изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-10 @ 15:12 EEST
КОЛЕДАТА НЕВЪЗМОЖНА    
Общество КОЛЕДАТА НЕВЪЗМОЖНА! Това не е заглавие на филм, заимствано от малкия и голям екран, а реалност за няколко семейства, за които Коледата тази година ще е наистина невъзможна. Едва ли някой ще повярва, че в 21 век е възможно това - да нямаш в жилището си ток, когато всичко наоколо свети, как е възможно да обясниш на детето си, че коледнаха елха на площада е и за него.

 

 

 

Ето историята на една млада жена, която въпреки трудностите не се е предала и ежедновно се бори с живота, в името на двете си малки деца. Тя е една от тези, за които Коледата и Новата година са невъзможни и това може да се случи единствено и само в държава като нашата, в която нищо и никой не е наред и тези, които си плащат, са глупаците и си броят стотинките за хляба на децата. А тези, които крадат и карат скъпи коли, посрещат всяка година Коледата на Лазурния или някой друг бряг. Това е така, защото тези хора, мнозина от които са яхнали държавната власт, не се интересуват от обикновения човек, който им осигурява ежедневното охолие именно със своя труд и търпеливост.

Тази жена се казва Женя Стойчева.

Животът я е изправил пред тежко изпитание. Любовта й носи разочарование, но вярата в живота и смисъла в щастието Женя намира в двете си прекрасни деца. Останала сама с момчетата - 7-годишния Стилиян и 11-годишния Радослав, не спира да се бори, но силите й не стигат, за да пребори лицемерието и пошлостта. Така попада в общежитието по ул. "Калиакра" 54-1 през 2006 г. Женя е една от малкото, които плащат редовно сметките си, но въпреки това, когато от "Е.Он" спират тока на общежитието заради неплатени сметки, но не и от нея, семейството й попада в циклона на общото бедствие и държавно бездействие.

Вече шест месеца хората, които обитават и без друго мизерните стаи, но са щастливи, че смазани от делничния ден има къде вечер да подслонят глави на сухо, стоят без ток. Децата им учат на свещи и газени лампи, а учителите искат от тях знания. Утре пък депутатите ще искат и пари от тях, разбира се, под форма на данъци. Няколко месеца по-късно спират и водата. "Знаем кои се качват по покрива, както и кои бяха тези, които спираха влака. Готови сме да плащаме по малко, за да изплатим дълга им, но да ни пуснат тока" - разказва Женя. Младата майка изпада в ужас при спомена как малкият една вечер, докато пишел домашното си, едва не пламнал от свещта. Топлината в дома осигурява чрез печка на твърдо гориво, което също е на привършване. "Най-много притесненията са ми за здравето на Радослав. Синът ми е с бронхиална астма и в тези условия не мога да му осигуря нужното, за да е здрав, а не мога и с една заплата да си позволя да изляза на свободен наем. Възможна ли е Коледа без ток, как да украся и да зарадвам децата си" - през сълзи пита младата жена.

Трудно е да кажеш, че Коледата е възможна и че има Добър старец на такъв човек като Женя. Въпреки това, след приемането на общежитието от общинската фирма "Жилфонд-инвест", е направено за кратко време и невъзможното. Над 200 хил. лв. са дадени, за да бъде всеки апартамент с отделен електромер и водомер. Благодарение на споразумението между "Жилфонд-инвест" и "ВиК" вече на 22-те изрядни семейства, сред които е и Женя, водоподаването е възстановено. Не така обаче стои въпросът с електрозахранването. "Е.Он" са поели своя ангажимент да монтират таблата и всеки апартамент вече има свой електромер, но ток компанията на живеещите ще пусне, едва когато държавата в лицето на областната администрация се издължи, категорична са от енергийното дружество след проведената среща. На около 10 000 лева възлиза дългът. Областният управител д-р Ердинч Хаджиев е категоричен, че една бюджетна структура няма откъде да извади толкова пари, за да плати задължението. Той самият е на мнение, че фирмата трябва да пусне захранването на изрядните абонати.

И все пак, ще ми се да кажа на Женя и другите като нея - вярвайте, че има Дядо Коледа и Коледата е възможна, защото има много невидими неща за нас. Искрено вярвам добротата и човешкото сърце да надделеят над материалната страна, без която не можем, и празникът да светне и във вашите домове.  Надявам се тези редове да прочетат и властимащи хора, които да преглътнат речи и предизборни обещания и тихомълком да направят едно добро в името на справедливостта.

 

 


Сходни връзки

КОЛЕДАТА НЕВЪЗМОЖНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди