изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 13:45 EEST
"Румънците гласуваха за дясното, с мажоритарен избор и отхвърлиха лявата политика "    
По света Букурещ. Опозиционната Социалдемократическа партия (СДП) с председател Мирча Джоана е на първо място в днешните .парламентарни избори в Румъния На второ място е пропрезидентската Демократичнолиберална партия (ДЛП) с председател Емил Бок, а на трето - управляващата Националнолиберална партия (НЛП) на сегашния премиер Калин Попеску-Търичану. Четвърти е Демократичният съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) с председател Марко Бела.


Над 18 милиона граждани на Румъния избираха днес депутати в Камарата на депутатите и в Сената на първите парламентарни избори, които се произведоха по мажоритарна система. Броят на депутатските мандати - 315, може да се увеличи с максимум 18, които съгласно закона са запазени за граждански сдружения на национални малцинства, представени в Съвета на националните малцинства. Сенаторите - членовете на горната камара на румънския парламент, са 137.

Прогнозните резултати на социологическия Институт ИНСОМАР сочат, че СДП е начело в изборите за горната камара на парламента – Сената, с 35,9% от гласовете, огласени след затварянето на избирателните секции в 21 ч днес. ДЛП е 30,3%, следвана от НЛП на премиера Калин Попеску-Търичану с 20,4%. За Камарата на депутатите, по данни на ИНСОМАР, съюзът Социалдемократическа партия – Консервативна партия е получил 36,2% от гласовете, следван от ДЛП -30,3% и НЛП - с 20,4%.
Избирателната активност към 18 ч е достигнала 34,48%. В градовете са гласували 30,43% от гражданите, имащи право на вот, а в селските райони избирателната активност е била по-висока – 40,06%.

Лидерът на СДП Мирча Джоана каза след обявяването на прогнозните резултати, че социалдемократите трябва да оглавят новото правителство на страната. Социалдемократическата партия е силна партия, която заслужаваше да спечели изборите, посочи Джоана. По думите му социалдемократите са спечелили справедливо изборната надпревара.
Председателят на ДЛП Емил Бок заяви, че резултатът от изборите задължава демократлибералите да направят всичко възможно дясната политика да се наложи в новото правителство. Бок добави, че истинският победител на тези избори е „дясното” и десните политики. „В тази вечер, на тези избори, румънците гласуваха за дясното, с мажоритарен избор и отхвърлиха лявата политика като решение за кризисния период, който ни очаква”, каза партийният лидер.
Националнолибералната партия преди осем години получи 7% на парламентарните избори и израсна оттогава успоредно със страната. Това каза лидерът на партията и премиер на Румъния Калин Попеску-Търичану. Премиерът посочи, че неговото правителство е създало през четиригодишния си мандат 600 000 нови работни места – повече от всички нови работни места, открити от 1990 до 2004 година. По думите на Търичану либералите са решени да продължат реформите, които започнаха, докато бяха управляваща партия.
Румъния има нужда от стабилно правителство на мнозинството, каза лидерът на ДСУР Марко Бела. По думите му парламентарната група на Демократичния съюз на унгарците в Румъния ще има в новия парламент както и досега силна, а дори и по-силна парламентарна група."Скептиците сгрешиха, а онези, които вярваха в солидарността на нашите избиратели, на унгарското малцинство, бяха прави. Искаме да благодарим на всеки, гласувал за нас и ДСУР има предложения за реформи във всички основни сфери на нашия живот”, каза Марко Бела. Той изказа пожелание за успех на бъдещото правителство на Румъния в реформите в главните сектори. "Не зная колко партии в крайна сметка ще участват в управляващата коалиция, но имаме нужда от правителство на широкото мнозинство. Необходимо ни е правителство на мнозинството, което е стабилно и има ясен план за европейски реформи за Румъния", заяви лидерът на ДСУР. Дир.бг
 


Сходни връзки

"Румънците гласуваха за дясното, с мажоритарен избор и отхвърлиха лявата политика " | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди