изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:59 EEST
Бяхме приятели, докато не признахте Косово    
Новини

Отношенията с България бяха на най-високо ниво, докато тя не призна Косово. Това каза след срещата си с българския си колега Георги Първанов президентът на Сърбия Борис Тадич. "След това Сърбия показа готовност да подобри тези отношения, независимо че двустранното сътрудничество бе разтресено от този момент", подчерта сръбският президент.



Тадич отбеляза, че Сърбия е направила всичко по силите си за мисията на ЕС в Косово ЕУЛЕКС.

"Сърбия защитава своя териториална цялост. Опитахме се да определим своята червена линия. Надяваме се този проект да бъде приет и така да се реши проблема и в полза на България", каза президентът на Сърбия.

Той съобщи, че двамата с Георги Първанов са обсъдили няколко инфраструктурни проекта между двете държави. "Разговаряхме по въпросите на енергетиката и по специално за газопровода "Южен поток".

"Обсъдихме и подобряване на работата на ГКПП-е, създаването на жп линия и най-вече въпросите около коридор номер 10. Информирах президента Първанов, че до края на мандата ми ще направя всичко възможно България да има връзка с Унгария и Македония".

"Обсъдихме и по-големите възможности за инвестиции в едната и в другата страна. Независимо от световната финансова криза Сърбия реши коридор 10 да е неин приоритет. Говорихме и за подобряване на връзките в културната област. Обсъдихме и защитата на правата на малцинствата в Сърбия. Ние търсим такова третиране и от другите страни към нашата диаспора", каза Борис Тадич след срещата си с Първанов.

Тадич благодари за визитата, но се пошегува, че не би могъл да осигури на госта си добро настроение и след футболната среща между националните отбори на двете страни.

"Според оценката на моя приятел г-н Тадич и аз съм съгласен, че нашите отношения са на най-високо ниво, откакто са създадени", каза българският държавен глава Георги Първанов след срещата си с Борис Тадич.

"Знаете, че 50 години не е имало контакт между двете страни. Добрият пример на президентите трябва да бъде приет и от министерствата", каза още той. Георги Първанов изрази задоволството си от личната ангажираност на президента Борис Тадич по отношение на българското малцинство.

"Надявам се да бъде намерено решения на проблемите с учебниците, обучението и употребата на българския език в администрацията в Сърбия", подчерта българският президент. Той потвърди, че „България е готова винаги да подкрепя европейското бъдеще на Сърбия". „Двете страни са били и ще бъдат фактори на стабилност в Европа, а относно мача - да победи по-добрия", каза още Георги Първанов.

actualno.com

 


Сходни връзки

Бяхме приятели, докато не признахте Косово | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди