изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 13:48 EEST
Истинска война в центъра на Атина и Солун    
По света
Стотици демонстранти влязоха в сблъсъци с полицията в Атина и Солун днес след избухналите снощи размирици, предизвикани от застрелването на 15-годишно момче от полицията, предадоха информационните агенции.


Полицаите използваха сълзотворен газ срещу група от около 3000 демонстранти в центъра на Атина, които хвърляха камъни и чупеха витрини, съобщи БТА. Центърът на града бе блокиран заради демонстрацията, организирана от леви групи и организации за защита на правата на човека. Демонстрантите раниха трима полицаи и подпалиха редица магазини и банки на площад "Александрас", а според очевидци на централната търговска улица "Ерму"няма останала здрава сграда.
В Солун протестът, в който участваха около 1000 демонстранти, прерасна в насилие, след като демонстрантите започнаха да хвърлят коктейли молотов срещу полицията. Фасадите на клоновете на Гръцката национална банка и на банка Емпорики, както и редица магазини за облекло и супермаркети бяха повредени. Стъклата на фасадата на кметството на Солун бяха пръснати на парчета, съобщи полицията.
Демонстрантите скандираха: "Убийци в униформи". Полицай беше ранен и банки и автомобили бяха подпалени от демонстранти и в град Патрас в Западна Гърция, съобщи полицията. До новите сблъсъци се стигна въпреки призивите на министъра на вътрешните работи на Гърция Прокопис Павлопулос към сдържаност по време на планираните за след обяд демонстрации. Павлопулос обеща пълно разследване на смъртта на момчето и наказание за всеки, който бъде намерен за отговорен. Министърът и заместникът му подадоха оставки, но премиерът Костас Караманлис не ги приел.
Премиерът Караманлис увери, че няма да има "никаква индулгенция" за тези, които са отговорни за смъртта на момчето, в съболезнователно писмо до семейството на жертвата. Президентът Каролос Папуляс също изпрати съболезнователно писмо до семейството, изразявайки дълбока скръб и подчертавайки, че смъртта на момчето е посегателство срещу правовата държава.
Двамата полицаи, участвали в инцидента с убитото снощи 15-годишно момче, са арестувани и са им отправени официални обвинения - към единия, 37-годишния Епиманондас Корконеас за умишлено убийство и незаконна употреба на оръжие, а към другия, 31-годишния Василис Саралиотис - за съучастие.
Общо четирима полицаи са ранени, трима от които са в болница, а 14 демонстранти са получили медицинска помощ на място заради проблеми с дишането в резултат на сълзотворния газ, съобщи полицията. Арестувани са десетина демонстранти.
Размириците започнаха в събота вечерта, когато полицай простреля смъртоносно 15-годишния Андреас Григоропулос в централния атински квартал Екзархия, средище на крайната левица. Жертвата бе част от група от около 30 младежи, които хвърляха камъни и бомбички срещу полицейски патрул. Двамата полицаи, които били в патрулната кола, слезли от нея, за да отблъснат младежите, единият стрелял и убил момчето.
Дир.бг
 


Сходни връзки

Истинска война в центъра на Атина и Солун | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди