изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 18:55 EEST
Екозащитници: Първанов да върне ловния трофей    
Екология Екоорганизацията "За да остане природа в България" откри Интернет-подписка, с която настоява президентът Георги Първанов да върне ловния трофей от защитеното животно, отстрелян от него в узбекистански резерват.

Над 400 са вече подкрепилите подписката на страницата на природозащитната коалиция, съобщи БГНЕС. Там е публикувано открито писмо до президентите на България и на Узбекистан, до председателя на Европейската комисия Хосе Мануел Барозо и до министъра на външните работи на България.
Природозащитниците обаче уточняват, че не става дума за див козел, както първоначално беше съобщено, а за овен. Български журналисти откриха, че още на 4 ноември (преди визитата на президента в Узбекистан) се е знаело, че той отива на посещение, за да ловува аргали, пише още в сайта на екоактивистите.
В писмото-подписка, под което всеки може да подпише, се казва: "С дълбоко чувство на срам прочетох новината, че Вие, в съпровождане на узбекския Министър Председател Шавкат Мирзоев, сте отстреляли див овен на Северцов в узбекския Нуратински резерват. Нуратинския резерват е обявен за защитена територия за защита на дивия овен през 1975 г. Съгласно узбекското законодателство лова, както и другите човешки дейности, са строго забранени в него. По данни от различни източници в света са останали само между 800 и 2000 диви овни на Северцов. Дивият овен е включен и в Приложение 2 на Вашингтонската конвенция. Аз не мога да приема, че Президентът на Република България, която е част от демократичния Европейски съюз, може да си позволи да ловува изчезващо животно в нарушение на международни и местни норми (нещо, което е първо неморално, а второ незаконно). По тези причини аз настоявам да върнете трофея на дивия овен на узбекистанския Президент Каримов и да се извините на българския и узбекския народ. Настоявам Република България да компенсира Нуратинския заповедник за Вашата постъпка като окаже съдействие за опазване на дивата природа там чрез механизмите за международно подпомагане на Европейския съюз".
До този момент нито лично държавният глава, нито неговият прессекретариат са отрекли или коментирали отстрела на защитено животно, за което съобщи руски информационен сайт.dir.bg
 


Сходни връзки

Екозащитници: Първанов да върне ловния трофей | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди