изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-24 @ 05:40 EEST
ДОС отмени присъда за получени по програма за насърчаване на заетостта пари    
Ред и сигурностДобричкият окръжен съд отмени изцяло осъдителната присъда на Районен съд – Тервел, и оправда тервелско семейство, по повдигнатото му обвинение за неправомерно получени през месеците от април до септември 2005 г. от държавния бюджет 1958,55 лв.

 

По предложение на съпруга си Бейзат И. Илияз Гюлюмсер Илияз кандидатствала с регистрирана на нейно име фирма с проект по Национална програма „От социални помощи към осигуряване на заетост” пред Дирекция „Бюро по труда” – гр. Тервел. Тя поискала финансиране за четири лица, които трябвало да бъдат наети за отглеждане на 100 овце. Като пълномощник на фирмата Бейзат Иляз сключил договора с Агенция по заетостта на 08.04.2005 г. На 21 април и на 1 юни 2005 г. той представил в „Бюро по труда” – гр. Тервел, трудови договори за общо 4 лица, които били ангажирани до 30.09.2005 г. При направена проверка на 16 май, обаче отсъствали две от наетите лица, на 22 юни – трима работници, а на 12 юли и четиримата.  Пред „Бюрото по труда” фирмата представяла трудови ведомости и декларации-искания, с които се потвърждава внасянето на осигурителни вноски за четиримата работници. Направена по делото графологическа експертиза е установила, че първите два трудови договора, четирите заповеди за прекратяване на трудовите договори, разчетно-платежните ведомости на фирмата за месеците април – септември 2005 г. и декларациите–искания за внесени осигурителни вноски за ДОО, ДЗПО и НЗОК са подписани от подсъдимия. Първоинстанционният съд е приел за доказано, че Бейзат Илияз чрез съставяне на неистински официални документи и документи с невярно съдържание  съзнателно е дал възможност на съпругата си като президент на фирма, да получи без правно основание пари от държавния бюджет. С отменената присъда той е осъден на условно лишаване от свобода за 1 година с 3 години изпитателен срок.  С отменената присъда Гюлюмсер Илияз е била призната за виновна, че е получила неправомерно тези 1958,55 лв. и е осъдена на 6 месеца условно лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок.

С приетата от въззивната инстанция и неоспорена от държавното обвинение  счетоводната експертиза се установява, че фирмата е изплатила на работниците общо 1941,30 лв. Наетите лица обясняват, че са отработили декларираното време, но реално са били ангажирани в сутрешните и вечерни часове, поради което са отсъствали при направените проверки. Съдът прие, че те са получили начислените заплати, като в някои случаи подписите са полагани от техни близки. Това изключва квалифицирането като неистински на представените официални документи и документи с невярно съдържание. Окръжният съд приема, че фирмата не е била лишена от правно основание да получи пари от държавния бюджет, а постановената присъда на собственичката й и нейния съпруг е незаконосъобразна и необоснована.

Присъдата на Добричкия окръжен съд подлежи на обжалване и протестиране пред Върховния касационен съд в 15 дневен срок.

15.12.2008 г.                              Пресслужба Добрички окръжен съд        

 


Сходни връзки

ДОС отмени присъда за получени по програма за насърчаване на заетостта пари | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди