изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:05 EEST
Платежоспособното търсене определяло цената на хляба    
Икономика Цената на дребно на хляб тип „Добруджа" се е увеличила с 1,6 на сто в сравнение с миналата година, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров по време на парламентарния контрол. Той отговори на питане на независимия депутат Мария Капон за държавната намеса в политиката на ценообразуване в хлебопроизводството заради съмнения за картелни споразумения в бранша.

Министър Петър Димитров съобщи, че цената на дребно на хлебната пшеница за тази година в сравнение с миналата е намаляла с 52 процента, на брашното тип 500 – с 33 на сто, а на килограм хляб „Добруджа” със 7 процента.

Ако имаше комитет по цените, както беше едно време, той трябваше да наложи санкции, но цените се определят от пазара. Така министърът на икономиката отговори на твърденията на Мария Капон, че са налице картелни споразумения в бранша.

„Това, което можем да направим, е да информираме гражданите как вървят цените. И го правим всяка седмица”, каза Петър Димитров.

„Ще ви кажа, че в Плевен цената е 1,05-1,09 лв., в Пазарджик е 55 стотинки, в Септември е 45 стотинки”, отговори му Мария Капон.

„Ако в септември цената е по-ниска, вероятно платежоспособното търсене е по-ниско”, заяви министърът.

„Явно отдавна не сте купували хляб във Варна, защото щяхте да установите, че Варна, Плевен, Добрич, Хасково, Русе са много по-платежоспособни от София”, коментира Мария Капон.

Дарик Радио

 


Сходни връзки

Платежоспособното търсене определяло цената на хляба | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди