изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 16:17 EEST
Румен Петков: 47-ят конгрес на БСП ще е конгрес на политиката, а не на интригите    
Интервюта БСП е сериозната политическа сила в България, БСП е политическата сила, която носи основната отговорност за управлението на страната днес и утре, убеден е членът на ИБ на ВС на БСП

Г-н Петков, какво е настроението Ви часове преди 47 конгрес на БСП ?В каква атмосфера ще премине той? Ще има ли спорове, словесни битки, скандали между различните идейни течения, лобита, приятелски кръгове или дори между поколенията?


Да се говори за кръгове и лобита в БСП е много пресилено. Напротив, аз мисля, че това послание, което напоследък отправяме голяма част от членовете на Изпълнителното бюро, начело с лидера на БСП Сергей Станишев за консолидиране на партията около политиката е достатъчно ясно и пределно истинско. А за поколенията -в БСП, те няма какво да делят. Очевидно е, че сред всички останали политически сили у нас БСП е най-динамично променящата се партия у нас, с много активно участие на младите хора в управленските екипи и на партията, както на регионално, така и на национално ниво. 47-ят конгрес на БСП ще е конгрес на политиката, а не интригите, защото, пред нас има 3 ключови документи, които трябва да бъдат анализирани и приети -програмата на партията, политическата рамка, с която ще излезем пред избирателите на предстоящите парламентарни избори и новия устав. Това ще е конгрес на политиката, а не на самоцелните сблъсъци, вредната конфронтация и в крайна сметка на никому ненужните интриги.

Възможна ли е смяна на лидера на партията? Мнозина смятат, че след като Вие се отказахте от кандидатурата , интрига в това отношение няма да има.


На конгреса ще се говори само за политика и по никакъв начин, днес в БСП, лидерският въпрос не стои на дневен ред. Ние сме сериозна партия, пред нас има един много тежък период , на едни много тежки избори. Ние търсим успеха, спечелването им и то в името на обществения и националния интерес. За нас, участието във властта не е и не може да бъде самоцел, каквато е, за съжаление, за някои от другите политически сили.

Да приемем, че този конгрес премине в тиха и спокойна обстановка и в него ще се говори единствено и само за политика, но в медийното пространство обаче се говори за провеждането и на още един, той може би ще бъде организационен. Ще се състои ли той?


В новия устав ясно са написани правомощията и на Висшия съвет на БСП и на постоянно действащия конгрес до изтичането на мандата, така че спекулации е имало и вероятно ще има и в бъдеще. Не бива да се правят заклинания, че веднага след изборите ще има някакъв драматичен конгрес, напротив, аз държа да подчертая, че ако ние сме достатъчно мобилизирани, което ще рече методични в работата си до предстоящите избори, ние ще ги спечелим. Според мен, днес въпросът пред БСП е как и с колко да спечели изборите, а не какъв конгрес ще прави след тях.

От лявото крило поискаха промяна в устава, чрез която членовете на Изпълнителното бюро да имат повече власт за сметка на лидера. Не се ли превръща промяната на устава в противоборство на идейни течения с една едничка цел присъствие във Висшия съвет на БСП и Изпълнителното бюро?


Кой ще влезе в Изпълнителното бюро, а от там и във Висшия съвет на БСП в крайна сметка решава партията и ние, не случайно осигурихме едно по-широко делегатско представителство, за да бъде партията по-добре представена, в по-голяма пълнота . Не бива да се счита, че на конгреса ще има сблъсък и то на такава основа лявото крило и другите. Всички ние сме в лявата социалистическа партия . Да има очевидно идейни течения, има и хора, които имат един начин на виждане, други друг, но не мисля, че точно това ще предопредели състава на ръководните органи на партията.

Отпадналият текст в платформата, относно олигарсите, предизвика широко медийно обсъждане . Според Вас, имат ли място богатите хора в политиката и конкретно в БСП? Има ли олигарси във вашата партия?


Първо, донякъде съм щастлив от факта, че всички документи на БСП се следят с такова внимание от медиите и от българското общество като цяло, защото, всъщност БСП е сериозната политическа сила в България , БСП е политическата сила, която носи основната отговорност за управлението на страната днес и утре. В крайна сметка този интерес към стратегически за партията платформи и документи е напълно разбираем. Да Ви попитам аз - какво е олигарх ? Какво е олигарх в българските условия.? В момента, в който ми отговорите и аз ще продължа с моят отговор.

Срастване на икономическата с политическата власт, с една дума мафия , свързана с политиците.


Правилно определение, но в БСП няма и не може да има място за мафиоти. Когато говорим за това, че един човек е заможен трябва да сме със съзнанието и как е станал такъв . Ако той е станал заможен с честен труд, или със своята оперативност, добра подготовка -икономическа или финансова. Заможен, в резултат на работа, на интелектуален труд, на възможности, които използва пълноценно е едно, но, ако говорим за човек, който не може да обясни богатството си, тогава не трябва да се произнася орган като Висшия съвет, а прокуратурата . БСП не е партията, която ще сбърка двата жанра . Аз не знам някъде в демократичните общества да е казано, че заможните хора нямат място в политиката . Казвам го с риск, разбира се, да събудя неодобрение и по-добре да си станал заможен и да търсиш обществено и политическо признание, а не да влезеш в политиката и чрез нея да станеш заможен .

Разнопосочни мненията в партията ви "за" или "против" ГЕРБ . Словесната атака между кмет и премиер ще направи ли създаването на бъдеща коалиция мисията невъзможна?


От днес да се гадае за една следваща коалиционна конструкция ми се струва рано

Изкушавам се да Ви питам и за книгата на Юрген Рот. В нея има много неверни факти и данни. Случайна ли е появата й точно преди конгреса и смятате ли да издирите поръчителя й?


Вие сте любител на меките изрази - вътре няма неверни данни, вътре има откровени лъжи, затова и аз ще го съдя, заради тези лъжи. За мен лично, появата на книгата, с всички тези лъжи, точно преди конгреса, никак не е случайна и въпросът е кой плати издаването на книгата, кой плати идването му и пребиваването на автора й в България, както и презентациите и пресконференциите . Кой плати това удоволствие? Когато имаме отговор на този въпрос, тогава и ще имаме яснотата кой имаше интерес всичко това да се случи.

Ще има ли основание БСП след парламентарните избори догодина, с гордо вдигнато чело да каже, както в рекламния предконгресен клип с трамвая -"Сергей , тук са и идеите, и мечтите.". Ще бъдат ли същите и идеите, и мечтите след изборите? Ще се преборите ли за първа политическа сила в следващия парламент?


Само ние можем да си попречим да бъдем първа политическа сила с непремерени изказвания на някои наши дейци, със самоцелни атаки или с поведение, което не отговаря на общия интерес, а бих казал и на обществения интерес, така че, за мен няма никакво съмнение, че ние трябва да се борим за спечелването на изборите, което означава първа политическа сила . А мечтите и идеите на партията не са само в трамвая, а най-вече в сърцата .Мечтите и идеите се разнасят и по улиците - понякога мръсни, понякога тъмни, но това не затъмнява блясъка на мечтите на социалистите.

Ивелина Оприкова, спец. кор. на НДТ в Народното събрание

 


Сходни връзки

Румен Петков: 47-ят конгрес на БСП ще е конгрес на политиката, а не на интригите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди