изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-10 @ 06:54 EEST
Археолози откриха посребрена тракийска колесница    
История

Екип от археолози откри посребрена бронзова колесница в могила край село Караново, близо до Нова Загора. Находката е с четири колела, богато украсена и се датира от периода между ІІІ и І в.пр.Хр. Колесницата е много голяма, като само диаметърът на колелата й е 1,20м. Корпусът й е богато украсен с образи на митични същества, предава уредникът на Историческия музей в Нова Загора Веселин Игнатов.



Първоначалните слухове, че в могилата са открити две колесници, са опровергани – всъщност тя е една, но с четири колела, а не както е имало предположения на наблюдатели, че са двойка от двуколесни находки.

До нея в могилата са открити и останките на два коня.

Веселин Игнатов казва още, че благодарение на средствата, които Министерство на културата е отпуснало, находката е изцяло запазена и не е увредена от археолозите.

Информационният сайт Netinfo.bg припомня, че през август край село Борисово бе открита друга подобна находка – колесница на тракийски аристократ, в чийто багажник бяха намерени трапезна керамика и италийски вносни стъклени съдове, в които се е пренасяло вино.

Това откритие помогна на историците категорично да се убедят как са изглеждали тракийските колесници. Това е подкрепено и от последните разкопки край село Караново.

Миналата година също бе открита запазена тракийска колесница. bpost.bg

ГДБОП разби организирана иманярска група

Археолозите откриха златна находка край село Татул

“Нешънъл джиографик”: Българската треска за злато

 


Сходни връзки

Археолози откриха посребрена тракийска колесница | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди