изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:20 EEST
РОДИТЕЛИ ИСКАТ ОБЩИНАТА ДА ИЗДЪРЖА ДЕТСКИТЕ СИ ГРАДИНИ    
НовиниТе негодуват, защото всеки месец им искат пари за салфетки, тоалетна хартия, вода и т.н.

В отворено писмо до кмета на Добрич Детелина Николова родители на деца, които посещават ЦДГ № 8 "Бодра смяна", негодуват срещу ежемесечното събиране на допълнителни средства, извън нормативно определената такса от 35 лева. Авторите на писмото припомнят, че увеличението на таксата през април т.г. е било обосновано с мотива, че новата стойност ще позволи детските градини да посрещат разходите за консумативи, вместо да изискват покриването им от родителите, които вече заплащат таксите. Независимо от това обаче събирането на допълнителни средства продължава, жалват се родителите. "Въпреки, че на преподавателите в отделните групи е забранено според правилата, да събират пари, те го правят непрекъснато. Това се налага за закупуването на необходимите салфетки, вода, тоалетна хартия, сапун и др." - се посочва в писмото и се допълва, че така таксата набъбва до 40-50 лева месечно. Родителите припомнят, че в съседни на Добрич градове тези консумативи се поемат за сметка на бюджета. Във Варна и Бургас, например, е забранено с изрична заповед на кмета да се събират каквито и да е допълнителни средства в забавачниците. "В Каварна таксата е 1 лев на присъствен ден, а и детските градини изглеждат много по-добре, като никой не иска средства за сапун от родителите" - се посочва още в писмото.
Родителите настояват за отговор отстрана на община Добрич - за какво точно отива таксата на едно добричко дете в общинска детска градина и защо се смята, че "добричките деца не бива да ползват сапун и салфетки, а само да бъдат хранени и отоплявани". Те са категорични, че подобни проблеми съществуват и в останалите детски градини в Добрич.
НДТ очаква становището по проблема и на общината, която потърсихме за коментар в петък. За мнение се обърнахме и към началника на отдел "Образование" Нейчо Нейчев, но вчера не успяхме да се свържем с него.
 


Сходни връзки

РОДИТЕЛИ ИСКАТ ОБЩИНАТА ДА ИЗДЪРЖА ДЕТСКИТЕ СИ ГРАДИНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди