изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 20:56 EEST
ОСлС ЗАВЕДЕ ДЕЛО СРЕЩУ РЕШЕНИЕ НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ    
Интервюта

Директорът на Окръжната следствена служба в Добрич Атанас Атанасов - пред НДТ

- Г-н Атанасов, наскоро министърът на правосъдието Миглена Тачева съобщи, че предстои закриване на Окръжните следствени служби. Какви са аргументите й, Вие имате ли по-голяма яснота?



 

- Министерството на правосъдието е разработило проект и мотиви към него за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт. Той предвижда на практика ликвидиране на Окръжните следствени служби като органи на съдебната власт. В мотивите основно се застъпва това, че промяната е продиктувана от общата позиция на ЕС за ролята, мястото и функциите на следователите в България. Предвижда се да останат териториална следствени отдели към Националната следствена служба. Не е понятно тези отдели къде ще бъдат, дали ще има такива във всички области, ако няма, на какъв принцип ще се определя къде да бъдат. На практика се предлага на следователите да бъдат преназначени на работа директно, без конкурс, в окръжните, районните прокуратури и районните съдилища. Остава открит въпросът кой ще разследва делата, които имаме на производство, къде ще отидат те. Споменават се различни цифри за броя на териториалните следствени отдели - че ще бъдат пет в цялата страна - по апелативни райони, после се спомена цифрата 12, после 13... Тези отдели ще бъдат на пряко подчинение на НСлС, няма да бъдат отделни юридически лица. На практика това означава ново дестабилизиране на следствените служби. Нашето становище, което сме изпратили и в Камарата на следователите с искания да бъде дадено като официално становище, е че с тези лъжереформи с нищо няма да се подобри досъдебното производство в България. Всички в страната са единодушни, че има сериозни пропуски в досъдебното производство, като се има предвид най-вече полицейското разследване. Ние претендираме, че ОСлС в момента се оформиха като едни реформирани, малки,   стегнати, структури, които могат адекватно да реагират на всякакви ситуации, които могат оперативно, бързо да разследват. Остава открит също и въпросът с централизираната информационна система на ОСлС, която е част от единната информационна система за противодействие на престъпността. Знаете, единствено в следствието тази система работи. От началото на годината сме въвели само в нашата служба над 7 000 технологични документа. Законопроектът предвижда както следователите, така и съдебните служители, да бъдат преназначени. Къде, как, кой ще ги вземе - тези неща не са обсъдени. Пише, че с решение на Висшия съдебен съвет ще се определят щатът и бройките на тези териториални следствени отдели.

 

- А ясно ли е какви точно ще са функциите им?

 

- Те ще продължат да разследват същите дела, които в момента има на производство. Предстои приемането окончателно на измененията в Наказателно-процесуалния кодекс. Без всякаква логика, там не бяха разширени функциите на следствието в такъв обем, в какъвто бихме желали и какъвто обществото очакваше - най-вече икономическите престъпления, свързани с еврофондовете и т. н. Разширяват ни компетенциите, свързани с престъпления, извършени от държавни служители на МВР и ДАНС. Т. е. - от военното следствие те ги прехвърлят към ОСлС.

 

- Споделихте, че ОСлС в Добрич се е обърнала със становище към Камарата на следователите. Такова ли е мнението и на останалите следствени служби в страната?

 

- Да. Ние поддържаме постоянно връзки с колегите. На практика всички в своите становища отчитат, че този законопроект грубо нарушава конституцията и с нищо няма да отговори на очакванията на обществото за едно стабилно, ефективно, бързо досъдебно производство.

 

- А как стоят нещата със сградата на ОСлС в Добрич? Имаше брожения по повод отнемането на сгради на някои следствени служби в страната. Има ли го този проблем и в Добрич?

 

- С решение на Министерски съвет №643 от 13.10. 2008 г., на практика от ОСлС - Добрич се отнемат редица кабинети. Ако това стане, ще се блокира работата на службата. Не е искано нашето становище, не са правени някакви проверки от страна на Министерство на правосъдието преди внасянето на този проект на решение. То не е влязло в сила, защото аз съм обжалвал това решение на МС и е заведено административно дело във Върховния административен съд. Делото е под № 13627 от 2008 г. Насрочено е за 6 април 2009 г. Със самото подаване на жалбата се спира неговото изпълнение.

 

- Какви кабинети Ви се отнемат с това решение?

 

- Най-фрапиращото е, че от етажа, който ползваме и който е крайно недостатъчен за цялата служба, на нас ни искат 5 кабинета или почти половината. Това означава, че на практика следователите няма да имат възможност да работят. А има законови изисквания за регистратура, за архив, за място за пушене, счетоводството трябва да е отделно от касата, кабинетите, в които работи централизираната информационна система, трябва да са отделно, да са обособени, има изисквания относно сигурността на информацията и т. н. На практика всичко това се блокира. Например, в Първо РПУ ни се отнемат два кабинета, които ние още преди 10 години сме преотстъпили да бъдат ползвани от полицията. Във второ РПУ сме преотстъпили също два кабинета. На практика         ние сме били коректни, когато е отпаднала необходимостта, сме ги давали за ползване от дознателите. Така е и в другите РПУ в областта. Искат ни общо 21 кабинета.

 

- Имате ли информация дали Ваши колеги от страната също са завели дела срещу МС?

 

- Има доста дела, които са заведени. Най-фрапиращото беше, например, че в ОСлС във Варна цялата сграда, която е собственост на следствието, автоматично беше предоставена на полицията. 

 

- Смятате ли, че това е реална стъпка към ликвидирането на следствените служби?

 

-  Разбира се.

 

- Като мотив се посочват изисквания на ЕС. Така ли е?

 

- Това не е вярно. В това последно се убедихме от изказванията на г-н Джонатан Фол, представител на Европейската комисия, по време на посещение в България. Той  е заявил, че ЕК и държавите-членки не се интересуват от това кой точно ще разследва, а от това разследванията да са ефективни. "ЕК счита, че няма нищо лошо в това, че следователите си вършат работата. ЕК очаква реални резултати от разследването" - посочва г-н Фол. Така че не е вярно това, че Европа казва какво да бъде разследването. Но в тази ситуация, когато на нас ни спират милиони евро, когато има проблеми с корупцията и най-вече проблеми с досъдебното производство, което се счита, че не е достатъчно ефективно, мисля, че логиката изисква всички налични сили да бъдат използвани именно в това направление. А ние в този момент още веднъж дестабилизираме следствените служби.    

 

Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 


Сходни връзки

ОСлС ЗАВЕДЕ ДЕЛО СРЕЩУ РЕШЕНИЕ НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди