изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:15 EEST
УВЕЛИЧАВА СЕ ОПАСНОСТТА ОТ ПОЖАРИ    
Ред и сигурност
С настъпване на есенно-зимния отоплителен сезон опасността от пожари значително се увеличава, алармират от Областната дирекция на МВР в Добрич.

Статистиката сочи, че през този период на м. г. в Добричка област са възникнали 23 пожара с двама загинали, а само до момента запалванията, свързани с отоплителния сезон, са 19, с една жертва.
За началния период на отоплителния сезон е характерна подготовката на отоплителните уреди, димоотводните канали, проверка на ел. инсталацията. Особено внимание заслужава локалното отопление на сгради и помещения. Причина за възникване на пожари при него е използването на нестандартни уреди и съоръжения, чието изпълнение е импровизация, без съответствие с държавния стандарт и противопожарните изисквания. Такива са горивни камери от приспособени метални варели за печките с твърдо гориво, липса на устройството за дозиране на горивото, горивна камера без необходимата огнеустойчивост и незащитен от лъчистата топлина резервоар на нафтовите печки и др. Друга важна причина за пожари е използването на технически неизправни отоплителни инсталации, съоръжения и уреди, които са употребявани продължително време. Някои често срещани неизправности са: повреда в горелката, износване и прогряване на корпусите, разбити врати и капаци, неплътно сглобени и неукрепени стабилно димоотводни страни и др.
Добричките огнеборци дават съвети как да се използват отоплителните уреди, за да не се стигне до пожар. При използване на печки с твърдо гориво под тях трябва да има негорими подложки. Минималното разстояние между печката, димоотводните й тръби и горимите конструкции и материали да бъде 80 см. Не трябва да се използва друг вид гориво, освен предвиденото за определен вид печки, не се допуска разпалването на печките с леснозапалими или горими течности. Димоотводните тръби и комините трябва редовно да се почистват от натрупани сажди. Помещенията, в които се използват газови уреди за отопление, трябва да имат постоянна естествена вентилация с възможност за проветряване и изтичане на газта от най-ниската точка на помещението. Подмяната на празни бутилки с пълни да се извършва при затворени редуцирвентили и при отсъствие на огън и искри. Не се разрешава съхраняването на празни и пълни бутилки в помещения под нивото на околния терен, в складове и вентилационни шахти, близо до отоплителни устройства или в помещения с температура над 40 0С, както и в общи стълбища и тавани и по пътища за евакуация. При използване на електрически уреди трябва да се следи предвидената максимална консумативна мощност да не води до претоварване на захранващата ги ел. мрежа. Под всички ел. печки да се поставят топлоизолационни негорими подложки. НДТ
 


Сходни връзки

УВЕЛИЧАВА СЕ ОПАСНОСТТА ОТ ПОЖАРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди