изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:17 EEST
ОБЗОР: СВЕТЛАНА КАМЕНОВА ПРЕВЗЕ ЕВРОПА    
Спорт

Боксьорката на “Добруджа” триумфира в кат. до 57 кг на европейското първенство по бокс за девойки. Каменова бе избрана за Спортист №1 на Добрич

 

Интервюта със Светлана Каменова, Евтим Лефтеров, Ивелин Иванов и Михаил Георгиев

:

Състезателката на "Добруджа" Светлана Каменова стана европейски шампион по бокс за девойки. До континенталната титлата тя стигна в категория до 57 кг на първенството в Ямбол. Добричлийката стигна до поредното си злато след победи над туркинята Гамзе Басер и украинката Иванна Крупинина. На финала възпитаничката на Валентин Йорданов и Михаил Георгиев се наложи над представителката на най-силната европейска боксова школа, тази на Русия, Зинаида Машкова. Първият рунд завърши при резултат 1:0 в полза на добруджанката. Във втория преднината набъбна на 5:0 точки. В тези минути Светлана се движеше като котка на ринга и по най-рационалния начин използваше предимствата на обратния гард. Нашата боксьорка изигра тактически правилно и последната трета част, като спази всички указания на треньорите в националния тим. Състезателката ни хладнокръвно се движеше на ринга и използваше всеки удобен момент, за да нанесе решителния удар. Рускинята, която на полуфинала отново губеше с 5:0 точки от представителка на Уелс, но в края на мача успя да направи пълен обрат и да се класира за финала, сега успя да намали резултата само до 5:2. Каменова нанесе последния си кинжален удар секунди преди последния съдийски сигнал - 6:2 точки краен резултат и златен медал от европейско първенство. Добричлийката беше обявена за Боксьорка №1 на еврошампионата за девойки. Златната си година тя увенчава и със званието Спортист №1 на Добрич за 2008-а.

По време на церемонията по награждаването Каменова вдигна всички зрители и участници на крака в зала "Диана", за да изслушат химна на България на еврошампионата по бокс за девойки. Със сълзи на очи и ръка на сърце химна пя и нашето златно момиче, което е ученичка в Математическата гимназия в Добрич.

Каменова е многократна републиканска шампионка по бокс във всички възрастови групи. Участва за втори път на европейско първенство. Миналата година игра осминафинал в датския град Вейле, а сега стигна до титлата при девойките. Светлана заяви, че сега мислите й са насочени към следващия еврошампионат за жени, който догодина ще бъде в Италия.

Последното голямо отличие, донесено от състезател на боксов клуб "Добруджа", бе през 2003 година, когато Мариян Момчев стана световен шампион за кадети в Букурещ. Първият ни голям успех пък бе през далечната 1952. Тогава Борис Георгиев - Моката спечели първия за родината ни медал. Това стана на Игрите в Хелзинки. Блясъкът на отличието бе бронзово, но днес сияе като злато.

От европейското първенство по бокс за девойки и момичета в Ямбол, българският национален отбор спечели общо 2 златни, 3 сребърни и 5 бронзови медала. На играните в събота финални срещи първия златен медал при девойките завоюва Грета Георгиева в категория до 52 кг, след като победи украинката Мария Юрлова с 4:3 точки. В кат. до 54 кг Таня Илиева стигна до сребърен медал след загуба от Диана Надим от Дания. Златния медал в категория до 57 кг спечели Светлана Каменова - след финална победа над Зинаида Машкова от Русия. Бронзов медал при девойките спечели Таня Колева в категория до 63 кг. При момичетата сребърни медалистки станаха Тонка Чолакова в категория до 48 кг и Александра Гаджева в категория до 75 кг. Първата боксьорка загуби на финала от рускинята Мария Деренко с 6:3 точки, а втората - след прекратяване на двубоя с рускинята Светлана Косова. Бронзови медали при момичетата извоюваха Александра Петрова в категория до 46 кг, Кремена Младенова - до 54 кг, Светлана Алабакова - до 60 кг и Мария-Луиза Кършалийска - до 63 кг.

 

ЕВТИМ ЛЕФТЕРОВ: “НАШИТЕ СА СИ НАЙ-ХУБАВИТЕ. СВЕТЛА ИГРАЕ МОДЕРЕН БОКС”

 

Грета и Светлана си заслужиха титлите на европейското първенство по бокс за девойки. На ринга в Ямбол те дадоха всичко от себе си, за да чуят българския химн. През последните няколко месеца усилията и на двете бяха насочени изцяло към представянето им на този шампионат. Останалите момичета също се готвиха, но явно има какво още да учат, каза след състезанието старши треньорът на националния ни тим Евтим Лефтеров. Той призна, че Грета и Светлана играят модерен бокс и благодарение на това са се представили силно и са преодоляли  съпернички от силните боксови школи на Украйна и Русия.  Той не спести и критиките към своите състезателки по време на разбора, който направи с всички тях в предпоследния ден от състезанието: “Не сте научени да се придвижвате встрани, да маневрирате в атака и в защита. Може би Светла е единственото изключение в това отношение, но и тя има много трески за дялане в тактиката” - изтъква доцентът от НСА Лефтеров.

“В едно отношение обаче ние превъзхождаме всички останали отбори.  Докато при тях има едно или две момичета, които са красиви, нашите без изключение, могат да участват в конкурса за Мис Европейско първенство и аз бих се затруднил да избера коя от тях е най-хубавата” - заява Евтим Лефтеров. НДТ 

 

СВЕТЛАНА КАМЕНОВА: “ПОСВЕЩАВАМ ТИТЛАТА СИ НА СЕМЕЙСТВОТО

МИ, ТРЕНЬОРИТЕ И НА ЛЮБИМИЯ МИ ЧОВЕК”

 

- Честито, Светле! Осъзнаваш ли какво направи?

- Още не мога да повярвам. В момента съм много емоционално настроена. Знам, че съм станала европейска шампионка, но все още не мога да осъзная колко е голям успехът ми. На този етап гледам на титлата като на поредния златен медал.

- На финала победи представителка на Русия, която е най-силната боксова школа в Европа. Имаше ли притеснения преди срещата?

- Имах по време на срещата, че няма да мога да дам всичко от себе си. Но успях, защото се себераздадох и спазих всички тактически указания. Отидох на първенството за златния медал и бях готова да дам всичко от себе си - независимо, че срещу мен стоеше рускиня. 

- На кого посвещаваш този успех?

- Хубав въпрос. Досега никой не ме е питал и не съм се замисляла, но това, което първо ми идва отвътре е, че титлата посвещавам на  семейството ми, на треньорите и на любимия ми човек.

- Оттук-нататък накъде?  

- Предстоят ми лагери и двустранни срещи преди отново да се кача на ринга на големи първенства. Сега погледът ми е насочен към еврошампионата за жени, който през 2009 година ще бъде в Италия. Като девойка вече участвах на континенталния шампионат за жени и стигнах осминафинал. Искам да направя голяма крачка и да се върна с медал и от Италия.

- Избрана си за Спортист №1 на Добрич за 2008 година. Как гледаш на това признание?

- То ще намери специално място в моя живот, защото обичам Добрич. Истината е, че когато съм се качвала на ринга, не съм мислила за това признание. Моята задача е да побеждавам. Едва на втори план оставам дали ще бъдат оценени успехите ми. Но да си най-добрия спортист за годината на такъв голям град е нещо настина голямо. Благодаря на всички, които са гласували за мен и най-вече на спортните журналисти, които винаги са следели не само моята кариера, но и тази на другите състезатели. Благодарение на медиите нашите успехи стигнаха до много любители на спорта, а успехите ни ги зарадваха.

 

СВЕТЛА Е РОДЕНА ДА БЪДЕ №1

 

Това заяви в интервю за НДТ клубният президент на боксов клуб “Добруджа” Ивелин Иванов

 

- Г-н Иванов, Вие очаквахте ли тази титла?

- Да. Аз и нейните треньори в клуба и националния отбор очаквахме Светлана Каменова да спечели европейската титла при девойките. Вие следите нейното развитие и знаете, че тя е многократната републиканска шампионка. През последните години печели златните медали на републиканските първенства и турнирите за купата на България при момичетата, девойките, а вече и при жените. Тя беше подготвена за този успех. Тренираше с часове в залата. За мен Светлана е родена да бъде №1, след като полага такива големи усилия.

- Бяхте главен съдия на европейския шампионат. Как се справиха арбитрите?

- Работата на съдиите бе много добра. Всички гости дадоха отлична оценка за организацията на това голямо състезание.

- Готова ли е клубната десетка на боксов клуб “Добруджа”?

- През седмицата ще се събере Управителният съвет на клуба, заедно с треньорите и ще я направим, но от сега е ясно, че Светлана Каменова ще бъде избрана за №1 за 2008 година, след този голям успех.

 

ЗАСЛУЖАВА ТИТЛАТА, СЛЕД КАТО ХВЪРЛЯ ГОЛЯМ ТРУД В ЗАЛАТА

 

Това каза в интервю за НДТ треньорът в боксов клуб “Добруджа” Михаил Георгиев

 

- Г-н Георгиев, къде във Вашата треньорска кариера се нарежда успехът на Светлана Каменова?

- Постижението на боксьорката на “Добруджа” е голямо. То се нарежда до успеха на световния ни шампион за кадети отпреди 5 година Мариян Момчев. Двамата ни състезатели вложиха много усилия в залата ни, намираща се в спортен комплекс “Русалка” и затова заслужават ценните си медали, с които се окичиха.

- Вие къде проследихте успеха?

- По телевизията. В първите дни бях до Светлана на първенството в Ямбол, но след това се завърнах, за да проведа една двустранна среща на боксьорите ни с румънските състезатели от град Тулча. Спарингът ни не се състоя, тъй като северните ни съседи не пристигнаха заради проблеми. Изключително много се вълнувах пред малкия екран. Бях гледал мач на рускинята, която щеше да бъде съперничка на нашата състезателка на финала. Затова сутринта преди мача за златния медал, се обадих на Светлето и й дадох съвети как да стои на ринга срещу съперничката си. Светла игра супер и заслужава европейската титла.

 

 

 


Сходни връзки

ОБЗОР: СВЕТЛАНА КАМЕНОВА ПРЕВЗЕ ЕВРОПА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди