изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:47 EEST
6 ДЕКЕМВРИ - НИКУЛДЕН    
Празници Православната църква чества св. Николай Чудотворец. Това е един от големите празници в българския народен календар. Той е в чест на светеца-покровител на водите, който пази хората от потоп и удавяне. Свети Никола властва над моретата, реките, езерата и над целия подводен свят (рибите, юдите, самовилите, халите, демоните). Нещо повече - ако небесните мълнии се падат на свети Илия, а подземният свят (мъртвите) - на арх. Михаил, то средната част, пространството между земята и небето, е частта на св. Никола.


В народните представи съществуват два образа на светеца - някъде той е крилат момък с изключителна физическа сила, летящ над моретата и бдящ над моряците и рибарите. Другаде пък го изобразяват като старец с дълга бяла брада, каквато е и християнската иконографска традиция. Вярва се също така, че св. Никола е патрон на търговците и кираджиите; помага на младите хора да се оженят.
Най-важното място в празника заема трапезата в чест на св. Никола. На нея задължително трябва да има прясна риба, главно - шаран. Рибата се пече увита в тесто, а ястието се нарича рибник. Шаранът се пълни с булгур, ориз, стафиди и орехи. Опичат се също и обредни хлябове - света Петка и свети Никола. Цялото семейство сяда на трапезата, а свещеникът я прекажда и после отрязва и взима опашката на рибника. Този обичай е останал от легендата, че св. Никола спасява гемия, бедстваща в морето, като запушва дупката й с шаран. Хлябът на обредната трапеза се разчупва от стопанина. Масата не се вдига цял ден, като - освен шарана, който е задължителен на трапезата, всички останали ястия са постни, защото текат Коледните пости. След обяда на мегдана се извива обичайното хоро, наричано някъде сглядно, тъй като на него се хващат всички моми, на които им предстои женитба. Много тържествено посрещат деня на св. Никола и именниците.
Празникът има и друга, много важна функция - той маркира времето на преход към зима и се счита, че от него започва същинската зима, зимните вихрушки и бури. Вярва се, че на Никулден вали първият сняг, който светецът "изтърсва" от брадата си. Никулден е повратен момент и за рибарите - той бележи края на есенно-зимния риболовен период. След него риболовът е забранен. Във връзка с представите за преход са и различните гадания за бъдещия цикъл - ако през деня е студено и вали сняг, годината ще е добра, ако е топло и сухо, реколтата ще е слаба.

Св. Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворец

Свт. Николай, Мир Ликийских архиепископ и чудотворец
Saint Nicholas the Wonderworker
(†  6 декември 342 г.)

Прaзнува се на 6 декември и на 9 май
Празник. Разрешава се вино, елей и риба

ЖИТИЕ НА СВЕТИ НИКОЛА

 


Сходни връзки

6 ДЕКЕМВРИ - НИКУЛДЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 2.55 секунди