изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 03:00 EEST
Добавяме една секунда в края на годината    
Любопитно
На 31 декември към отминаващата 2008 година ще бъде добавена една секунда. Така наречената високосна секунда, или секунда за координация, ще бъде добавена към обикновеното време поради неравномерното въртене на планетата, съобщи ЛентаРу, позовавайки се на АП.


Решението за “удължаването” на годината е прието на международна конференция на хронометристите. Внасянето на необходимите поправки в календара стана възможно след изобретяването през 1949 г. на атомния часовник, който и до днес е най-точният сред всички съществуващи видове хронометри, отбелязва ЛентаРу, цитирана от БЛИЦ.
Учените, събрали се на заседанието, посветено на добавянето в календара на още една секунда, заявиха, че всички часовници, инсталирани в мобилните телефони и компютрите, автоматично ще удължат 2008 г.
Първите корекции на стандартното време са направени през 1972 г. Оттогава допълнителна секунда може да се добавя към годината в края на денонощието или на 31 декември, или на 30 юни. За последен път секунда беше добавена на 31 декември 2005 г. Въртенето на Земята с времето се забавя, което може да стане причина за по-честото въвеждане на секунда за координация в календара. dir.bg
 


Сходни връзки

Добавяме една секунда в края на годината | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди