изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 03:48 EEST
ТРЕТА ЧАСТ: Велизар Енчев, Георги Коритаров, Светла Василева в ТВ СКАТ    
Интервюта

ТРЕТА ЧАСТ

Георги Коритаров, журналист; Светла Василева, председател на съвета на директорите на „Топлофикация - Правец” в предаването „Дискусионно студио” на ТВ СКАТ, 24 ноември 2008 г. Водещ - Велизар Енчев.



Георги Коритаров: Така. Аз искам да продължа. Вие ме попитахме дали ще съдя г-н Златев.
Велизар Енчев: Това е въпрос май и на Кеворкян, да.
Георги Коритаров: Така. Да. Аз искам господин Златев да ме съди. Защото той отправя обвиненията. Той твърди, че има някакви основания да бъда съден. Би било най-наивното и глупаво нещо човек да се въвлече в инерцията на внушенията и да се поддаде на това, вместо да доведе извеждането на истината докрай, да се впусне сам в битки, които по-добре да бъдат водени пред съд, ако аз бъда подсъдим, ако има някакви доказателства за това. Разбирате ли?
Велизар Енчев: Но господин Златев заяви и госпожа Дияна Дамянова заявиха, че повече няма да се занимават, тъй като са доволни от уволнението.
Георги Коритаров: Не, не. Значи това означава, че целта е била уволнението.
Велизар Енчев: Уволнение, да.
Георги Коритаров: Защото кое е по-важно в една правова държава? Да се потърси отговорност, ако има нарушения на закона, или да бъде уволнен журналист? И още нещо искам да кажа обаче по текста.
Велизар Енчев: Да, слушам ви.
Георги Коритаров: Категорично искам да кажа, че предаването „Здравей, България” ставаше все по-прекрасно и по-прекрасно и все по-професионално и по-професионално. То не е било изградено от, както пише Кеворкян, „от фекалии, които са значителна част от конструкциите на Коритаров”. Защо няма да се спирам на арогантността на езика на Кеворк Кеворкян? Защото той не е достоен дори за временни сътрудници на Шесто управление на бившата ДС.
Велизар Енчев: Добър вечер. Имаме...
Георги Коритаров: И още нещо искам да кажа.
Велизар Енчев: Да чуем зрителите все пак.
Георги Коритаров: По темата за топките искам да кажа.
Велизар Енчев: Кои топки?
Георги Коритаров: „Хванат за топките, Коритаров не направи две неща”. Искам да кажа нещо, защото е важно. Господин Кеворкян, дами и господа, извинете, че ще вляза в стилистиката на господин Кеворкян. Но моите топки са железни и високо волтови. Който ги хване или се докосне до тях, може да умре.
Велизар Енчев: Добър вечер, уважаеми зрители. След близо час и половина при една изключителна активност на вашето гласуване имате думата по темата на деня, за първи път не казвам темите на деня, една тема имаме тази вечер. Слушам ви, добър вечер.
Зрител: Не прави чест на господин Коритаров, тъй като той е една подлога на турците и второ, хвали се с похвалата на един шумкар. Такива хора не заслужават да бъдат в Телевизия СКАТ.
Велизар Енчев: Това ли беше вашето мнение?
Георги Коритаров: Той отговори.
Велизар Енчев: Да, да, да.
Георги Коритаров: Горд съм, че такъв човек е бил приятел на моето семейство, горд съм, че той е бил участник в антифашистката съпротива в България. Аз съм такъв, какъвто съм. Отново подчертавам, че стоя на позициите за правото на българските турци както да имат втора джамия в София, в по-широк контекст на българските мюсюлмани, така и да упражняват всички останали свои права. Аз съм поканен в Телевизия СКАТ и дойдох. Но дойдох като личност, защото вярвам, че и Телевизия СКАТ спазва принципите на свободата на словото. Затова съм тук и въпреки различията ни, ние водим този разговор.
Велизар Енчев: Добър вечер, уважаеми зрители. Вие сте в ефир. Слушаме ви. Добър вечер.
Зрител: Добър вечер.
Велизар Енчев: От къде се обаждате? Нека чуем географията на зрителския интерес тази вечер.
Зрител: Пловдив.
Велизар Енчев: От Пловдив. Слушаме ви, да.
Зрител: Първо, господин Коритаров е нищо. Второ, не мога да разбера как изтъква, че на една маса били с Бойко Борисов, той се обадил на Силва Зурлева и казал... Просто казва завоалирано, че се напили и Бойко Борисов се обажда, прави си шеги и каквото каже той, това се случва. Така ли е, или не? Друг въпрос засега нямам.
Велизар Енчев: Благодаря.
Георги Коритаров: Аз съм свикнал да получавам всякакви определения. Приемам ги с усмивка. Мисля, че това, което питат зрителите на Телевизия СКАТ, е част от особеностите на българския публичен дебат. Аз съм се натъквал на редица такива случаи в ефира на Нова телевизия.
Велизар Енчев: Обаче две обаждания, двете негативни срещу вас. А от гласувалите при огромна активност, 84 процента са за вас. Това са хората, които гласуват със SMS-и. Добър вечер, уважаеми зрители. Слушаме ви. Виждате, че има някакво разминаване между телефонната линия и мнението по телефона и гласуващите със SMS-и. Изключително голяма разлика. Амплитудата е голяма. Добър вечер. Слушаме ви.
Зрител: Добър вечер. Неда Карска съм, от Ямбол.
Велизар Енчев: Да, заповядайте.
Зрител: Искам да поздравя вас и вашите гости. Това са безкрайно смели хора. Преди няколко вечери бях гост в Телевизия СКАТ, в „Паралакс”., при господин Касабов.
Велизар Енчев: Да.
Зрител: Тази вечер брат ми беше нападнат на Тагаревското ханче и пребит. Просто орисията на хора, които казват истината, е такава като тази на господин Коритаров. Това е държавата, в която живеем. Изказвам възмущението си от неговото уволнение. Благодаря.
Велизар Енчев: Благодаря ви за вашето включване, госпожо. Добър вечер. Следващ зрител. Слушаме ви. До края на предаването, доколкото разбирам, то вече се удължава доста, остават около 25 минути.
Зрител: Добър вечер.
Велизар Енчев: Слушам ви. Вие сте в ефир.
Зрител: От Пловдив съм и аз. Искам да кажа най-напред за Коритаров, че той е наистина един от най-добрите журналисти. Прави ми впечатление, че като Малкия принц. Като зададе един въпрос и докато не се отговори не оставя събеседника. Единственото, което на мен ми е правило впечатление, не сме го одобрявали, че много му личеше това, че, бих го казал, мразеше МВР-то. Но от друга пък страна, най-силното предаване беше, където наистина постави Юрген Рот, германеца, на място, когато се видя, че има фактически грешки, нали. Тогава той би трябвало да получи много похвали, а пък сега разбирам, че нещата са се обърнали. С други думи, съжалявам, че няма да го гледаме в най-гледаната телевизия, но смятам, че той пак ще си намери място.
Велизар Енчев: Благодаря. Въпрос към вас. Къде ще си намерите място, тъй като зрителят казва, че ще си намерите място някъде? Мислили ли сте къде ще работите?
Георги Коритаров: Във всеки случай, някъде под слънцето ще бъде това място.
Велизар Енчев: Това е ясно. В коя телевизия?
Георги Коритаров: Не съм решил.
Велизар Енчев: Още имате ли предложения от телевизии? Без да казвате кои. Имате ли до този час?
Георги Коритаров: Предпочитам да обмисля всичко на спокойствие.
Велизар Енчев: Разбирам.
Георги Коритаров: Защото си давам сметка, че медийната среда в момента в България и обществената среда, много се радвам, че този случай с мен става повод за такава болезнена проверка на тази среда, като че ли не са съвсем проветриви и подходящи за сериозна журналистика. Ако някой ден направя нещо, то това би трябвало да бъде ярък контрапункт на целия фалш и лицемерие, който прозира зад обясненията както на редица хора, които стоят зад решението да разбият екипа на „Здравей, България”, така и на цялото това активно мероприятие.
Велизар Енчев: Добър вечер, уважаеми зрители. Вие сте в ефир. Слушаме ви.
Зрител: Ало?
Велизар Енчев: Добър вечер.
Зрител: Добър вечер. Аз днес сутринта разбрах за уволнението на господин Коритаров и трябва да ви кажа, че бях потресен. Това е един журналист, който, по мое мнение, е един от най-добрите, да не казвам най-добрият, за да не обидя някои други. Но той наистина е един журналист, който може да го слушаме с внимание, уважение и с разбиране. Изключително умно момче, да не ми се обиди, че казвам момче. И днес виждах как си беше подвесена и Лора Крумова, че го няма. И трябва да ви кажа, че аз си пускам телевизора на Нова ТВ още един месец, докато е Лора Крумова. Ако не го върнат Коритаров в Нова ТВ, аз повече няма никога да включа Нова ТВ. И искам последно да му кажа, Жорка, горе главата!
Велизар Енчев: Само един въпрос, откъде се обаждате?
Зрител: Аз се обаждам от София.
Велизар Енчев: Благодаря.
Зрител: Казвам се Иван Танев и...
Велизар Енчев: Благодаря. Не питам за имената.
Зрител: ...съм симпатизант на Нова ТВ до днес.
Велизар Енчев: До днес сте симпатизант на Нова ТВ. Добър вечер. Следващ зрител. Вие сте в ефир. Добър вечер.
Зрител: Ало?
Велизар Енчев: Да, заповядайте. Откъде звъните?
Зрител: От Велинград.
Велизар Енчев: Да? Слушаме ви.
Зрител: Искам да кажа за господин Коритаров. Той е един от най-големите журналисти, според мене. Но нека си спомни за Кеворк Кеворкян, че по времето на комунизма той беше един от най-големите журналисти. Така че Кеворк да си вземе поука от само себе си.
Велизар Енчев: Благодаря. Друг въпрос имате ли, мнение също?
Зрител: Благодаря.
Велизар Енчев: Благодаря и аз. Добър вечер. Следващ зрител. Слушаме ви. Добър вечер.
Зрител: Ало, добър вечер.
Велизар Енчев: Всъщност би било интересно, ако включим Кеворк Кеворкян по телефона, но той е написал всичко вътре. Добър вечер, слушаме ви.
Зрител: Добър вечер. Много съжалявам за господин Коритаров. Действително, не както другите зрители се изказват, един от най-големите журналисти, но мисля, че неговото място ще бъде най-подходящо във вашата телевизия, тъй като, ако Валери Симеонов, ставате страхотен тандем. Вие, Велизар Енчев, Солаков и Коритаров, ще бъде блестящо неговото място във вашата телевизия, господин Енчев.
Велизар Енчев: Откъде се обаждате?
Зрител: От Враца се обаждаме.
Велизар Енчев: В „Топлофикация – Враца” всичко наред ли е? Ковачки събира ли ви парите с охранители?
Зрител: Това мене не ме интересува. Аз съм само за предаването.
Велизар Енчев: Благодаря за вашето включване. Добър вечер, следващ зрител.
Зрител: Добър вечер, господин Енчев. Значи, аз съм от онези 14%, които смятат, че уволнението на господин Коритаров е правилно.
Велизар Енчев: Вече са 16. 16% смятат, че уволнението е правилно.
Зрител: Да, аз мисля, че те ще станат и повече. Защото са му, така, прекалено демократични разбиранията за нашата държава, като имаме предвид ОМО „Илинден”, втора джамия в София. Значи, ние не живеем в правова държава, господин Коритаров, и вие го разбрахте това нещо. България не е дори държава. Заради това ще ви уволняват, ако сте в такива телевизии като Нова телевизия, като БТВ или други, ще ви уволняват, няма начин, но ако сте в СКАТ, може би няма да ви уволнят, защото тогава ще говорите наистина свободно. Това е демократичната телевизия за България.
Велизар Енчев: Бихте ли желали да отговорите, господин Коритаров? Вие останете в ефир.
Георги Коритаров: Аз казах това, което мисля както по проблема за втората джамия, така и за ОМО „Илинден”. И за да не влизаме в специализиран експертен дебат с колегата Велизар Енчев, можем да оставим този разговор за някой друг път. Ако аз...
Велизар Енчев: Такава ни и беше предварителната договорка – че ще говорим само за вашето уволнение, а не по темата за джамията, така че да го остави наистина за друг път.
Георги Коритаров: Да. Ако аз се върна в телевизионен ефир, това ще бъде само когато съм убеден, че моето завръщане ще бъде пример за възможността да се прави наистина сериозна и алтернативна на онази, която е в момента, журналистика, защото България има нужда от сериозен дебат, от сериозно осмисляне на проблемите си, България има нужда от сериозни медии и посредници и за да бъде възможно това, разбира се, е необходима трибуна.
Велизар Енчев: А вярно ли е, че новите собственици на Нова телевизия са в момента, имат намерението да превърнат Нова телевизия в женска телевизия, да свалят доста политически предавания, телевизията да бъде повече „Биг Брадър”, а по-малко политика, общество и социални проблеми и че всъщност това намерение на новите шведски собственици е съгласувано в известна степен икономически с руски олигарси, руски компании, които имат дял, и обратно. Шведите имат дял в руски компании. Вярно ли е това, говори ли се в Нова ТВ?
Георги Коритаров: За това, дали шведите имат дял или преплитане на интереси с руски олигарси, не се говори, защото не се знае. Поне за мене това е новина.
Велизар Енчев: Поне се пише в някои медии. Пише се.
Георги Коритаров: Но за мене това е току-що научена информация. Колкото до намерението да става женска телевизия, да, такава идея има.
Велизар Енчев: Чия е тази идея?
Георги Коритаров: На новите собственици и на мениджмънта, който идва от тяхно име, но това може би би редуцирало по някакъв начин предаванията или би ги, може би някои от тях вече няма да бъдат в ефир, както е предаването на колегата Крум Савов. Но пък аз мисля, че това, че една телевизия би била ориентирана към жени, не означава, че тя не трябва да бъде сериозна. Защото жените също имат сериозно отношение към живота и към проблемите, има достатъчно жени, включително и в световната политика, Ципи Ливни в Израел, покойната Беназир Бхуто, Маргарет Тачер и други, които са доказателство за ролята, която могат да играят жените.
Велизар Енчев: Нека да допълня и аз. Аз смятам, че ако това се направи от Нова ТВ, това ще й срути рейтинга. Добър вечер, уважаеми зрители, слушаме ви. Все пак, една ефирна телевизия би трябвало да бъде обществена, национална, социална и политическа. Всичко в България е политика. Добър вечер.
Зрител: Добър вечер, господин Енчев. Обаждам се от София. Поздравления за господин Коритаров. Бих му предложил, освен с усмивка, да гледа и със снизхождение. И да знае, че ако истината боли, то не значи, че лъжата лекува. Жалко, че българският народ трябва да изтърпява още такива неща. Вие сте един светъл лъч, че като се изобличават отрицателните тенденции и неща в нашето лошо ежедневие, ние сме стигнали по-бързо до това, до което искаме, но това е положението. Ще се надявам да ви видя скоро в друга телевизия. И действително да продължите вашето дело, а защо не и с Лора?
Велизар Енчев: Благодаря за вашето включване. Уважаеми колеги от режисьорската апаратна, има ли възможност да включим в последните минути, тъй като получихме вестника наистина малко изненадващо, господин Кеворк Кеворкян? Няма такава възможност. Благодаря. Следващ зрител? Добър вечер. Слушам ви. Добър вечер, вие сте в ефир.
Зрител: Добре. Благодаря ви. Уважавам господин Коритаров. Той наистина е един от ведущите и знаещи журналисти, които са толкова малко по нашите телевизионни екрани. Лошото е, че се случи уволнението му след хубавата статия на Кеворк Кеворкян във вестник „Труд”, след като той разнищи оня самозван журналист от Германия, който оплю нашата държава.
Велизар Енчев: Но днес господин Кеворкян, в утрешния брой има силно критичен материал към господин Коритаров.
Зрител: Да, нека да има критично. Аз на Кеворк му вярвам, защото той пък е аналитичен и с тънък хумор успява да посочи много недъзи на нашето общество и на нашата журналистика.
Велизар Енчев: Останете в ефир. Господин Коритаров иска да допълни. Да?
Зрител: Но нека да си довърша. Господин Коритаров, вие сте наистина добър журналист. Няма такъв като вас /.../. Но вие вървяхте по ръба на бръснача. И ако искате да има свободна журналистика, няма да стане тая работа, защото трябва да защитаваш интересите на собственика. Направете си телевизия и говорете там свободно, както в „Свободна Европа” беше.
Велизар Енчев: Да. господин Коритаров?
Зрител: Където и да идете, няма да се получи.
Георги Коритаров: Вижте, аз си давам сметка, че е твърде голям рискът да се върви по ръба на бръснача. Госпожа Светла Василева след предаването, предупреди ме, че върху мен ще бъде оказан огромен натиск. Аз наистина не повярвах...
Светла Василева: Вие обаче не ми повярвахте.
Георги Коритаров: ... в такава степен. Ето го резултатът. Аз не съжалявам, че съм вървял по ръба на бръснача. Винаги ще вървя по ръба на бръснача.
Но искам да се върна към текста на Кеворкян. Щях да пропусна един от най-важните фрагменти. Чета ви: „Някакъв Павел Станчев доскоро наблюдаваше например предаването „Здравей, България”. Той си е един чист чиновник, който няма нищо общо с нашия занаят. Той дори не би могъл да бъде политически посредник, понеже повечето политици биха си задали въпроса, кой е този тип.” Това е въпросът, кой е този тип? Това е буквален цитат от текста на Кеворк Кеворкян. Искам да кажа. Павел Станчев е човекът, на когото предаването „Здравей, България” дължи шанса си да усети въздуха на свободата, дори и в обстановката, създадена от преди това в Нова ТВ. Павел Станчев е човекът, който окрили екипа на „Здравей, България” през тези години, докато имахме съприкосновение. Павел Станчев може и да е неизвестен за Кеворк Кеворкян, защото той поставя въпроса - кой е този тип. Но Павел Станчев е човек, който ще остане мой личен много добър и много скъп приятел, както и на целия ни екип.
Велизар Енчев: Добър вечер, уважаеми зрители. Вие сте в ефир. Остават още пет минути. Слушаме вашите гласове.
Зрител: Добър вечер.
Велизар Енчев: Добър вечер. От къде се обаждате?
Зрител: Обаждам се от град Балчик, казвам се Георги Марчев. И първото нещо, което научих, когато кацнах на летището в София, беше уволнението на г-н Коритаров. Бих искал да сравня неговата съдба със съдбата на германския писател Гюнтер Грас, носител на Нобелова премия за литература, който повече от 40 години чака, за да признае членството си във Вафен-СС, но въпреки това той продължава да бъде уважаван като професионалист литератор и в Германия, и в целия свят. Личната драма на г-н Коритаров, разбира се, ще се осветли в следващите му професионални изяви в бъдеще. Но тук бих искал да направя едно сравнение с реакцията към обругавания г-н Юрген Рот в България от бившия вътрешен министър Румен Петков, който го нарече с всякакви епитети, които не правят чест на един български министър. Г-н Юрген Рот, без да бъда негов адвокат, познавам повече от 30 години като човек, който се е загърбвал с ваденето, с чистенето на авгиевите обори на почти всички западногермански правителства и на много други западни деятели. Никой от тези засегнати негови политически врагове, да го нарека така, не са си позволявали този долен жаргонен език, какъвто си позволи г-н Румен Петков.
Георги Коритаров: Да, наистина езикът на г-н Румен Петков преминаваше, меко казано, определена граница, дори и на най-смелите представи за недобро политическо възпитание. Аз обаче искам да кажа нещо за сравнението с Гюнтер Грас. Гюнтер Грас е човек от изключителен мащаб, талант от световна величина, личност, преосмислила болезнено тръгването си от участието в Вафен-СС до изграждането му като един убеден писател демократ. Аз много внимателно прочетох неговия роман "Да люспиш лука" мисля, че се казваше. Талантът на Гюнтер Грас е толкова силен, че миналото може да бъде осмислено по съвсем различен начин, още повече, че той дава много определения за нацизма, така, както го е разбирал навремето. Искам да кажа, че както Гюнтер Грас, така и антифашистката писателка Анна Зегерс в романа си „Седмия кръст” казват нещо много интересно, особено съм впечатлен от думите на Анна Зегерс в „Седмия кръст”. Тя казва – маршовете на нацистите бяха такива, че майките сами тичаха да записват децата си в СС. Защо казвам това? Защото всяко поколение и всяка личност минава през своите идейни заблуди. Не е грях, че си бил в заблуда. Грях би било, ако не си я признаеш. Човек има правото да се развива. Гюнтер Грас е такава величина, че е нескромно да бъда сравняван дори в какъвто и да е контекст с него, но както той се е развил, така ще се развивам и аз.
Велизар Енчев: Директен въпрос. Вярно ли е, че вече сте следствен и ще бъдете на разпит в Националната следствена служба (НСлС), така ли е?
Георги Коритаров: Имате предвид какво?
Велизар Енчев: Ще бъдете викан, официално съобщение от НСлС, за да дадете показания по делото срещу братя Галеви, които в предаване по Нова телевизия, сутрешния блок са изнесли някаква информация. Братя Галеви, които пък имат друг свой град, Дупница.
Георги Коритаров: Братя Галеви дойдоха...
Велизар Енчев: Вие сте сега като свидетел.
Георги Коритаров: ... дойдоха в моето предаване и това, което показаха, бяха протоколите от направените при тях обиски, протоколи, в чийто текст се четеше единствено, че не са открити никакви уличаващи доказателства и никакви материали, които да бъдат използвани срещу тях.
Велизар Енчев: И те ги показаха, както сега аз показвам този лист.
Георги Коритаров: Те ги показаха. Веднага след това беше образувано някакво производство или проверка за разгласяване на следствена тайна, а нашият екип получи официално писмо от НСлС, че ще бъдем викани на разпит. Още тогава аз казах, че не участвам в подобен фарс...
Велизар Енчев: Няма да отидете в Националното следствие?
Георги Коритаров: ... и няма да отида доброволно в Националното следствие.
Велизар Енчев: Искате да кажете, че... Имате ли призовка?
Георги Коритаров: Не, нямам призовка.
Велизар Енчев: Когато получите призовката, това е официално съобщение, вие няма да се отзовете на тази призовка?
Георги Коритаров: Аз няма да се отзова доброволно на тази призовка?
Велизар Енчев: А може би няма да се подпишете, че сте получили призовката?
Георги Коритаров: Независимо дали ще подпиша или не...
Велизар Енчев: Няма да се отзовете на този...
Георги Коритаров: Официално съобщение ли е, от къде е дошло?
Велизар Енчев: Не, това е съобщение от миналата седмица, но официално излезе по всички телевизии, че вие ще бъдете викан в Националното следствие по „братя Галеви” като свидетел, тъй като сте дали думата на братя Галеви.
Георги Коритаров: Винаги бих дал думата на всеки, защото публичният разговор е най-важната форма да бъде защитена и изяснена една фактология, да бъде отстоявана истината. Казвам това, което казах и в (...).
Велизар Енчев: Забележете, в рамките на една седмица колко неща ви се струпват на главата –викат ви в следствието, уволняват ви в Нова телевизия. Но това е животът. Добър вечер, уважаеми зрители. Имаме зрител и по-точно на компютъра ми изписват, греша ли, добре ли виждам, на компютъра ми пишат, че на линията е Кеворк Кеворкян, така ли е или греша?
Кеворк Кеворкян: Така е, драги.


Следва...

 


Сходни връзки

ТРЕТА ЧАСТ: Велизар Енчев, Георги Коритаров, Светла Василева в ТВ СКАТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди