: скъсване на съюза с Германия и другите държави от оста, изтегляне на германските войски от България, спиране износа на храни и материали за Германия, възстановяване на дипломатическите отношения със СССР, САЩ и Англия и др. Задачите, свързани с демократизацията на страната, са: незабавно освобождаване на цивилните и военните лица, преследвани заради техните идейни убеждения, премахване на противоконституционните и противонародни закони, разтуряне на фашистките организации, прочистване на държавния апарат.

1944 г.

Умира Райко Николов Алексиев - български журналист, писател, карикатурист. Роден е на 7 март 1893 г. Завършва българска филология в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Учи живопис в Германия и Италия. Първите му отпечатани карикатури са от 1907 г. Основател е на в-к "Щурец" (1932-1944 г.), автор е на книги с разкази и фейлетони.

1943 г.

Роден е Астор (Антраник Шаварш Арабаджиян) - български илюзионист, професионалист от 1963 г. Основател е на Клуб на илюзионистите в България (1975 г.). Получава званието "мистер" с Купата на викингите, Норвегия (1978 г.), лауреат е на 13 световни и европейски конкурса за магично изкуство. Единственият европеец с "Оскар" за магично изкуство (Питсбърг, САЩ, 1981 г.). Председател е на Съюза на илюзионистите в България (от 1999 г.). Собственик е на единствения Магичен театър в България (основан 19 юли 1996 г.).

1943 г.

Рей Атертън става първият посланик на САЩ в Канада.

1941 г.

Умира Валтер Нернст - германски физик и физико-химик. Роден е на 25 юни 1864 г. в Бризен, дн. Вомбжезно, Полша. Лауреат е на Нобелова награда за физика за 1920 г. Следва в университетите в Цюрих, Берлин, Грац и Вюрцбург (1883-1887 г.), специализира при Л. Болцман и Ф. Колрауш. От 1890 г. е частен доцент, от 1891 г. е професор в Гьотингенския университет; основава физико-химичен институт към университета (1896 г.). Професор е в Берлинския университет (1902-1933 г.), директор на Института по химия (1905-1922 г.) и Института по физика (1924-1933 г.) към университета. Нернст е един от основоположниците на съвременната физико-химия. Установява връзката между подвижността на йоните и коефициента на дифузия на електролитите (1888-1889 г.), което му служи за основа при създаването на теорията за електродвижещите сили на галваничните елементи. Открива закона за разпределението (закон на Нернст за разпределението, 1890 г.). Изследва топлинните процеси при ниски температури и формулира принцип (теорема на Нернст, 1906 г.), съгласно който изменението на ентропията на телата се стреми към нула, ако тяхната температура се стреми към нула. Неговият принцип не произтича от първия и втория принцип на термодинамиката и нерядко се нарича трети принцип на термодинамиката. Синтезира амоняк от азот и водород при високи температури и под налягане, като използва манган за катализатор (1905-1907 г.). Публикува изследвания върху общи въпроси от космологията и физическото описание на Вселената.

1935 г.

В периода 6 – 18 ноември се провеждат съвещания на водачите на забранените партии в дома на Александър Малинов за съгласуване на тяхната дейност за сваляне на правителството и възстановяване на конституционното управление.
Александър Малинов е юрист, политически и държавен деец. Роден е през 1867 г. в Пандъкли (Бесарабия) (днес в Украйна) в семейството на български преселници. Завършва гимназия в Болград и право в Киев. Установява се в България през 1891 г. и работи като съдия и прокурор, а от 1896 г. се отдава на адвокатска практика. Той е един от видните дейци на Демократическата партия, а след смъртта на основателя и П. Каравелов (1903 г.) и неин лидер.
Александър Малинов заема постовете: председател на ХХIII ОНС (1931-1934 г.), министър-председател (16 януари 1908-16 март 1911 г.; 21 юни-28 ноември 1918 г.; 29 юни-12 октомври 1931г.), в същото време министър на обществените сгради, пътищата и съобщенията (16 януари 1908-5 септември 1910 г.), министър на външните работи и изповеданията (5 септември 1910-16 март 1911 г.;21 юни-17 октомври 1918 г. ;29 юни-12 октомври 1931 г. ), министър на правосъдието (17 октомври-28 ноември 1918 г.).

1931 г.

Умира Васил Киров Кирков - български драматичен артист. Роден е на 15 май 1870 г. в Карлово. Следва драматическо изкуство във Виена (1893-1894 г.). Един от основателите е на българския професионален театър. Играе в Столичната драматична група (1890 г.), в театър “Сълза и смях” (1892-1904 г.) и в Народния театър (1904-1926 г.). По-известни роли: Хамлет (от Шекспир), Принцът (“Емилия Галоти” от Лесинг), Ернани (от В. Юго), Освалд (“Призраци” от Ибсен), Боркман (“Джон Габриел Боркман” от Ибсен), княз Мишкин (“Идиот” от Достоевски), Хлестаков (“Ревизор” от Гогол) и др.

1929 г.

На остров Нюфаундленд (Канада) цунами убива 27 души.

1928 г.

Уолт Дисни пуска на екран първия си филм с Мики Маус. Компанията е основана като киностудио през 1923 г. от Уолтър Дисни. Тя е една от най-големите корпорации на САЩ, собственик на киностудии за анимационни филми и на увеселителните паркове "Дисниленд" в Анахайм, Калифорния, в Париж и в Токио.

1927 г.

Роден е Елдар Александрович Рязанов - руски сценарист, драматург и режисьор. През 1950 г. завършва ВГИК. В периода 1950-1955 г. снима "Твоите книжки" и "Остров Сахалин", посветени на проблемите на децата. Голям успех има музикално-сатиричната му комедия "Карнавална нощ" (1956 г.). Снима филмите "Девойка без адрес" (1958 г.), "Човек от никъде" (1961 г.), "Хусарска балада" (1962 г.), "Дайте ми книгата за оплаквания!" (1965 г.). Съвременни теми разработва в "Пази се от автомобил" (1966 г.), "Зигзаг на успеха" (1968 г.), "Старци разбойници" (1972 г.), "Невероятните приключения на италианци в Русия" (1974 г.), "Ирония на съдбата, или Честита баня" (тв, 1976 г.), "Служебен роман" (1978 г.), "Гараж" (1980 г.). Към историята се връща отново в "За бедния хусар добра дума кажете" (тв, 1981 г.) и в екранизацията по А. Н. Островски “Жесток романс" (1984 г.). Голям успех има "Гара за двама" (1983 г.). Други филми: "Забравена мелодия за флейта" (1987 г.). "Небеса обетовани" (1993 г.), "Предсказанието" (1994 г.), "Здравейте, глупаци" (1996 г.), "Стари чанти" (2000 г.), "Ключ от спалнята" (2002 г.).

1923 г.

Роден е Алън Шепърт - американски летец-космонавт, контраадмирал от военноморския флот. След завършване на Военноморска академия (1944 г.) участва във войната в Тихия океан. Работи като летец-изпитател на военноморския флот (1950-1953 г., 1955-1957 г.). Завършва военноморски колеж (1958 г.) и посещава цивилна летателна школа. Постъпва в групата на космонавтите (1959 г.). На 5 май 1961 г. пръв в САЩ извършва 15-минутен полет по траектория на космическия кораб “Меркурий”. Заедно с Е. Митчел и С. Рус лети до Луната като командир на космическия кораб “Аполо-14” (1. - 10 февруари 1971 г.).

1923 г.

Провеждат се избори за XXI Обикновено народно събрание. Спечелени са от управляващата коалиция на Демократическия сговор (173 депутати, от които 56 демократи, 43 народнопрогресисти, 42 сговористи и 32 радикали) и социалистите (29 депутати). Депутатските места за опозицията са разпределени по следния начин: БЗНС - 30, Националлибералната партия - 7 и БКП - 9. Повечето депутати на БКП са регистрирани в земеделски листи или като независими.
Политическата партия Демократически сговор е образувана на 10 август 1923 г. чрез сливането на Народния сговор със Съюза на демокрацията. Начело на партията стои Централно бюро. Фактически лидер на партията през управлението на първия сговористки режим (юни 1923 г. - януари 1926 г.) е проф. Ал. Цанков, който по това време е и министър-председател.

1920 г.

В Русия се легализират абортите.

1918 г.

В Берн, Швейцария, е учреден Републикански комитет с председател Антон Давидов и секретар Христо Коджабашов

1918 г.

Латвия обявява своята независимост.

1918 г.

Адмирал Колчак създава Омското правителство и се обявява за върховен владетел на Русия.

1918 г.

Уолт Дисни заминава на фронта в Европа в редиците на Червения кръст.

1912 г.

Македоно–одринското опълчение настъпва към Димотика. Опълчението е доброволческата част, включена в състава на Българската армия по време на Балканската война 1912–1913 г. и Междусъюзническата война 1913 г. Формирано е в София по инициатива на Изпълнителния комитет на Македоно-одринските братства. Включва българи от Македония и Одринско, които не се числят в запаса на Българската армия. Създадените дружини са поставени под командването на българските офицери ген. Н. Генев, подполк. Ал. Протогеров и майор П. Дървингов. При започването на Балканската война 1912–1913 г. численият му състав достига 14 670 войници и офицери. Македоно–одринското опълчение действа в района на Мъстанли (днес Момчилград), Гюмюрджина и Дедеагач. Отличава се в сраженията с турските войски при Шаркьой. До края на Балканската война численият му състав нараства с още 3 дружини. След подписването на Лондонския мирен договор 1913 г. е прехвърлено в Македония. По време на Междусъюзническата война 1913 г. участва в сражения със сръбски и черногорски войски при Злетово, Маркова стъпка и др. В двете войни дава убити 720 души и над 3500 ранени и изчезнали по бойните полета. След края на Междусъюзническата война напуска Македония и на 7 август 1913 г. е разформировано в София.

1910 г.

Състои се акция на българския депутат в отоманския парламент Панчо Дорев пред вселенския патриарх Йоаким III за сваляне на схизмата от Екзархията и признаване върховенството на патриарха. Акцията остава без резултат.
Панчо Василев Дорев е историк, един от първите османисти. Роден е на 25 февруари 1878 г. в с. Пътеле, Леринско. Завършва гимназия в Битолско, след което следва право в Цариград и специализира във Виена. Работи като адвокат. След Младотурската революция (1908 г.) е народен представител от Битоля в турския парламент. От 1909 г. до 1911 г. е мирски съветник към Българската екзархия. От 1912 г. осъществява редица дипломатически дейности – легационен съветник в Цариград (1912–1914 г.), генерален консул в Будапеща (1914–1916 г.), легационен съветник в Лондон (1921 г.), генерален консул в Александрия (1922–1923 г.), пълномощен министър в Прага (1932–1934 г.). Издава 2 тома на "Документи из турските държавни архиви. 1564–1909". Автор е на "Външна политика и причини за нашите катастрофи". Умира на 28 декември 1938 г.

1906 г.

Роден е Клаус Ман - германски писател. Емигрира от Германия по време на фашизма. Издава списание, на което сътрудничат известни писатели като Х. Ман, А. Жид, Р. Ролан, Ж. Кокто, Хъксли, Б. Пастернак, Иля Еренбург, Хемингуей и др. Пише автобиографичната книга “Повратната точка”. Самоубива се през 1949 г. на Френската Ривиера (Кан). Най-известното му произведение е романът “Мефистофел” (1936 г.), поставено в парижкия “Театър дьо солей” от Ариан Мнушкин и адаптиран за киното от унгарския режисьор Ищван Сабо. Умира на 21 май 1949 г. в Кан.

1906 г.

Роден е Джордж Уолд - американски биолог и биохимик. Завършва Нюйоркския университет (1927 г.). Член е на Националния изследователски комитет на САЩ (1932-1934 г.), преподавател е по биология в Харвардския университет (1944-1948 г., 1948-1968 г. става професор по биология). Основните му трудове са по биохимия, физиология, еволюция на зрението и въпроси на цветното зрение у човека, по проблемите на възникване на живота и биологичната еволюция. Открива витамините ретинол (А) и дехидроретинол (А2) в рецепторите на ретината на окото. Изяснява тяхната роля при образуването на зрителните пигменти и природата на преобразуванията им. Получава Нобелова награда за медицина и физиология (1967 г., заедно с Р. Гранит и Х. Хартлайн).

1901 г.

Подписан е договор между САЩ и Англия за строителството на канал между Тихия и Атрантическия океан.
Панамският канал е географски воден път с международно значение в Центална. Америка. Дължината му е 81 600 м. Свързва пристанищата на Карибско море (Кристобал, Колон) и на Тихия океан (Панама, Балбоа). Построен е през 1914 г., каналът е официално открит през 1920 г. От 1914 г. до 1979 г. се намира под юрисдикцията на САЩ, до 2000 г. се управлява от специална комисия, след което преминава под пълната власт на Панама.

1899 г.

В София приключва първият конгрес на Народнолибералната партия започнал на 16 ноември.
Народнолибералната партия (стамболовисти) е политическа организация, образувана през 1886–1887 г. след отцепването на привържениците на Стефан Стамболов от каравелисткото течение на старата Либерална партия и реорганизиране на дружинките на организацията "България за себе си". Изразява интересите на промишлено-търговската буржоазия. Нейни лидери са: Ст. Стамболов (до убийството му през 1895 г.), Д. Греков, Д. Петков и Н. Генадиев. Партията управлява страната от 1887 г. до 1894 г. и от 1903 г. до 1908 г.

1896 г.

Роден е Георги Савов Дръндаров - български писател и драматург. Завършва право в СУ “Св. Климент Охридски” (1920 г.). Работи като чиновник. Публикува за пръв път стихотворения през 1914 г. Известен е като драматург. Повечето му пиеси са с историческа тематика. Две негови пиеси се играят на сцената на Народния театър през 1933 г. Автор е на произведения за деца. Някои съчинения: "Болярите и пустинножителят" (1934 г.), "Страхиловата майчица" (1934 г.), "Злато" (1939 г.), "Тайната" (1949 г.), "Велчова завера" (1960 г.) и др. Умира на 25 юни 1979 г. в София.

1893 г.

Открита е ЖП линията София-Перник (34 км).

1890 г.

Роден е Найден Христов Шейтанов - български писател, есеист, народопсихолог, историк и културолог. Следва история и философия в Лайпциг и Прага. Защитава докторат в Германия. Работи като преподавател по немски език в I Софийска мъжка гимназия. Сътрудник е на сп. “Златорог”, “Българска реч”, “Философски преглед”, “Съдба”, “Философия и социология”, на в-к “Хемус” (Троян), “Литературен глас”, “Изгрев” и др. Автор е на статии и есета. Съчинения: “Цървулиада” (1923 г.), “Култ на тялото. Борба за нова култура и нов мироглед” (1928 г.), “Любов. Вселеноглед. Начало” (на корицата: “Любов. Космогония. Начало”, в съавторство с М. Шейтанова, 1931 г.), “Любов. Вселеноглед. Човек” (на корицата: “Любов. Космогония. Човек”, в съавторство с М. Шейтанова, 1933 г.), “Принос към говора на софийските цигани” (1933 г.), “Великобългарски светоглед” (1940 г.), “Великобългарска младеж. Проблеми, организиране, насоки” (1941 г., в съавторство с Н. Памукчиев). Умира през 1970 г. в София.

1885 г.

Роден е Димитър Караджов - български композитор. Учи музика във Виена, Дрезден и Берлин, след което живее и работи в София (от 1920 г.). Автор е на оперите “Дъщерята на Пилат”, “Младият крал”, “На морския бряг” и “Милкана”, на симфонична музика, камерни произведения и др. Умира на 21 януари 1923 г. в София.

1883 г.

В САЩ е въведена единна система за измерване на времето.

1882 г.

Роден е Жак Маритен - френски религиозен философ, водещ представител на неотомизма. Възгледите му се формират под влиянието на Бергсон, но след като през 1906 г. приема католическата вяра, става привърженик на св. Тома Аквински. От 1914 г. е професор в Католическия университет в Париж. Поддържа тесни връзки с Института по средновековни изследвания в Торонто (Канада). През 1940-1945 г. живее в САЩ, професор е в Принстънския и Колумбийския университети. От 1945 г. до 1948 г. е посланик на Франция във Ватикана, а от 1948 г. до 1960 г. - професор в Принстънския университет. Подлага на критика философията на Новото време, тъй като смята, че нейните представители са виновни за разрушаването на ценностния фундамент на средновековната култура. Според него пролог към дейността на водещите теоретици на тази философия е учението на Мартин Лутер. За Маритен е присъщ екзистенциалният прочит на томисткото учение за битието. Социокултурният му идеал получава официално признание от Католическата църква след Втория Ватикански събор.Умира на 29 април 1973 г. в Тулуза.

1880 г.

Роден е Александър Александрович Блок - руски поет, публицист и писател, представител на символизма. Роден е на 18 ноември 1880 г. Завършва славянска филология (1906 г.). През 1904 г. издава първата си стихосбирка "Стихове за Прекрасната Дама". След революцията от 1905-1907 г. пише "Куликово поле", 1908 г., "Волни мисли", 1907 г., "Ямбове", 1907-1914 г., цикъла "Снежната маска", 1907 г., "Фаина", 1907-1908 г., "Възмездие" 1908-1913 г., "Кармен", 1914 г. Поезията на Блок е преведена на много езици. Умира на 7 август 1921 г.

1879 г.

Открита е Първа Софийска девическа гимназия. В класните стаи влизат 30 момичета. Класическият курс на обучение включва френски, немски, английски, руски, латински и гръцки. Задължителни са курсовете по "Възпитание" и "Ръкоделие".
Дисциплината е строга, униформата представлява семпла рокля, черна престилка с презрамки, тъмносиня или бяла сламена шапка, украсена с една панделка в цвета на роклята. Забранено е носенето на бижута.
Възпитанички на гимназията са Елисавета Багряна, Дора Габе, Ана Карима, Мара Белчева и др.

1877 г.

В хода на Руско-турската война турската крепост Карс е превзета от руските войски.
На Задкавказкия театър руските войски настъпват през месец април. Те успяват да превземат Баязет и обсаждат Карс, но на 25 юни са отблъснати и са принудени да преминат в отбрана. Настъплението на турските войски е спряно на 15 октомври в битката при Аладжа, след което руснаците поемат инициативата и на 17 ноември превземат Карс.

1876 г.

От 18 до 22 ноември в Букурещ се провежда Народен събор, свикан от БЦБО. В събора участват представители на централното ръководство и на регионалните структури на БЦБО във Влашко. Приета е програма за окончателно решаване на българския политически въпрос чрез военна окупация на Турция. Програмата е подписана от 15 души, сред които са и Владимир Йонин, Кириак Цанков, Иван Вазов, Петър Енчев, Стефан Стамболов, Олимпи Панов, Георги Стойчев, Иван Кавалджиев.
Българско централно благотворително общество (БЦБО) е политическа организация на българските емигранти в Румъния. Основана е на 10 юли 1876 г. в Букурещ като продължение на Българското человеколюбиво настоятелство. За неговото създаване голяма заслуга има Владимир Йонин - пратеник на славянските благотворителни комитети в Санкт Петербург и Москва, които поемат финансирането на БЦБО. Владимир Йонин е избран и за негов почетен председател. В ръководството на БЦБО са включени също К. Цанков, О. Панов, Ив. Вазов, Ст. Стамболов и др. Първоначално в неговите редове влизат представители и на революционното течение, и на консервативните среди. Но на Общото събрание (18-22 ноември 1876 г.) превес взимат представителите на второто течение, което се отразява и на духа на изработената програма на БЦБО. В нея се издига идеята за създаване на независима българска държава, но с монархическа форма на управление. Независимо от това БЦБО развива дейност за сплотяване на силите на българското националноосвободително движение след потушаването на Априлското въстание 1876 г. Организацията не само оказва помощ на пострадалото българско население, но се включва активно и в набирането на български доброволци за Сръбско-турската война 1876 г. Чрез материалната подкрепа на славянските комитети в Русия БЦБО поема и издръжката на завърналите се в Румъния българи след участието им във войната. За пропагандиране на своите цели и привличане на европейското обществено мнение в защита на българския народ БЦБО използва в. "Нова България", издаван от Христо Ботев. След обявяване на Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. организацията се обръща с призив към българския народ да подкрепи действията на руската армия. В същия призив БЦБО обявява и прекратяването на своята дейност.

1865 г.

Публикуван е първия разказ на Марк Твен “Знаменитата скачаща жаба”.
Марк Твен (псевдоним на Самюъл Ленгхорн Клемънс ) - американски. писател, публицист, общественик. Роден е на 30 ноември 1835 г. във Флорида, щат Мисури Израства в
 


Сходни връзки

КАЛЕНДАР НА СЪБИТИЯТА - 18 НОЕМВРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.12 секунди