изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:21 EEST
БЮЛЕТИН НА ОД НА МВР - ДОБРИЧ    
Ред и сигурностПрез изминалото   денонощие  на територията на Областна дирекция на МВР – гр. Добрич са регистрирани две престъпления.

 

На 19 ноември 2008 година, след проведени оперативно – издирвателни мероприятия, организирани от служители на сектор”Криминална полиция” при Първо РУ на МВР –гр. Добрич, са установени двама мъже от гр.Добрич на 37 и 40 години, обявени за общодържавно издирване.

Първото лице/37г./ се издирвало от служителите на полицията, във връзка с досъдебно производство . Поводът за издирването и на второто лице/40г./също е досъдебно производство.   

Установените лица са предадени на съответните разследващи полицаи.    

          Четири пътно - транспортни произшествия  с материални щети са регистрирани  през изминалото денонощие на територията на област Добрич. Пътните инциденти са станали  в гр.Добрич /3/ и на територята на община Балчик/1/.

            На 19 ноември 2008 година, около 15.00 часа, в гр.Каварна, от полицейски автопатрул на РУ на МВР –гр.Каварна е установен 44 – годишен водач от гр.Каварна, с инициали Р.С.,управлявал лек автомобил след употреба на алкохол над 1.2 промила Техническото средство с което е изпробван водача е отчело 2.33 промила в издишвания от него въздух. По надлежния ред на лицето  е взета кръвна проба. Водачът е задържан за срок от 24 часа в РУ на МВР – гр.Каварна.

            ОД на МВР – Добрич, за пореден път напомня на водачите, че управлението на моторни – превозни средства, след употреба на алкохол над 1.2 промила е престъпление по член 343”Б”, ал.1 от НК.

През изминалото  денонощие звената на “Пожарна безопасност и спасяване” при ОД на МВР - гр. Добрич  не са участвали в гасенето на   пожари и аварийно – спасителни дейности.

         

      ПРИЧИНИ ЗА ВЪЗНИКВАНЕ НА ПОЖАРИ ПРЕЗ ЕСЕННО-ЗИМНИЯ СЕЗОН

                 С настъпване на есенно-зимния отоплителен сезон опасността от пожари значително се увеличава. През този период рязко се усложнява пожарната обстановка вследствие настъпващите неблагоприятни климатични промени. Възникват и специфични задачи във връзка с отоплението в обектите, подготовката на сградите, съоръженията и инсталациите за работа при зимни условия. Голям процент от пожарите, възникнали през същия период на миналата година, са заради нарушаване на правилата при ползването на отоплителни и електронагревателни инсталации, съоръжения и уреди.

През отоплителния сезон на 2007г. на територията на област Добрич са възникнали 23 пожара със загинали двама граждани, а през 2008г. пожарите до момента, свързани с отоплителния сезон са 19 с един загинал гражданин.

За началния период на отоплителния сезон е характерно подготовката на отоплителните уреди, димоотводните канали, проверка на ел.инсталацията. Познаването на обстоятелствата, определящи пожарната опасност в обектите, дава възможност за своевременна подготовка за работа при зимни условия, както за разкриване и отстраняване на причините за възникване на пожари.

Особено внимание заслужава локалното отопление на сгради и помещения. Причина за възникване на пожари при локално отопление е използването на нестандартни уреди и съоръжения, чието изпълнение е импровизация без съответствие с държавния стандарт и противопожарните изисквания. Като пример може да се посочи – горивни камери от приспособени метални варели за печките с твърдо гориво; липса на устройството за дозиране на горивото, горивна камера без необходимата огнеустойчивост и незащитен от лъчистата топлина резервоар на нафтовите печки; нарушени минимално допустими противопожарни разстояния от бутилките до излъчващите топлина нагревателни елементи, преустройствата на редуцирвентила, липса на термозащита за спиране подаването на газ при угасване на горелката, монтиране на приспособления за подгряване на вода и мазут при газовите печки и др.

Друга важна причина за пожар е използването на технически неизправни отоплителни инсталации, съоръжения и уреди. Независимо, че отговарят на стандартните изисквания, техническата неизправност е получена вследствие на неправилна или продължителна употреба. Някои често срещани неизправности са: повреда в горелката, износване и прогряване на корпусите; разбити врати и капаци; неплътно сглобени и неукрепени стабилно димоотводни страни, необезопасени комини, нарушаване връзките на ел.захранването и др.

Основни правила за спазването на противопожарния режим през есенно-зимния сезон при използването на отоплителни и нагревателни уреди и съоръжения:

При използване на отоплителни печки с твърдо гориво под тях трябва да има негорими подложки с размери не по-малко от 30 см пред печката и 10 встрани. Подложката трябва да има праг с височина поне 3 см, а въздушното пространство под нея да е поне 2.5 см. Минималното разстояние между печката, димоотводните й тръби и горимите конструкции и материали да бъде 80 см, като в случай на невъзможност да се спази е прието да се изграждат негорими топлоотразяващи паравани. Не може да се използва друг вид гориво, освен предвиденото за определен вид печки и не се допуска разпалването на печките с леснозапалими или горими течности. Димоотводните тръби и комините трябва редовно да се почистват от натрупани сажди. Печката да не се зарежда от вечерта за другия ден.

За нафтовите печки са валидни същите противопожарни изисквания по отношение на разстоянията, като при нафтовите печки не се изисква да има въздушен слой под изолационната подложка, но е задължително под печката да има метална тава за евентуално разлято гориво.

Помещенията, в които се използват газови уреди за отопление, трябва да имат постоянна естествена вентилация с възможност за проветряване и изтичане на газта от най-ниската точка на помещението. Подмяната на празни бутилки с пълни се извършва при затворени редуцирвентили и при отсъствие на огън и искри. Потребителят няма право да прехвърля съдържанието на бутилките в други съдове. Не се разрешава съхраняването на празни и пълни бутилки в помещения под нивото на околния терен, в складове и вентилационни шахти, близо до отоплителни устройства или в помещения с температура над 40 0С, както и в общи стълбища и тавани и по пътища за евакуация.

При използване на електрически уреди да се следи предвидената максимална консумативна мощност да не води до претоварване на захранващата ги ел.мрежа. Под всички ел.печки да се поставят топлоизолационни негорими подложки. Захранването на топлоакумулиращите печки се осъществява от самостоятелен токов кръг, защитен с автоматични предпазители, а захранващият кабел се свързва в мрежата с неподвижна контактна връзка.

Включените отоплителни уреди и съоръжения непрекъснато се наблюдават, а след приключване на работа се изключват.

Ако имате въпроси по противопожарната сигурност на дома си, обърнете се към местните органи на пожарна безопасност и спасяване.

  

 

 

 

 20 ноември 2008г.                                                          ОД на МВР - Добрич

 


Сходни връзки

БЮЛЕТИН НА ОД НА МВР - ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди