изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:53 EEST
АГРОВЕДОМСТВОТО ОПРЕДЕЛИ ЯЗОВИРИТЕ ЗА РИБОЛОВ    
Лов и риболовМинистерството на земеделието разпредели ползването на държавните язовири, които са извън питейните зони, съобщи в началото на седмицата Dnevnik.bg.

За стопански рибилов и развъждане на аквакултури се предоставят 108 от водоемите, останалите 93 са предназначени за любителски риболов и за стопанисване от ловните сдружения. Това е записано в наредбата за ползването на държавните язовири, обнародвана в Държавен вестник. Тази наредба отваря вратите за любителите риболовци, които досега не можеха да стопанисват водните обекти като концесионерите. Ловностопанските сдружения трябва да изработят планове за управление на обектите и след тяхното одобрение ще поемат язовирите. Целта е любителите не само да практикуват любимите си спортове, но и да поддържат популацията от риба. "Готови сме с плановете за управление на 14 язовира и до края на седмицата ще ги внесем за одобрение в Изпълнителната агенция за рибарство и аквакултури" - съобщи Валентин Симов от Съюза на ловците и риболовците в България. Сред тях са Жребчево, Александър Стамболийски и др. В проект на разработка са още 19 обекта, така че още през следващата година се очаква сдруженията да поемат и контрола върху водоемите. През последните години зачести бракониерството в държавните язовири и ловните сдружения поставиха искането си за одобрение на наредбата. Сдруженията ще инвестират в охрана и задължително годишно зарибяване на язовирите. Част от язовирите, в които се развъжда сладководна риба от концесионери, могат да се ползват още от риболовци любители, а също и за отглеждане на аквакултури - миди, скариди и др. Компаниите, които инвестират в аквакултури, задължително трябва да съгласуват с басейновите дирекции към екоминистерството съоръженията, които изграждат във водите на Черно море. При отглеждане на риба и други водни организми в мрежени клетки задължително ще се иска одобрение от екодирекциите, плюс оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС).
 


Сходни връзки

АГРОВЕДОМСТВОТО ОПРЕДЕЛИ ЯЗОВИРИТЕ ЗА РИБОЛОВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди