изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 16:29 EEST
И Обама "турчин"?    
По света

Това невероятно твърдение гръмна в цялата турска преса днес. „Открих туска следа в корените и социо-културната идентичност на чернокожият новоизбран американски президент” – това твърди турският писател-антрополог Дежзми Юртсевер, който внимателно проучил биографичните данни на Барак Обама. Ето и логиката, която той следва, доказвайки това шокиращо твърдение.



Преди собственото му име стои „Ака”. А на старотурски тази дума, която всъчщност е титла означава лидер, глава, водач, големец, шеф, патрон... В съвременния турски е навлязла и се използва като”Ага”. Барак Обама е повторение на името и фамилията на неговия баща-кениец. А неговият родословен корен опира до дядото Хюсейин Онянго Обама и и неговите прадеди, живели по време на османското владичество.”

Според тезата на турският изследовател от град Адана дядото на президента Обама – Хюсейин 1895-1979г прекарва живота си в Кения. Като млад е служил като готвач при християнските мисионери. Въпреки това обаче създава семейство според ислямската вяра и ценности. Неговите деди също са били поданици на османската империя с турска самоличност. И най-голямото доказателство за това е, че в техния вилайет неговото племе са били тачени като „Аги”(феодалната титла, която все още съществува в т.нар. „аширети”в Анадола). И затова категорично не изключва Обама да има турски корени. Дедите на днешният американски президент са населявали османският вилает, обхващащ Египет, Судан и Кения в едно, който по онова време се казвал „Вилайет-и-Тюркийе” и бил оглавен от назначеният от Великата порта да го управлява валия Мехмет Али паша 1821-1884г. А Дарфур и Хартум били входните пунктове към империята, която до средата на 19 век се простирала до екватора и езерото Виктория. Османлийското владичество продължило до 1885г., когато този район става британска колония.

В родината си Джезми Юртсевер се слави проучванията си за корените и родословието на много известни турски имена. Като приложение неговата теза към библиографията той се базира на данни от доклад намиращ се в библиотеката на американския Конгрес, прилага снимки и други документи, които може да видите в уеб сайта на турския историк www.cezmiyurtsever.com

Нихал Йозерган - кор. на БНР в Турция

bnr.bg

 


Сходни връзки

И Обама "турчин"? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.52 секунди