изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 05:23 EEST
Почина руският патриарх Алексий Втори    
По света
Тази сутрин в резиденцията си в Переделкино край Москва е починал патриархът на Москва и цяла Русия Алексий Втори. Това съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА, позовавайки се на ръководителя на пресслужбата на Московската патриаршия свещеник Владимир Вигилянски.


Говорителят на руската православна църква каза, че патриархът е починал тази сутрин. Той не съобщи причините за внезапната му смърт. „Светият отец почина в резиденцията си в Переделкино (близо до Москва) тази сутрин“, уточни той, цитиран от руските агенции.
Алексий Втори оглавяваше руската православна църква от 1990 г.
Негово светейшество Алексий II e роден на 23 февруари 1929 г. и e шестнадесетият текущ патриарх на Москва, на цяла Русия и примас на православната църква. Родното му име е Алексей Михайлович Ридигер. Роден е в Талин, Естония в семейството на руски емигранти, посочва справка на БГНЕС. Произхожда от германската балтийска благородническа фамилия фон Рюдигер, част от която приела източното православие през 18 век.
Кариерата на епископ Алексий (Ридигер) започва през 1961 г., когато се издига в централните структури на Московската Патриаршия. На 14 ноември 1961 г. е назначен за заместник- председател на Отдела за външни църковни отношеия. На 23 юни 1964 г. е възведен в сан архиепископ, по-късно същата година е назначен за Управляващ делата на Московската Патриаршия и за постоянен член на Свещения Синод.
На 25 февруари 1968 е възведен в сан митрополит. През 1984 г. получава звание доктора по богословие, след като защитава дисертация на тема Очерци по история на Православието в Естония.
На 29 юли 1986 година Свещеният Синод "заточава" митрополит Алексей в Талинската епархия заради писмо, което той изпратил до Горбачов на 17 декември 1985 г. и в което му предлага да преразгледа отношенията между държавата и Църквата.
Избран е за патриарх на 7 юни 1990 г. - 40 дни след кончината на предишния руски патриарх Пимен, починал на 3 май 1990 г. Алексий Втори е първият руски патриарх в историята на Съветския съюз, избран без натиск от страна на държавното ръководство и чрез тайно гласуване.
Ватикана изрази своята „изненада“ и „болка“ от новината за смъртта на руския патриарх Алексий II, съобщи пресслужбата на Светия престол в кратко комюнике. DIR.BG
 


Сходни връзки

Почина руският патриарх Алексий Втори | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди