изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:26 EEST
ИЗВЪРШВАТ СПАСИТЕЛНИ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ПРОУЧВАНИЯ НА “ДЪЛБОКА”    
История Националният институт за паметниците на културата /НИПК/ препоръчва да продължат спасителните проучвания на археологическия обект “Дълбока” край Каварна. Това съобщи директорката на Историческия музей в Каварна Дарина Мирчева,  след като комисия от представители на НИПК и Националният археологически институт и музей към БАН се е запознала със спасителните проучвания. 

Те са извършени през месеците ноември и декември заради предстоящото изграждане на ветрогенератор в местността “Дълбока” и са финансирани “Универсум Енерджи” ООД - инвеститор на строящия се на част от територията на археологическия обект ветрогенераторен парк.

    В местността “Дълбока”, между Каварна и с. Българево, е локаризирано преди няколко десетилетия малко известното късноантично селище Тимум. Според Христо Кузов, ръководител на екипа, проучвал обекта, градът Тимум е възникнал в края на V – началото на VI век, а последните проучвания сочат, че е обитавано в средновековието и по време на Второто българско царство. Тимум е споменат за пръв път от анонимен автор от Равена като civitas между Bizoi (нос Чиракман) и  Tirissa (Калиакра). Източно от селището се намира много дълбок и живописен дол, където е разположен миденият ресторант “Дълбока, а в морето – едноименната мидена ферма.

     За да бъде напълно проучен и документиран археологическият обект “Дълбока”, е необходимо да продължат спасителните разкопки върху още два сектора, добави директорката на музея. Те са разположени на територията на строителна площадка за изграждане на ветрогенератор и на пътя към него.

     С оглед на значимостта на археологическия обект, спасителните проучвания ще продължат още през януари, следващата година.    

Текст и снимка:

Димитър АПОСТОЛОВ

 


Сходни връзки

ИЗВЪРШВАТ СПАСИТЕЛНИ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ПРОУЧВАНИЯ НА “ДЪЛБОКА” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.21 секунди