изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 03:27 EEST
Лодка еднодръвка, вероятно от Праисторическата епоха, е намерена на дъното на Черно море    
Новини София. Лодка еднодръвка, вероятно от Праисторическата епоха, е намерена на дъното на Черно море. Това съобщи за Агенция “Фокус” директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Снощи на 15 мили в морето, източно от Маслен нос - между Созопол и Приморско, риболовен кораб номер 27 от град Созопол е изкарал с рала си при риболов огромна лодка еднодръвка, която вероятно е от Праисторическата епоха.

„Подобни лодки еднодръвки, както и всякакви морски съдове, които са по-стари от 3 години, няма никъде по света, тъй като дървото изгнива, но в нашето море под определена дълбочина има разтворен сероводород, който запазва всички материали от органичен произход, каквото е дървото, от което е направена лодката, много добре”, обясни Димитров. „Лодката вероятно ще предизвиква огромен интерес сред учените от цял свят, тъй като такива неща не могат да се намерят в нито едно море, в нито един океан”, коментира проф. Димитров. В момента на созополското пристанище се правят опити лодката да бъде освободена от мрежите, свалена и транспортирана в музея на град Созопол. В операцията участват кметът на града Панайот Рейзи, собственикът на риболовната компания, чиято собственост е корабът – Петър Василев, археологът на созополският музей Димитър Недков.
Полицията още от снощи пази лодката и кораба.

Агенция “Фокус” припомня:
На 1 септември 2001 г. созополски рибари вадят от морето лодка от епохата на библейския потоп. Откритието е на 7 000 – 8 000 години и е първото подобно, намерено в морски води. Две такива лодки са открити досега във варненското и бургаските езера, също и в швейцарски езера, но никъде по света няма аналог изваден от морето. Уникалната лодка е напълно запазена, тъй като дървените изделия се консервират перфектно в Черно море на дълбочина над 90 м, където няма живи организми и кислород.
Проф. Божидар Димитров нарече откритието “Лодката на Ной”, тъй като датира точно от тази епоха. Според историка това уникално изделие ще привлече интересът на много световни изследователи и експерти. Лодката е открита от рибарски кораб.
 


Сходни връзки

Лодка еднодръвка, вероятно от Праисторическата епоха, е намерена на дъното на Черно море | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди