изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:00 EEST
Платеното майчинство става 1 година    
Политика
Платеното майчинство ще бъде увеличено от 9 на 12 месеца. Това беше решено на заседанието на Съвета на коалицията, на което повече от четири часа управляващите обсъждаха проектобюджета за следващата година.


Условието обаче жените да получават 90 на сто от заплатата си е през този период, е да са били осигурявани на този доход година преди раждането на детето, а не 6 месеца, както е в момента, това съобщиха от правителствената информационна служба, предаде БТА.
За противодействие на световната финансова криза ще се засилят буферите в Бюджет 2009. Запазват се основните макроикономически параметри, така както са приети на първо четене в проектозакона от Народното събрание, информираха още от кабинета. Ще бъде увеличен буферът в бюджета, който предвижда задържане на разходите от 7 на 10 на сто. По този начин отделните министерства ще могат да разполагат с до 90 процента от планираните разходи, а не с 93 на сто от тях, както бе планирано досега.
През следващата година е предвидено и значително увеличаване на капиталовите разходи - с близо 21 на сто спрямо 2008 г. Заложените публични капиталови разходи са близо 5,6 милиарда лева, което е значителен ресурс в подкрепа на икономиката.
От заложения в проектобюджета допълнителен инвестиционен пакет от 400 млн. лв. за национално субсидиране на земеделските производители ще бъдат осигурени 211 млн. лв. От оставащите 189 млн. лв. 94,5 млн. лв. ще бъдат за модернизиране на железопътната инфраструктура, а останалите за социално значими проекти, се казва още в съобщението.
Предвижда се и увеличаване на обезщетенията за безработицата. Ако в семейството на безработния има деца, в зависимост от техния брой ще се дава и процент от обезщетението, при условие, че те ходят на училище.
От 1 януари 2009 г. държавата ще се включи като трета страна в разпределението на осигурителната тежест за фонд "Пенсии" (по схемата 8:10:12, при която работникът участва с 8 процента, работодателят с 10 процента, а държавата с 12 на сто).
Индексацията на пенсиите ще е на 1 април и на 1 юли, уточни пред Дарик председателят на парламентарната бюджетна комисия Румен Овчаров. Приоритет ще са директните плащания за селскостопанските производители, за БДЖ, инфраструктурата и социално значимите проекти, отбеляза той.  dir.bg
 


Сходни връзки

Платеното майчинство става 1 година | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди