изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:22 EEST
СИГНАЛ ДО ДАНС ОТ ГРАЖДАНИ ЗА РИЛА ИКОАЛИЦИЯ ЗА ДА ОСТАНЕ ПРИРОДА В БЪЛГАРИЯ    
Ред и сигурностСИГНАЛ ДО ДАНС ОТ ГРАЖДАНИ ЗА РИЛА ИКОАЛИЦИЯ ЗА ДА ОСТАНЕ ПРИРОДА В БЪЛГАРИЯ

ГРАЖДАНИ ЗА РИЛА ИКОАЛИЦИЯ ЗА ДА ОСТАНЕ ПРИРОДА В БЪЛГАРИЯ

 

 

ДО:

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ

„НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ”

 

КОПИЕ:

ЗЕЛЕНАТА ФРАКЦИЯ В ЕП

КОМИСАРЯ ПО ПРАВОСЪДИЕ В ЕК

ПОСЛАНИКА НА САЩ В БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЕРСТВОТО НА ПРАВОСЪДИЕТО

ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА Р БЪЛГАРИЯ

ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

МЕДИИ

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

 

Бихме искали да Ви сигнализираме за участието на държавни институции в прикриването и толерирането на факти и обстоятелства обуславящи незаконното строителство на друг курорт в Рила планина, „Картала”, общ. Благоевград. От двугодишното разследване на гражданските организации ще Ви предоставим двата най-фрапиращи факта относно горепосочения проблем:

 

I.                    Изграждане на пътническа въжена линия ПВЛ без Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС)

 

Изграждането на ПВЛ без ОВОС е масов проблем в България (4-седалков лифт на Чалин Валог в НП Пирин, 2-седалков лифт до х. Рилски езера в НП Рила, 4-седалков лифт Маркуджик 2 в Рила и др.) и в повечето случаи е свързано със сериозни преки и косвени щети върху Българската природа.

 

1.                  Въпреки, че с писмо изх. № 3156/4.10.2007 г. РИОСВ Благоевград информират WWF България, че за ПВЛ все още няма одобрен доклад за ОВОС, община Благоевград разрешава изграждането на ПВЛ на два етапа – (1) разрешение за строеж №232/26.05.2007 г. за първи етап от начална станция и 900 м трасе и влязло в сила на 13.06.2008 г.; (2) разрешение за строеж №328/02.08.2006 г. на втори етап – горна лифтова станция и 3000 м трасе (виж . писмо изх. № БД-102-07-298/03.10.2008 г. на ДНСК).

 

2.                  Нарушението е установено на терен чрез съвместна проверка (Протокол №4-16/10.10.2007 г.) м/у РИОСВ Благовеград и граждански организации ( снимки на http://forthenature.org/gallery/Ски_курорта_Бодрост_в_Рила ). Въпреки това, РИОСВ Благоевград не предприема никакви стъпки за спиране на нарушенията, както е констатирано в писмо изх. № БД-102-07-298/03.10.2008 г. на ДНСК и въпреки сигналите на гражданските организации до Министерство на околната среда и водите и РИОСВ Благоевград.

 

3.                  При разследване на строителството на ПВЛ от ДНСК (по сигнал на Асоциацията на парковете с България – АПБ), РДНСК Благоевград възлага проверката на Община Благоевград, която не само не открива нарушения, тъй като има 7 % дял участие във фирмата-инвеститор Прима Инвест БГ, но си позволява да се подиграва публично с АПБ подала сигнала (писмо изх. № П-03-229/21.03.2008 г. на общ. Благоевград).

 

4.                  Въпреки сингал на АПБ, че II етап на ПВЛ се изгражда през Януари 2008 г. без Разрешително за строеж при явни доказателства като отговори на РДНСК Благоевград и снимков материал на терен, РДНСК Благоевград и РИОСВ Благоевград не предприемат абсолютно никакви мерки за установяване и спиране на незаконното строителство на II етап на ПВЛ.

 

5.                  В крайна сметка, липсата на ОВОС за ПВЛ е прикрита по два начина :

 

-                     За I етап на ПВЛ РДНСК Благоевград твърди, че Разрешително за строеж №232/26.05.2006 г. е издадено въз основа на писмо №343/11.02.2004 г. на РИОСВ-Благоевград. В случая РДНСК Благоевград отказва да отчете факта, че след изменението на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) публикувано в ДВ. бр. 77 от 27 Септември 2005 г., писмо №343/11.02.2004 г. на РИОСВ-Благоевград не е било в сила към датата на издаване на Разрешителното за строеж №232/26.05.2006 г.

 

-                     За II етап на ПВЛ РДНСК Благоевград подвежда ВАП, че Заповед №1191/13.06.2008 г. на Гл. Архитект на Община Благоевград, с което се подновява разрешителното за строеж, се основава на Становище №БД-03-ЕО/12.06.2008 г. на директора на РИОСВ Благоевград. Съгласно справка в Становище №БД-03-ЕО/12.06.2008 г. е установено, че това становище се отнася единствено за „изграждане на воден резервоар в имот № 000201, ПСОВ в имот № 000200 както и изменение на пътната и инженерна инфраструктура (водопроводна, канализационна мружа, електропреносна мрежа и вътрешни пътни и пешехадни мрежи)”. В становището изрично е подчертано, че Плана за застрояване за ски – център „Картала” – Рила планина (частично изменение) не очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения по Приложение № 1 към чл. 92, т. 1 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС), към което Приложение №1 (т. 37б) спада и изграждането на ПВЛ (II етап) – подобект „Горна лифтова станция и трасе с дължина 3000 м”.

 

II.                  Разрешение за строителство и изграждане на ПВЛ в чужда собственост.

 

Въпреки сигналите на НПО, че изграждането на ПВЛ се извършва в държавен горски фонд и държавен поземлен фонд, реакцията на компетентните институции Община  Благоевград, РДНСК Благоевград, Областен управител и Държавната Агенция по Горите (ДАГ) е повече от противоречива:

1.                  Единствено проверки на ДАГ установяват незаконното строителство в държавни имоти.

 

2.                  Съгласно представените от РДНСК Благоевград преписки, Разрешително за строеж №232/26.05.2007 г. за първи етап е издадено на база нот. акт и договор за учредено право на ползавне върху имот частна общинска собственост. Докато за Разрешително за строеж №328/02.08.2006 г. за втори етап е издадено от Община Благоевград без каквито и да е било учредени права за ползване или строеж, в резултат на което при построяване на ПВЛ (II етап) подобект „Горна лифтова станция” са повредени държавни имоти №№ 000008, 001047, 001050, 000595, УПИ XII, кв. 1 по плана на м. Картала в земл. на с. Бистрица, общ. Благоевград.

 

3.                  В същото време, закононарушението според нас бива прикрито чрез проведената от Областния управител на Благоевград през Ноември, 2008 г. тръжна процедура за отделни части от последните три имота, находящи се в сервитута на лифта (вижте съобщение на http://www.bl.government.bg/bl/notice.html ).

 

4. Опит за измама на обществеността с използване на авторитета на премиера на Р България. При помпозното откриване на същото незаконно съоръжение на комплекса Картала през септември 2008 г., аварира пътническата въжена линия (ПВЛ), с превозвания почетен гост - министър-председателя на България Станишев... Отново за съжаление виждаме, че това не случаен пример от живота на нашия премиер и не става дума за подвеждане от страна на неговите съветници, а явно за рецидив. На 8 октомври 2007 г. премиерът Станишев направи първа копка по незаконното откриване строителството на Супер Боровец. С подобни деяния явно премиерът се опитва да озакони престъпления извършени от организираната политическа престъпност при заграбване на стратегически територии в страната. Не се съмняваме за личните мотиви на премиера, предвид намерението на брата на Станишев да изгради един от най-големите курорти на Черноморието в защитената по НАТУРА местност „Кара дере” и предвиждана инвестиция от над 1 милиард евро. Вероятно предоставянето на необходимите инвестиции за „Кара дере” е разменната монета за извършеното деяние по озаконяване на престъпления на организираната политическа престъпност в Картала, Супер Боровец, Сапарева баня, Перелик и още множество такива обекти по високите планини и Черноморието..... с действието и бездействието от страна на премиера и цялата изпълнителна, законодателна и съдебна власти...

Надяваме се с тази информация да сме Ви били полезни с оглед защитаване на националната сигурност на страната. Подвеждането на престъпниците под наказателна отговорност е единствения сигурен метод за просперитет и свобода на обществото.

Настояваме престъпилите закона да бъдат незабавно съдени независимо от заемания държавен пост, разпоредителните сделки с държавни имоти счетени за нищожни, незаконните строежи разрушени, а пострадалите природни територии рекултивирани от нарушителите.

В Граждани за Рила участват над 300 активни граждани от цяла България, в Европа и по света.

 

В Коалицията „За да остане природа в България” участват над 30 природозащитни неправителствени организации от цялата страна. www.forthenature.org

 

 

Дата

12 декември 2008 г.

 

С уважение:

Константин Дичев

Управление Природни Ресурси

Граждани за Рила

За да остане природа в България

E-mail kdichev@gmail.com

GSM: 0886 966 583

 

 


Сходни връзки

СИГНАЛ ДО ДАНС ОТ ГРАЖДАНИ ЗА РИЛА ИКОАЛИЦИЯ ЗА ДА ОСТАНЕ ПРИРОДА В БЪЛГАРИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди