изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 07:30 EEST
в. Ди Пресе”: 250 млн. християни преследвани заради вярата си    
Коментари Всеки десети християнин в света е подложен на религиозни гонения и преследвания - пише в днешния си брой австрийския всекидневник “Ди Пресе”. В девет ислямски държави съществува закон, който заплашва със смъртна присъда всеки, който реши да смени исляма с християнската вяра. Отец Матиас бе осъден на пет години затвор.

Неговото прегрешение: коптският свещеник е покръстил в християнската вяра мюсюлманско семейство в египетската столица Кайро. Заради своята вяра отец Матиас бе обвинен от египетски съд в “предателство” и освен присъдата му е наложена солидна глоба.

Това не е изолиран случай, а симптоматична съдба за милиони християни по света. В момента в глобален мащаб 250 млн. християни са принудени да живеят в постоянен страх и под заплаха от смъртно наказание заради своята вяра. В 50 държави религиозните малцинства са застрашени от смъртно наказание, подложени са на гонения и депортации. По неофициална статистика всеки десети християнин в тези страни е жертва на своята религиозна принадлежност.

“В момента сме свидетели може би на най-мащабното преследваните на християните за всички времена” - заяви за в. “Ди Пресе” Йохан Марте, президент на християнската организация “Про Ориенти” и член на новосформираната платформа “Солидарност с преследваните християни”.

В редица ислямски държави и в комунистически Китай, както и в някои религиозно националистически държави като будистки Бутан християните открито са наричани “неверници”. Може би в най-сериозна опасност живеят вярващите в Северна Корея – свидетелства Индекса на преследваните за религиозни убеждения на американската неправителствена организация Open Doors, публикуван в сайта на организацията. Там има 220 000 християни, които не могат да признаят своята вяра, защото рискуват да бъдат подложени на репресии.

На следващите места сред най-опасните държави за християните се нареждат Саудитска Арабия и Иран.

През септември иранският парламент прие нов закон, който наказва смяната на исляма с християнството със смърт. “Наказанието за промяна на вярата е обесване за мъжете и убиване с камъни за жените” - информира Катарина Гриб от “Международната организация за човешки права. Същата участ заплашва новопокръстени в общо девет държави – сред тях Афганистан и Саудитска Арабия.

Проблемът се усложнява от факта, че в редица държави тази политика се провежда не от официалната държава, а от различни фундаменталистки и екстремистки религиозни организации, чиято дейност се толерира от официалните власти.

От август насам най-сериозна ескалация на религиозните страсти се забелязва в Индия. След като християни бяха обвинени, че са причинили смъртта на хиндуистки свещеник се стигна до религиозни изстъпления, в резултат на които само в района на Ориса бяха убити 500 християни, а други 50 000 бяха принудени да се спасят с бягство.

“Само половината от тях живеят в що-годе нормални условия, останалите са принудени да се укриват в гората” - заяви Вернер Фрювирт от “Християнска солидарност” - Австрия. /БГНЕС
 


Сходни връзки

в. Ди Пресе”: 250 млн. християни преследвани заради вярата си | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди